Borcea scapa de puscarie cu un milion de euro. Fosta conducere a Rompetrol, trimisa in judecata de DIICOT
Procurorii DIICOT au trimis in judecata patru persoane, dintre care doi cetateni kazahi, Dmitriy Grigoryev si Zhakenov Askar, sub acuzatia de evaziune fiscal. Ceilalti doi inculpati sunt Vitalie Burca si Ovidiu Ciocodeica. Prejudiciul in acest caz este de 39 milioane de lei.
Potrivit DIICOT, alte 32 de persoane au scapat de acuzatii dupa ce faptele s-au prescris ca urmare a deciziei din luna mai 2022 a Curtii Constitutionale privind intreruperea cursului prescriptiei in dosarele penale. Grigoryev a fost vicepresedinte si Chief Financial Officer al Rompetrol Group, iar Zhakenov Askar fost Chief Information Officer al Rompetrol Group.
Potrivit unor surse judiciare, printre ei s-ar fi aflat si Cristi Borcea, fost actionar la Dinamo Bucuresti. In timpul urmaririi penale, Borcea a platit 5,5 milioane de lei, prejudiciul stabilit in sarcina sa de anchetatori.
In intervalul ianuarie 2010 – octombrie 2013, „trei dintre inculpati impreuna cu alte persoane, au constituit, respectiv au sprijinit, un grup infractional organizat, in scopul comiterii infractiunilor de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalarea banilor”, arata DIICOT.
Contracte fictive
Astfel, in vederea ascunderii provenientei reale a sumelor de bani transferate, „membrii grupului infractional organizat au determinat inregistrarea in contabilitatea societatilor comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestari servicii, comision/intermediere, achizitii nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin inregistrarea in contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecinta sustragerii de la plata unor taxe si impozite catre bugetul de stat. Dupa obtinerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spalare prin utilizarea unor circuite financiare de tip ”suveica”, la capatul carora sumele rulate in ”cascada” au fost fractionate si apoi retrase in numerar sau transferate in conturi bancare externe, in vederea obtinerii beneficiilor ilicite (suma totala supusa procesului de spalare fiind in cuantum de 87.125.818,80 lei)”, mai sustine DIICOT.
In cadrul acestui dosar s-a constituit parte civila Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu suma de 39.457.199,22 lei.
Procurorii mai anunta ca pe parcursul urmaririi penale, din prejudiciul total de 37.946.779 lei, a fost recuperata (prin plati directe in contul Trezoreriei Statului sau prin compensarea obligatiilor fiscale) suma totala de 19.180.278 lei.
Inculpat fugit in Rusia
Prin rechizitoriu, s-a solicitat mentinerea masurilor asiguratorii dispuse fata de inculpatii trimisi in judecata si obligarea acestora la plata unor cheltuieli judiciare in cuantum de 360.000 lei.
Dosarul a fost disjuns pentru un inculpat localizat pe teritoriul Federatiei Ruse caruia nu i-a putut fi adusa la cunostinta urmarirea penala.
Inculpatul respectiv este SERGEY VASSILYEV.
Alti 32 de inculpati au scapat de acuzatii in urma deciziei CCR din mai 2022 privind prescriptia. „Prin rechizitoriu, s-a dispus si clasarea cauzei fata de 32 de inculpati persoane fizice pentru savarsire infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare a banilor si fata de 26 de inculpati sub aspectul comiterii infractiunilor de trafic de influenta si cumparare de influenta, intrucat sunt implinite termenele generale de prescriptie a raspunderii penale (conform Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/26.05.2022)”, mai arata DIICOT.
Dosarul a fost inaintat spre solutionare Tribunalului Bucuresti.