Ana Maria Barbosu isi primeste inapoi medalia de bronz. Ce a decis Tribunalul de Arbitraj al Sportului in cazul Sabrinei Voinea
Federatia Romana de Gimnastica a anuntat, sambata, ca Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca Ana Maria Barbosu sa primeasca inapoi medalia de bronz.
Postarea FRG:
Cu un ochi radem, cu unul plangem. In urma memoriilor facute la TAS de FRG si COSR, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz sa revina Anei Maria Barbosu.
“Federatia Romana de Gimnastica, reprezentata de societatea de avocatura specializata in dreptul sportului, Gherdan si Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan si avocatii Calina Tejan si Raul Stefan Celmare, dupa un efort colectiv de cinci zile si patru nopti, va comunica dispozitivele sedintei TAS in speta:
FRG, Barbosu , vs. Federatia Internationala de Gimnastica:
1. Cererea inregistrata de catre Ana Maria Barbosu este partial admisa.
2. Contestatia formulata de catre Jordan Chiles a fost depusa peste termenul de 1 minut prevazut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG si este determinata ca fiind fara efect.
3. Scorul initial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finala este reinstituit.
4. Federatia Internationala de Gimnastica va determina clasamentul finalei si va acorda medaliile in concordanta cu decizia de mai sus.
5. Alte solicitari sunt respinse
FRG, Voinea, vs. Federatia Internationala de Gimnastica:
1. Cererea inregistrata de FRG si Sabrina Maneca Voinea este respinsa.
Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Barbosu obtine medalia de bronz in timp ce Sabrina Maneca Voinea incheie competitia pe locul 4.
Felicitari ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obtinut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan.
Cazul Ana Maria Barbosu
Pe 5 august, in finala de la sol, Ana Barbosu a fost pentru cateva zeci de secunde medaliata cu bronz, insa americanca Jordan Chiles a depus contestatie si i s-a marit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel ca a terminat pe pozitia a treia. Sabrina Maneca-Voinea a facut si ea contestatie pentru nota primita (13,700), dar aceasta a fost respinsa.
Medalia de aur a fost cucerita de brazilianca Rebeca Andrade, notata cu 14,166, in timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).
In urma deciziei TAS, Ana Maria Barbosu incheie pe 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea ocupa locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles va ocupa locul 5, cu 13,666.
Romania nu mai obtinuse o medalie olimpica la gimnastica artistica din 2012 (Londra), cand Sandra Izbasa castiga aurul la sarituri, Catalina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminina a Romaniei lua bronz.
Echipa feminina de gimnastica a Romaniei a revenit dupa 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei editii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 in finala pe echipe, Ana Maria Barbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarta pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la barna si pe 4 la sol, iar Ana Barbosu pe 3 la sol.
Inaintea ultimei zile a Jocurilor Olimpice, Romania are noua medalii, trei de aur, patru de argint si doua de bronz. Aur au castigat inotatorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea si Marian Enache la dublu vasle masculin si echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuta Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Beres, Ioana Vrinceanu, Simona Radis, Victoria Stefania Petreanu), argintul a fost obtinut de Ancuta Bodnar si Simona Radis la dublu vasle feminin, Ioana Vrinceanu si Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen si Ionela Cozmiuc la dublu vasle feminin – categorie usoara, precum si de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg, iar bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber si de gimnasta Ana Maria Barbosu la sol.
Clasamentul finalei de la sol:
1. Rebeca Andrade (Brazilia) 14,166
2. Simone Biles (SUA) 14,133
3. Ana Maria Barbosu (Romania) 13,700
4. Sabrina Maneca-Voinea (Romania) 13,700
5. Jordan Chiles (SUA) 13,666
6. Alice D’Amato (Italia) 13,600
7. Rina Kishi (Japonia) 13,166
8. Yushan Ou (China) 13,000
9. Manila Esposito (Italia) 12,133