Comisia Iordache se reuneste miercuri, pentru prima data in acest an, dupa ce Curtea Constitutionala a publicat saptamana trecuta motivarea deciziei privind modificarile aduse Legii 317, ce vizeaza functionarea CSM.
Comisia va dezbate prezumtia de nevinovatie si modificarea Codurilor Penale.
Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, care se ocupa de modificarile aduse legilor justitiei, a anuntat, la inceputul anului, ca forul isi va relua activitatea, dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta pe toate sesizarile privind legile Justitiei.
Saptamana trecuta, CCR a publicat ultima motivare, in cazul modificarilor aduse Legii 317, privind CSM.
Printre altele, aceasta prevede ca „Dispozitiile art.I pct.19 si 20din legea examinata, prin stabilirea unei noi solutii legislative in materia alegerii conducerii CSM, incalca, in opinia autorilor sesizarii, art.133 din Legea fundamental.
Aceste prevederi restrang cadrul constitutional reglementat pentru alegerea presedintelui CSM, prin aceea ca procurorii nu au dreptul de a candida, de a alege si de a fi alesi in functia de presedinte al CSM, iar judecatorii nu pot candida, nu pot alege si nu pot fi alesi in functia de vicepresedinte al CSM.
Totodata, este operata o discriminare in randul membrilor CSM (magistrati versus reprezentanti ai societatii civile), deoarece judecatorii nu isi pot exprima optiunea pentru functia de vicepresedinte, procurorii nu o pot face pentru functia de presedinte, in vreme ce reprezentantii societatii civile o pot face pentru ambele functii.
Se mai invedereaza faptul ca, potrivit legii examinate, ministrul justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al PICCJ – membrii de drept ai CSM -sunt abilitati sa voteze in sectiile de judecatori/de procurori, in conditiile in care, nefiind membri, acestia nu au dreptul de a decide in cadrul sectiilor”.
Curtea Constitutionala s-a pronuntat si pe contestatiile la modificarile legilor 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara.
In ceea ce priveste modificarile la Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, CCR a decis ca mai multe dispozitii sunt neconstitutionale si a cerut redefinirea erorii judiciare si a relei credinte, dar si a gravei neglijente.
Legat de modificarilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, CCR a admis partial criticile de neconstitutionalitate. Curtea a stabilit insa ca nu este nicio problema de neconstitutionalitate legat de infiintarea unei sectii speciale pentru anchetarea procurorilor si judecatorilor.
Comisia Iordache urmeaza sa dezbata, incepand de miercuri, modificarile la Codurile Penale si punerea in acord a legislatiei cu Directiva UE privind prezumptia de nevinovatie.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…