Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva banuieste ca sustinatori ai fostului presedinte Jair Bolsonaro care lucreaza la palatul prezidential au facilitat intrarea protestatarilor care au incercat sa rastoarne guvernul Braziliei, potrivit The Guardian.
Adresandu-se unui grup de jurnalisti din palatul Planalto din Brasilia – una dintre cele trei cladiri distruse duminica trecuta de manifestantii pro-Bolsonaro – Lula a promis ca va efectua o „verificare amanuntita” a angajatilor in urma atacului istoric.
„Astept sa se aseze praful. Vreau sa vad toate casetele [de securitate] care au fost inregistrate in curtea suprema, congresul si palatul prezidential Planalto”, a spus Lula joi dimineata.
„[Dar] multi oameni au fost complici la asta… multi oameni din politia militara au fost complici. Erau multi oameni din fortele armate aici in [palat] care erau complici”, a adaugat presedintele de stanga, in timp ce un bodyguard care transporta un ecran flexibil antiglont statea in spatele lui.
„Efectuam o verificare amanuntita [a personalului nostru] pentru ca adevarul este ca palatul [prezidential] era plin de bolsonaristi si oficiali militari si vrem sa incercam sa corectam acest lucru pentru a putea numi functionari publici de cariera – de preferinta civili… astfel incat acesta sa devina un departament civilizat. Niciun bolsonarist inrait nu poate fi lasat la palat. Cum pot avea pe cineva la usa biroului meu care ar putea sa ma impuste?” a adaugat Lula, indicand informatii din presa pe care le-ar fi citit, ca oficialii militari ar fi jurat sa-l asasineze.
Usurinta cu care mii de sustinatori fanatici ai fostului lider de extrema dreapta al Braziliei au patruns in cele mai importante institutii democratice ale tarii a socat natiunea si lumea.
„Sunt foarte, foarte, foarte suparat pentru ceea ce s-a intamplat. Sunt convins ca usa de la palatul Planalto a fost deschisa pentru ca acesti oameni sa poata intra pentru ca nu am vazut-o daramata. Si asta inseamna ca cineva le-a facilitat intrarea aici”, le-a spus Lula jurnalistilor.
„Ceea ce s-a intamplat a fost o alerta, o alerta majora si trebuie sa avem mai multa grija. Trebuie sa intelegem ca am castigat alegerile si l-am invins pe Bolsonaro, dar bolsonarismul este inca acolo. Iar bolsonarismul fanatic este foarte complicat pentru ca nu respecta pe nimeni”, a adaugat presedintele.
Temerile legate de o noua runda de proteste pro-Bolsonaro au disparut miercuri seara, dupa o desfasurare masiva a fortelor de securitate in jurul palatului, congresului si curtii supreme. Doar doua sau trei persoane au aparut.
„Trebuie sa fim atenti, dar nu sa ne fie frica”, cu privire la perspectiva unor viitoare episoade de violenta, a spus Lula.
In timp ce Lula vorbea, in presa braziliana au aparut noi detalii tulburatoare despre ceea ce el a numit „prostia” de duminica trecuta – si esecul uluitor al fortelor de securitate care nu au reusit sa-l stapaneasca.
Ziarul O Globo a relatat ca ofiterii de politie responsabili cu protejarea cladirii senatului – care a suferit avarii grave – au dat declaratii in care au descris modul in care au fost coplesiti de o multime inarmata cu cocktailuri Molotov, bate de lemn, rangi, petarde si prastii obisnuite cu bile.
Estado de Sao Paulo a sustinut ca in ajunul insurectiei, responsabilii cu securitatea prezidentiala au respins nevoia de intariri din partea batalionului insarcinat cu apararea palatului Planalto. In lipsa acestuia, cladirea a fost distrusa, biroul primei doamne a Braziliei, Rosangela Lula da Silva, suferind daune deosebit de grave.
Un videoclip obtinut de New York Times a aratat exact momentul, la ora 14.42, duminica, in care politia militara a fost „inghitita” de sute de extremisti bolsonaristi, care si-au doborat bariera de plastic si s-au indreptat spre palatul lui Lula.
Inauntru au vandalizat opere de arta celebre, spargand ferestre, mobilier si usi, furand arme si mancare si chiar urinand in camera folosita de jurnalistii care acopera presedintia.
Joi, Lula le-a spus reporterilor ca crede ca pucistii i-au ocolit biroul doar pentru ca ei credeau ca Bolsonaro il va reocupa odata ce presupusa lor tentativa de lovitura de stat va fi reusit, permitandu-i fostului presedinte sa zboare inapoi din SUA pentru a prelua puterea.
Lula a condamnat imaginile care prezinta comportamentul protestatarilor in timpul atacului lor. „Nu stiu daca ati vazut pozele cu acest tip care isi facea nevoile [intr-una dintre cladirile jefuite. Acest tip de om nu poate ramane nepedepsit. Daca are o nepoata, ar trebui sa i-o aratam si sa-i spunem: `Uite ce ticalos este bunicul tau`.”
Peste 1.800 de persoane au fost arestate in Brazilia dupa atac, dintre care 1.159 raman in arest. 694 de retinuti, majoritatea femei, copii si cetateni in varsta, au fost eliberati.
Cei transferati intr-una dintre inchisorile orasului au fost vaccinati impotriva Covid – o intorsatura ironica a complotului, avand in vedere rezistenta miscarii lui Bolsonaro la imunizare impotriva unei boli pe care liderul lor, care a considerat-o drept o „mica gripa”.
Lula si ministrii sai au descris atacul de duminica ca o tentativa de lovitura de stat organizata de sustinatorii lui Bolsonaro, care refuza sa recunoasca victoria stangii la alegerile din octombrie trecut, pe care Lula le-a castigat cu o marja de 2 milioane de voturi.
Bolsonaro a negat implicarea in violenta de duminica si nu au aparut dovezi care sa arate ca a jucat un rol direct. Insa instanta suprema a ordonat saptamana aceasta arestarea fostului ministru al justitiei al lui Bolsonaro, Anderson Torres – care era responsabil de securitatea Braziliei la momentul revoltei – iar politia federala i-a perchezitionat casa.
Torres, care, la fel ca Bolsonaro, a fost in Florida in timpul atacului, a negat de asemenea implicarea si a anuntat ca va reveni in Brazilia pentru a se preda. Se estimeaza ca Torres va sosi vineri.
Printre protestatari se pare ca s-au aflat Marcelo Soares Correa, un fost parasutist care ar fi luat micul dejun cu fostul presedinte la resedinta sa oficiala in iunie 2021 si Leonardo Rodrigues de Jesus, nepotul lui Bolonaro.
Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de…
Un program de reducere a costurilor la Volkswagen este inevitabil, pentru a remedia "decenii de…
Detectivii care investigheaza furtul a 22 de tone de branza de la Neal's Yard Dairy…
Fortele de Aparare ale Ucrainei au interceptat toate dronele kamikaze rusesti care zburau spre Kiev,…
Presa de la Chisinau a publicat duminica dimineata imagini cu un convoi urias de masini…
Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizita de lucru in Republica Franceza, urmand ca luni…