Citu anunta ca Romania trimite inca 142 de pompieri in Grecia: „L-am informat pe presedintele Klaus Iohannis”
Premierul Florin Citu a anuntat, joi noapte, ca Romania va trimite inca 142 de pompieri in Grecia pentru a lupta cu incendiile.
„Grecia are nevoie din nou de ajutor! L-am informat pe presedintele Klaus Iohannis si am decis, impreuna cu ministrul de Interne, sa trimitem 142 de pompieri salvatori care sa ii ajute pe greci sa stinga incendiile de padure. Misiunea pompierilor nostri va incepe maine! Mult succes, va asteptam cu bine acasa!”, a anuntat Citu, joi noapte.
Presa din Grecia a avut articole elogioase despre activitatea pompierilor romani. „Pompierii romani sunt mai mult decat un comando. Sunt instruiti pentru orice situatie posibila, au dezvoltat metode pe care le gasesti doar in batalioanele militare care actioneaza pe campurile de lupta”, a scrisrecent menshouse.gr, citata de Rador.
In aceste cinci zile de cand flacarile fac ravagii pe multe fronturi, unul dintre lucrurile relatate pana la saturatie a fost mentionarea tarilor care au trimis echipe de pompieri pentru ajuta la eforturile fortelor grecesti. Printre cele 8 tari care au trimis ajutoare, se numara Romania, care intr-o postare pe retelele de socializare sublinia ca „nu-i vom lasa pe fratii nostri greci singuri in acest moment critic”. Si nu au facut-o. De fapt, este posibil sa fi facut si ceva in plus.
Se poate sa fi oferit pompierilor din Grecia ocazia unui seminar de stingere a incendiilor.
Potrivit marturiilor, pompierii romani sunt mai mult decat un comando. Sunt instruiti pentru orice situatie posibila, au dezvoltat metode pe care le gasesti doar in batalioanele militare care actioneaza pe campurile de lupta si infrunta focul pe masura: nu ca pe un fenomen natural, ci ca pe un adversar care are doar planul A, prin urmare, pun in aplicare tactici pentru a-l bloca. Chiar si gradual.
Cei 112 pompieri cu cele 23 de vehicule senilate, au sosit din Romania, au mers pe la Promachonas si de acolo au fost transferati pe fronturile de foc unde era mai mare nevoie, adica cele din Evia.
Acolo si-au ridicat propria baza intr-o singura seara, au investigat terenul si zona cu dronele, au intins furtunuri de 60 de metri care porneau de la rauri si surse de apa, furtunuri pe care le-au protejat in punctele in care traversau carosabilul, dispun de dispozitive de comunicare interna montate in uniforme si este sigur ca, daca li s-ar fi oferit libertatea de miscare, ar fi putut impiedica si mai mult propagarea incendiilor.
Cum putem fi atat de siguri? Pentru ca pompierii nostri au de infruntat blocaje birocratice in destul de multe situatii. Este relevant faptul ca romanii s-au intrebat de ce nu a fost folosita vechea practica de impiedicare a unui foc cu un alt foc. Foc cu foc, cum ar spune Kiamos (titlul unui cantec al cantaretului grec Panos Kiamos n.trad.).
Poate unii isi amintesc ca in ianuarie 2020, cand Australia ardea de la un capat la altul, aborigenii au colaborat cu pompierii pentru a pune foc in anumite zone, astfel incat sa nu mai existe materialele necesare pentru ca focul in expansiune sa se propage intr-un mod incontrolabil.
Acesta a fost primul gand al romanilor, care au primit ca raspuns ca asa ceva trebuie decis si dispus de catre Serviciul Silvic. Chiar si in momente critice in care trebuie luate decizii imediate, mintea noastra a functionat dupa rationamentul birocratic. Tacticile de producere artificiala a incendiilor sunt practicate in intreaga lume, noi insa le-am considerat ca fiind interzise.
Romania, alaturi de Bulgaria, sunt cele doua tari cu cel mai mare procent de investitii din partea statului in protectia impotriva incendiilor din intreaga Uniune Europeana. Adica Germania, Italia si tarile nordice sunt in urma Romaniei in acest sens!
Chiar daca romanii au o singura scoala de pompieri, cea de la Boldesti, totusi din aprilie 2020 a inceput sa functioneze o tabara de pregatire pentru romani si maghiari in judetul Bihor, in nord-vestul tarii, la granita cu Ungaria, unde se aduna cele mai bune resurse din cele doua tari. Romanii se instruiesc in domeniul cautarii, gasirii, eliberarii din blocaje si contracararii incendiilor, in timp ce ungurii se ocupa de combaterea pericolelor chimice sau biologice.
In acest program de 4-5 luni, se organizeaza lectii pentru recunoasterea dinamicii pe care o capata un incendiu in timp, iar participantii sunt instruiti in tehnici de stingere a focului si in misiuni de salvare a oamenilor si animalelor.
Pregatirea superioara a pompierilor romani nu este doar in defavoarea Greciei si poate fi justificata. Pentru cele 22 de milioane de locuitori ai sai, Romania are peste 32.000 de pompieri permanenti, in timp ce Grecia dispune de 14.000 si ceva de pompieri permanenti si sezonieri, potrivit unei postari recente a lui Akis Skertsos (secretar de stat la cancelaria premierului grec n.trad.).
Diferenta sta in numarul de voluntari, Romania avand aproximativ 132.000 de pompieri voluntari, in timp ce are si 259 de statii profesioniste de pompieri si 3.165 de statii pentru pompieri voluntari.
Totusi, dupa cum se poate vedea din cele de mai sus, nu este o chestiune de cantitate, ci de calitate. Acelasi numar de pompieri, daca ar fi avut libertatea sa blocheze drumul focului cu un alt incendiu, poate ca acum ar fi avut o sarcina mai putin periculoasa…