Boiko Borisov, liderul partidului GERB, castigator al alegerilor, a declarat ca este gata sa renunte la scaunul de prim-ministru in viitoarele negocieri pentru formarea unui guvern la Sofia, dar a avertizat ca acesta ar fi singurul sau compromis, relateaza Euractiv.
GERB a castigat alegerile anticipate cu 24,7% din voturi si are nevoie de sprijinul a cel putin doua alte partide pentru a forma o coalitie de guvernare. Continuam schimbarea – Bulgaria democratica (PP-DB), a doua forta politica, s-a clasat pe locul al doilea cu 14,3%.
Borisov a facut din alegerea unui candidat GERB in functia de presedinte al Parlamentului o conditie pentru participarea partidului sau la discutiile privind formarea cabinetului.
„Cu aceasta victorie clara a GERB, parlamentarismul cere ca presedintele Parlamentului sa fie din GERB. Si daca ei decid sa creeze obstacole inutile, nu vom mai participa la discutii. Cu nimeni. Pentru ca nu este corect”, a declarat Borisov.
Pozitia lui Borisov si a coalitiei PP-DB creste probabilitatea ca Bulgaria sa se indrepte spre un al optulea scrutin anticipat in trei ani si jumatate, in februarie 2025.
PP-DB a anuntat deja ca nu va sprijini un candidat GERB si ca ar putea prezenta propriul candidat pentru functia de presedinte al parlamentului.
In acelasi timp, declaratiile politice de dupa alegerile din Bulgaria arata ca formarea unui nou guvern va depinde de rolul politicianului bulgar Delian Peevski, care a fost sanctionat de Washington si Londra pentru coruptie.
Coalitia liberala a pus drept conditie ca Borisov sa evite sa aiba de-a face cu Peevski, liderul MRF – Noi Inceputuri, care este a patra forta ca marime din parlament, cu 11,5% din voturi.
Borisov are doua optiuni clare pentru formarea unui guvern. Una este cu participarea coalitiei formata din PP-DB si Alianta pentru Drepturi si Libertati care reprezinta o parte a minoritatii turce din tara.
Cealalta optiune este un guvern mult mai eurosceptic cu grupul lui Peevski, Partidul Socialist Bulgar pro-rus si un alt partid populist.
La sfarsitul saptamanii trecute, Borissov le-a spus ambasadorilor UE la Sofia ca va face toate compromisurile posibile pentru a forma un guvern adecvat.
Bulgaria este considerata de partenerii europeni si de SUA ca fiind deosebit de instabila si vulnerabila la influenta Rusiei din cauza crizei politice grave si a razboiului din Ucraina.
Niciun alt afacerist nu a facut mai mult pentru a sustine candidatura fostului presedinte Donald…
Ambasadorii Uniunii Europene au prelungit cu doi ani durata misiunii de instruire militara a UE,…
Industria germana a inregistrat o crestere neasteptat de puternica luna trecuta. Acest lucru este conform…
Corespondentul BBC in Statele Unite, Anthony Zurcher, prezinta o analiza succinta privind campania si victoria…
In aceasta perioada a anului, a devenit o traditie ca departamentul „S” al Serviciului Federal…
„Furnizarea masiva” de bunuri cu dubla utilizare de catre Beijing, precum si sprijinul diplomatic si…