BREAKING Comisia de la Venetia, de acord cu desfiintarea Sectiei Speciale. Critici dure la adresa „superimunitatii” introduse de UDMR in legea de desfiintare a Sectiei Speciale

news

Comisia de la Venetia si-a finalizat raportul privind Sectia Speciala si proiectul de lege de desfiintare a Sectiei Speciale. Comisia critica dur amendamentele votate in Camera Deputatilor la presiunile UDMR. Opinia Comisiei de la Venetia a fost solicitat de Ministerul Justitiei.

„Comisia de la Venetia saluta intentia autoritatilor romane de a reforma sistemul judiciar si de a reda atributiile procurorilor de la DNA si DIICOT si intelege faptul ca primul pas urgent in aceasta reforma mai larga este desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor comise de magistrati. (…) Comisia de la Venetia ar dori sa sublinieze ca, intrucat desfiintarea SIIJ este doar primul pas in aceasta reforma, ar dori sa incurajeze autoritatile romane sa continue reforma mai ampla si ramane la dispozitia acestora pentru orice asistenta suplimentara de care ar putea avea nevoie”, se arata in decizia Comisiei de la Venetia.

Dupa o ampla analiza, Comisia de la Venetia are critici dure la adresa amendamentelor legate de aparitia unor „superimunitati” pentru magistrati. „Pe ansamblu, amendamentele adoptate in Camera Deputatilor ridica numeroase semne de intrebare atat pe continut, cat si pe procedura. Comisia de la Venetia recomanda ca aceste amendamente sa fie inlaturate complet”, arata Comisia de la Venetia. Amendamentele au fost votate in Camera Deputatilor in urma santajului exercitat de UDMR.

„Recomandarile cheie ale Comisiei de la Venetia sunt urmatoarele:

Articolul 4 din amendamentele adoptate de Camera Deputatilor introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecatori si procurori in cadrul unui domeniu extrem de sensibil (urmarirea penala), care depaseste cu mult imunitatea functionala si, prin urmare, ar trebui eliminat.

Articolul 6 din amendamentele adoptate de Camera Deputatilor (in conformitate cu articolul 4) prevede o noua competenta a CSM, acordand sectiei relevante a CSM competenta exclusiva de a decide cu privire la actiunile in materie penala impotriva judecatorilor si procurorilor, acest amendament nu ar trebui sa mai existe. Actiunile penale care nu intra in sfera de competenta a imunitatii functionale nu ar trebui sa fie de competenta CSM si ar trebui sa fie aduse direct in fata instantelor de judecata, fara a fi supuse controlului prealabil al CSM.

– Plangerile formulate de persoane private impotriva judecatorilor si procurorilor ar trebui sa fie tratate de catre serviciul de urmarire penala obisnuit. Acest aspect trebuie considerat ca fiind o chestiune urgenta care trebuei reformata”, subliniaza Comisia de la Venetia.

Citeste AICI decizia integrala a Comisiei de la Venetia.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a anuntat in urma cu doua saptamani ca isi doreste o sesiune parlamentara extroardinara la Senat pentru adoptarea legii de desfiintare a Sectiei de Investigare a Infractiunilor in Justitie, el precizand ca la inceputul lunii iulie va veni si punctul de vedere al Comisiei de la Venetia pe acest subiect.

”Astazi Sectia de Investigare a Infractiunilor in Justitie ar fi trebuit sa fie deja istorie. (…) SIIJ-ul, asa cum am spus, are zilele numarate, pentru ca la inceputul lunii iulie vom primi si avizul din partea Comisiei de la Venetia, care eu nu am emotii personal ca va fi un aviz in care se va merge pe aceeasi linie, Comisia de la Venetia a criticat de la bun inceput infiintarea acestei Sectii speciale si nu am asteptarea sa aiba o alta opinie. (…) Imediat dupa ce vom avea acest aviz din partea Comisiei de la Venetia, adica la inceputul lunii iulie, am propus o sesiune extraordinara a Parlamentului, a Senatului, pentru a vota in camera decizionala – deci, nu mai avem de trecut prin mai multe etape; deja legea a fost votata in Camera, urmeaza votul final in Senat. (…) Desfiintarea Sectiei speciale se va intampla, asta e o certitudine. Faptul ca nu s-a realizat pana acum este un lucru care nu ne da motive de bucurie, insa aceasta sectie, in aceasta perioada de vacanta parlamentara, eu cred ca ar trebui desfiintata”, a spus Stelian Ion la Digi 24.

In opinia ministrului, felul cum va fi adoptata legea de desfiintare a SIIJ va fi un semnal si pentru modul in care vor decurge dezbaterile pe legile Justitiei.

”Nu era o chestiune pe care sa mi-o doresc neaparat, aceasta de a avea semnale suplimentare din partea Comisiei de la Venetia pe acest subiect al desfiintarii SIIJ, pentru ca asa cum spuneam deja s-a exprimat Comisia de la Venetia, dar in momentul in care au fost anumite amendamente in Camera Deputatilor si au existat comentarii in spatiul public din partea unor magistrati, din partea societatii civile, am considerat ca este foarte important sa primim acest aviz si sa vedem ce parere au si altii din exterior”, a mentionat ministrul.

Stelian Ion a facut referire la discutiile din coalitie pe subiectul desfiintarii SIIJ.

”Au existat din partea unor colegi de coalitie anumite indoieli. Eu personal am insistat si am fost prezent la toate discutiile pe Sectia speciala incercand sa-i conving pe colegi ca aceasta este varianta cea mai corecta, de revenire la situatia dinainte de infiintarea sectiei, care a fost o situatie in care lucrurile functionau, aveam urmariri, aveam anchete pe toate domeniile, pe partea de coruptie DNA-ul avea activitate si in privinta magistratilor. Ce se intampla acum e total inacceptabil. (…) E foarte limpede ca varianta cea mai buna este aceea care este consemnata in programul de guvernare: desfiintarea SIIJ, refacerea competentei DNA pe portiunea, evident, care intereseaza coruptia, dosarele care nu tin de acest fenomen al coruptiei, spre exemplu, cele care tin de criminalitate organizata sa mearga catre DIICOT si alte dosare catre Parchetul de pe langa Inalta Curte si aceasta ar fi solutia cea mai potrivita”, a mai spus el.

Ministrul a adaugat ca nu agreeaza ideea sustinuta de UDMR in cazul SIIJ.

”Dumnealor spun ca ar trebui ca toate dosarele acestea sa fie instrumentate de o sectie din cadrul Parchetului General, SIIJ-ul este in prezent o sectie in cadrul Parchetului General. Daca mutam dosarele dintr-o parte in alta nu vom putea avea asteptari ca lucrurile vor fi radical diferite”, a subliniat Stelian Ion.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: