Cancelaria Sfantului Sinod a emis un plan de actiune privind „sanctionarea coruptiei in Biserica”. Oficialii BOR arata, negru pe alb, ca pana acum nu erau „prevazute ca abateri fapta sau tentativa de coruptie materiala, deturnarea de fonduri, obtinerea ilegala de fonduri, darea de mita, luarea de mita, traficul de influenta si cumpararea de influenta”.
„In urma analizei actualelor prevederi statutare si regulamentare din Biserica Ortodoxa Romana, la Cancelaria Sfantului Sinod s-a constatat ca, desi dreptul de devolutiune (stabilit prin canonul 11 al Sinodului VII ecumenic) este prevazut statutar la nivel central (pentru Patriarhul Romaniei) si mitropolitan (pentru Mitropolit) si pentru ambele autoritati este prevazut sa existe un Corp de inspectie bisericeasca cu responsabilitati generale de inspectie bisericeasca adica de control, nu exista insa o coroborare intre aceste doua prevederi statutare.
Pentru realizarea acestei coroborari este necesar ca, la nivel patriarhal si mitropolitan, sa fie infiintate Corpuri canonice de control juridic si financiar care sa fie coordonate din incredintarea Patriarhului Romaniei, respectiv a Mitropolitului, de catre un ierarh-vicar.
Totodata, este necesar ca, in cadrul acestor Corpuri canonice de control juridic si financiar, sa fie incadrati specialisti (juristi si economisti) cu experienta, care sa fie caracterizati prin corectitudine, profesionalism si fidelitate fata de Biserica. In plus, este nevoie de redactarea si aprobarea unui Regulament al Corpurilor canonice de control juridic si financiar, care sa prevada atributele si responsabilitatile acestor organisme de control juridic si financiar, precum si modul lor de organizare si functionare.
Totodata, s-a constatat ca, in Regulamentul autoritatilor canonice disciplinare si al instantelor de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane, nu sunt prevazute ca abateri fapta sau tentativa de coruptie materiala, deturnarea de fonduri, obtinerea ilegala de fonduri, darea de mita, luarea de mita, traficul de influenta si cumpararea de influenta. Rezulta, asadar, ca este necesara completarea Regulamentului autoritatilor canonice disciplinare si al instantelor de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane cu prevederi referitoare la aceste fapte de coruptie ca abateri ce trebuie sanctionate de autoritatea bisericeasca.
Prin urmare, in sedinta sa de lucru din ziua de joi, 14 decembrie 2023, Permanenta Consiliului National Bisericesc a aprobat ca toate aceste propuneri practice de completare a masurilor canonice privind sanctionarea coruptiei in Biserica sa fie prezentate, spre analiza si aprobare, la urmatoarea sedinta de lucru a Sfantului Sinod”, se arata in dcoumentul emis de Cancelarie.
Patriarhia Romana a transmis, pe 5 decembrie, dupa anuntul DNA privind declansarea urmaririi penale in cazul lui Teodosie de la Constanta ca „sanctionarea coruptiei este o datorie morala”.
„Autoritatile judiciare, ca si cele bisericesti, sunt firesc interesate de elucidarea oricarui caz de coruptie reala. Sanctionarea si combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este in primul rand o datorie morala. Una a carei implinire onoreaza si a carei neimplinire dezonoreaza. Legea civila si legea morala sunt date pentru a fi respectate spre binele comunitatii, inclusiv ecleziale”, a transmis Patriarhia.
„Nu e nicio urmarire. Se fac niste verificari. Nu exista probe, nu e nicio urmarire. Eu nu stiu de asa ceva. Nu umblu cu supozitii, nu ma intereseaza ce este. Eu sper ca nu este nicio problema”, a declarat Teodosie la Antena 3.
DNA a anuntat ca l-a pus sub urmarire penala pe Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului. Acesta este acuzat de de cumparare de influenta.
DNA precizeaza ca Teodosie este functionar public in sensul legii penale. „Suspectul Petrescu Teodosie, in calitatea mentionata mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor in cauza), reprezentand un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urma ar fi trebuit sa o obtina pentru Arhiepiscopia Tomisului”, afirma DNA.
Reamintim ca arhiepiscopul Tomisului este poreclit „Teodosie Spagoveanu” in judetul Constanta.
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii:
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (functionar public in sensul legii penale), pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta,
P.I., un consilier in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, la aceasta etapa procesuala, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, in calitatea mentionata mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor in cauza), reprezentand un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urma ar fi trebuit sa o obtina pentru Arhiepiscopia Tomisului, in urma folosirii influentei pe care ar fi afirmat ca ar fi avut-o asupra functionarilor cu drept de decizie in aceasta privinta din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discutie ar fi participat si celalalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii in care urma sa fie pusa in practica „intelegerea” respectiva.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat sa fie utilizata pentru finantarea unor lucrari de constructie ori reabilitare a unitatilor de cult aflate in subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
Teodosie: „E mana cereasca pentru noi”
Jurnalistii de la Recorder au publicat, la finalul lunii noiembrie, o investigatie in care Teodosie a fost inregistrat promitand 20% unui fals om de afaceri.
”La a 2-a intalnire, vazand deschiderea inalt prea sfintirii sale catre aceste fapte imorale, am vorbit deschis si i-am propus sa aduc bani pentru Arhiepiscopie, in schimbul unui comision de 20%. Comisionul de 20% nu putea sa insemne decat spaga, in limbajul nostru comun, sau mita in limbaj juridic, din cauza faptului ca vorbeam de un comision pentru alocare de fonduri publice.
Cat timp am vorbit cu Inaltpreasfintitul Teodosie despre comisionul de 20%, inaltpreasfintia sa a fost deschis, aprobator si chiar bucuros. N-am vazut pe chipul Inaltpreasfintiei sale nici macar o tresarire care sa semnaleze ca are vreo mustrare de constiinta pentru faptul ca solicit un comision imoral si ilegal pentru obtinerea de fonduri publice.”, a declarat, in reportajul Recorder, preotul Petrica Leascu, cel care a jucat rolul omului de afaceri.
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…