Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marti, ca Rusia a fost responsabila pentru „asasinarea” lui Aleksandr Litvinenko. Fost ofiter rus si critic al lui Purin, acesta a fost otravit la Londra, in 2006.
Litvinenko, in varsta de 43 de ani, s-a imbolnavit la 1 noiembrie 2006, dupa ce a baut ceai otravit cu polonium-210, un izotop rar, extrem de radioactiv. A murit cateva zile mai tarziu in spital.
CEDO a constatat ca „Rusia este responsabila pentru asasinarea lui Aleksandr Litvinenko in Marea Britanie”.
„Curtea a constatat, in special, ca existau indicii temeinice ca, prin otravirea dlui Litvinenko, dl Lugovoi si dl Kovtun au actionat ca agenti ai statului rus”, se arata in hotarare, referindu-se la numele celor doi agenti rusi acuzati de uciderea lui Litvinenko.
De asemenea, instanta a decis ca autoritatile ruse „nu au efectuat o ancheta interna eficienta, capabila sa conduca la stabilirea faptelor si, daca este cazul, la identificarea si pedepsirea celor responsabili de crima”.
O ancheta britanica a concluzionat in 2016 ca Putin a aprobat probabil o operatiune a serviciilor de informatii rusesti pentru uciderea lui Litvinenko. De asemenea, a identificat doi rusi – Andrei Lugovoi, parlamentar rus, si Dmitry Kovtun – ca suspecti principali.
In hotararea emisa pe 21 septembrie, CEDO a declarat ca a stabilit „dincolo de orice indoiala rezonabila” ca uciderea a fost efectuata de Lugovoi si Kovtun si ca „a existat un caz puternic din primul moment ca, in otravirea dlui Litvinenko, dl Lugovoi si dl Kovtun actionau ca agenti ai statului rus. ”
Atat cei doi barbati, cat si Rusia au negat orice implicare in moartea lui Litvinenko.
Litvinenko, fost ofiter in cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fugit din Rusia in 1999 dupa ce a dezvaluit un presupus plan al FSB de a-l ucide pe oligarhul Boris Berezovsky.
In calitate de membru al Kremlinului sub fostul presedinte rus Boris Yeltsin, Berezovsky l-a ajutat pe Putin, in anul 2000, sa ajunga la putere ca succesor al predecesorului sau. Dar cand Putin a inceput sa reduca din puterile politice ale oligarhilor, Berezovsky a parasit Rusia si s-a autoexilat in Marea Britanie, de unde criticile sale fata de Putin au luat amploare.
In 2006, anul in care Litvinenko a fost otravit la Londra, Putin a semnat o lege care autoriza agentiile de securitate sa efectueze asasinate tintite in strainatate.
In ianuarie 2016, judecatorul britanic Robert Owen, care a condus o ancheta cu privire la moartea lui Litvinenko, a declarat ca este probabil ca Putin, un fost ofiter sovietic KGB care a condus odata FSB, sa fi aprobat operatiunea.
Owen a spus ca este sigur ca Lugovoi si Kovtun l-au ucis pe Litvinenko plasand doza letala de poloniu-210 in ceaiul sau in timpul unei intalniri la un hotel din Londra.
Anchetatorii britanici au gasit urme de poloniu-210 in hoteluri, restaurante si aeronave folosite de Lugovoi, care ar fi fost tratat contra otravirii prin radiatii la Moscova in decembrie 2006.
Lugovoi a fost ales membru al Dumei de Stat din Rusia in 2007, iar Putin i-a acordat o medalie de stat „pentru serviciile oferite patriei” in 2015.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…