Romania a intrat in Uniunea Europeana pentru a adopta cadrul legal al lumii civilizate, in schimb pare ca legile se fac acum dupa moravurile sau naravurile inculpatilor, sustine procurorul general Augustin Lazar, comentand modul rapid in care au fost adoptate in Parlament modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala. Lazar a precizat ca, in varianta modificata, Codul Penal ar putea fi neconstitutipnal, intrucat incalca articolul referitor la tratatele incheiate de Romania cu alte state.
„Evident ca niciodata nu a fost o asemenea graba in discutarea, in analizarea unui text de lege, dar niciodata nu a fost vreo tentativa de a dezincrimina o fapta grava asa cum este abuzul in serviciu. Si va rog sa observati ca noi am intrat in Uniunea Europeana cu gandul ca adoptam cadrul legal al lumii civilizate, iar functionarii publici si alesii se vor orienta dupa acest cadru legal, sa-l respecte. Ei bine, in mod surprinzator, aparenta acum este aceea ca legile s-ar face dupa moravurile sau naravurile inculpatilor si nu dupa standardele pe care noi trebuie sa le avem ca stat al Uniunii Europene”, a declarat procurorul general Augustin Lazar miercuri, inainte de sedinta Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), informeaza news.ro.
Lazar a precizat ca textul de lege al Codului penal ar putea fi neconstitutional, pentru ca incalca articolul 11 din Constitutie referitor la tratatele incheiate de Romania cu alte state.
Referitor la abuzul in serviciu, procurorul general a spus ca textul din Codul penal este doar de forma, iar cei peste 2.000 de inculpati trimisi in judecata in ultimii patru ani pentru aceasta infractiune ar fi achitati, in timp ce prejudiciul de peste 4 miliarde de el nu ar fi recuperat.
„In ultimele doua zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact pentru a vedea ce s-ar intampla daca acest text de lege ar intra in vigoare. Mai intai, in ultimii patru ani au fost trimisi in judecata 2.099 de inculpati, functionari publici, alesi locali, judeteni, la nivel central pentru comiterea unor fapte de abuz in serviciu. Am cautat printre acesti inculpati sa vedem daca vreunul dintre ei au comis faptele pentru sine sau pentru rude. Si nu am gasit niciun caz, (…) presupune mereu folosirea unor terti, a unor oameni de paie care primesc foloasele respective si dispar dupa acel paravan. Potrivit acestui proiect de articol, infractiunea de abuz in serviciu ar fi discriminata. Ceea ce ar ramane in Codul penal este doar asa, o forma de text, care ar indica faptul ca nu s-a abrocat total abuzul in serviciu, insa in practica, daca in ultimii patru ani nu am intalnit niciun caz care sa priveasca tipologia care este retinuta in acest text, inseamna ca textul este pur formal. Ar rezulta ca toti cei 2.099 de inculpati ar fi achitati, iar prejudiciul de peste 4 miliarde de lei nu ar mai fi recuperat.
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…
Provincia Punjab din estul Pakistanului a interzis vineri intrarea populatiei in parcuri, gradini zoologice, locuri…
Dupa o cautare care a durat mai multi ani, politia germana a arestat un presupus…
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…