Avocatul Poporului a sesizat, joi, CCR in legatura cu eliminarea pensiilor speciale. Avocatul Poporului considera ca legea este neconstitutionala.
Avocatul Poporului este condusa de Renate Weber, provenita din ALDE.
„Sunt doua motive mari pe care le-am invocat noi in aceasta exceptie de neconstitutionalitate – o data e faptul ca nu s-au respectat prevederile clare din Constitutie cu privire la componenta Parlamentului in momentul in care se modifica Statutul senatorilor si deputatilor. Constitutia e foarte clara. E nevoie de sedinta camerelor reunite, or aici a fost vorba doar de votul Camerei Deputatilor, iar pe de alta parte celalalt motiv e nerespectarea deciziilor anterioare ale Curtii Constitutionale”, a declarat, pentru Agerpres, Avocatul Poporului, Renate Weber.
Printre acestea, ea a mentionat decizii CCR care privesc magistratii si judecatorii Curtii de Conturi.
„Sunt motive multiple de neconstitutionalitate (…) am avut sesizari de la diverse categorii profesionale si analizand am constatat ca sunt probleme mari de neconstitutionalitate”, a spus Weber.
Curtea Constitutionala a Romaniei urmeaza sa discute, pe 18 martie, sesizarile Instantei supreme si Avocatului Poporului in legatura cu Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu, au precizat, joi, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, miercuri, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la legea care elimina pensiile de serviciu ale magistratilor, adoptata de Camera Deputatilor.
Potrivit unui comunicat al Instantei supreme, decizia a fost luata de Sectiile Unite in prezenta unui numar de 103 judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum cerute de lege.
„Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare, a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale (…), adoptata prin vot final in sedinta Camerei Deputatilor din data de 28.01.2020”, se precizeaza in comunicat.
Conform aceleiasi surse, sesizarea priveste actul normativ in intregime, fiind retinute vicii de neconstitutionalitate „atat de natura extrinseca, cat si intrinseca”.
Sectiile Unite au retinut ca se impune ca CCR sa examineze daca dispozitiile actului normativ incalca prevederile art. l alin. 5 din Constitutia Romaniei, in componenta sa referitoare la calitatea legii, in special prin faptul ca procedura parlamentara s-a derulat cu incalcarea prevederilor constitutionale referitoare la ordinea sesizarii camerelor Parlamentului in ceea ce priveste reglementarea unor aspecte tinand de autoritatea judecatoreasca.
ICCJ mai reclama omisiunea aprobarii unei modificari a statutului deputatilor si senatorilor in sedinta comuna a celor doua Camere, incalcarea principiului bicameralismului, caracterul „incoerent si lipsit de previzibilitate” al procesului legislativ, caracterul „lacunar” si vidul legislativ creat in conditiile in care acelasi proiect de lege face referire la reglementarea in termen de sase luni a unor scheme de pensii ocupationale, discrepanta dintre intentia legiuitorului si realitatea reglementarii, deficiente privind activitatea de documentare si nerespectarea jurisprudentei Curtii Constitutionale.
„Incalca principiul independentei judecatorilor, consacrat de art. 124 alin. (3) din Constitutie, si afectarea statutului constitutional al procurorilor, reglementat prin art.l32 alin.(l) din Constitutie, cu referire la art.l alin.(3) din Constitutie, in special prin nesocotirea aspectelor statuate in jurisprudenta Curtii Constitutionale (Decizia CCR nr.20/2000, Decizia CCR nr.873/2010), jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (…), precum si documente internationale adoptate de catre ONU, Consiliul Europei, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, Conferinta Presedintilor de Instante Supreme din Europa Centrala si de Est si neluarea in considerare a regimului de incompatibilitati si interdictii prevazut de lege pentru aceste categorii profesionale”, se mai arata in comunicat.
Alte critici se refera la incalcarea prevederilor art. 147 din Constitutie, care consacra caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, dar si la incalcarea principiului nediscriminarii, „in special prin introducerea unui element de discriminare in cadrul corpului magistratilor, intre magistratii civili si cei militari”, precum si in cadrul familiei ocupationale care are printre atributii protejarea ordinii publice.
Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 247 voturi „pentru”, niciun vot „contra” si 21 de abtineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Documentul prevede eliminarea pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor si politistilor.
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva…
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…
Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…
Multimi islamiste au dezlantuit joi seara la Amsterdam atacuri violente asupra suporterilor evrei, dupa un…
Un nou raport al Biroului National de Statistica din Italia (ISTAT), publicat joi, arata o…