Admnistratia Prezidentiala reactioneaza in urma declaratiilor liderului USR, Dam Barna, care a criticat faptul ca in noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii nu apare niciun cuvant despre lupta anticoruptie.
„Noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024, document avizat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in sedinta din 27 mai a.c. si inaintat Parlamentului Romaniei pentru dezbatere si aprobare, reprezinta principalul document de planificare a apararii si a fost realizata cu contributia tuturor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.
Strategia acorda o importanta majora componentei societale a securitatii nationale, bazate in special pe cresterea rezilientei si reducerea vulnerabilitatilor interne, inclusiv prin combaterea coruptiei, precum si pe buna functionare a statului de drept si a democratiei si pe consolidarea capacitatii administrative.
Combaterea coruptiei in toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese si pana la riscul deturnarii deciziilor luate de autoritatile statului, este abordata in mai multe sectiuni ale Strategiei (de exemplu la punctele 142, 146, 150 si 157).
In noua Strategie, fenomenul coruptiei nu mai reprezinta doar o vulnerabilitate, asa cum era mentionat in strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atentie, fiind incadrat in categoria riscurilor de securitate.
Strategia reitereaza atasamentul Romaniei fata de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 ca respectarea angajamentului ferm fata de dreptate si de lege, valorile democratiei si principiile statului de drept, precum si modernizarea statului si institutiilor sale reprezinta fundamente care asigura cetatenilor securitatea si prosperitatea la care sunt indreptatiti.
De asemenea, Strategia implica lupta anticoruptie pentru realizarea obiectivelor nationale de securitate, din perspectiva interna, care vizeaza buna functionare a justitiei si asigurarea ordinii de drept, inlaturarea deficientelor care afecteaza buna guvernare, precum si prevenirea si combaterea infractionalitatii de toate felurile.
In elaborarea Strategiei s-a avut in atentie respectarea prevederilor constitutionale si ale legilor in vigoare, precum si a deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei, in baza carora serviciile de informatii nu trebuie sa participe la obtinerea de probe in cooperare cu Ministerul Public, care sa fie utilizate in cadrul procesului de urmarire penala.
In prezent, este inca in vigoare Strategia Nationala Anticoruptie, elaborata de catre Ministerul Justitiei, care isi incheie valabilitatea in acest an. Dupa aprobarea de catre Parlamentul Romaniei a noii Strategii Nationale de Aparare a Tarii, toate institutiile publice cu atributii in domeniul securitatii nationale vor elabora strategiile sectoriale specifice domeniului lor de activitate, inclusiv Strategia anticoruptie, in cadrul carora vor fi detaliate obiectivele, responsabilitatile si directiile concrete de actiune.
In viziunea Presedintelui Klaus Iohannis, lupta anticoruptie trebuie continuata fara rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societatii a valorilor fundamentale care stau la baza crearii unei culturi a integritatii in zona publica, pentru ca doar in acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului coruptiei.
De altfel, chiar in cursul zilei de miercuri, 3 iunie a.c., Presedintele Romaniei a avut o intalnire cu premierul, la Palatul Cotroceni, in cadrul careia s-a discutat aplicat despre repararea legislatiei juridice atat de afectate de modificarile succesive care au avut loc in anii trecuti”,se arata intr-un comunicat de presa emis de consilierul prezidential Ion Oprisor de la Departamentul Securitatii Nationale.
Uniunea Salvati Romania nu va vota Strategia Nationala de Aparare in forma actuala, anunta presedintele USR, Dan Barna, care mentioneaza ca lupta anticoruptie trebuie sa ramana o prioritate a statului roman.
„In mod inexplicabil, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, elaborata de CSAT si trimisa Parlamentului spre aprobare, coruptia devine un fenomen secundar. E ca si cum odata cu disparitia lui Liviu Dragnea din prim-plan, toate problemele s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat. Simplul fapt ca acum la putere e PNL nu schimba cu nimic datele problemei. Romania inca n-a reparat dezastrul legislativ din justitie lasat in urma de regimul Dragnea. Profiturile uriase obtinute din infractiuni inca n-au fost recuperate”, scrie liderul USR pe Facebook.
Potrivit lui Barna, cazurile de mare coruptie anchetate de institutiile abilitate „sunt tot mai putine”, desi apar zilnic informatii despre achizitii „dubioase”.
„Cazurile de mare coruptie anchetate de institutiile abilitate sunt tot mai putine. Asta in timp ce zilnic aflam despre achizitii dubioase (care au loc chiar si in momente grele cum e aparitia unei pandemii), despre conducte de bani publici scursi catre clientela de partid si despre programe guvernamentale din care intotdeauna statul si romanii pierd. Coruptia ramane unul dintre principalele obstacole in calea dezvoltarii acestei tari. Refuzand sa vedem asta, refuzam realitatea. USR nu va vota Strategia Nationala de Aparare in forma actuala. Lupta anticoruptie trebuie sa ramana o prioritate a statului roman”, a adaugat liderul USR.
Presedintele Klaus Iohannis anunta pe 27 mai ca proiectul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 are la baza „conceptul unei Romanii normale”, al unei tari care, „prin institutii democratice puternice, isi protejeaza si isi apara toti cetatenii”.
El sublinia ca strategia a fost elaborata in contextul unei pandemii „care a afectat toate statele lumii si care a declansat o criza economica profunda”.
Presedintele arata ca Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 opereaza cu acelasi concept de securitate nationala extinsa, introdus si definit in precedentul document. Pe langa apararea armata, strategia vizeaza si alte dimensiuni, precum politica externa, ordinea publica, educatia, sanatatea, economia, mediul, securitatea energetica sau securitatea cibernetica.
Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si Uniunea Europeana – a subliniat seful statului – sunt „reafirmati ca piloni ai politicii noastre externe si de securitate”. Totodata, Strategia Nationala de Securitate pentru urmatorii patru ani „implica o noua abordare” si propune un management al problematicii de securitate nationala cu accent pe gestionarea integrata a riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor.
El a subliniat ca modernizarea cadrului legislativ „ramane un obiectiv prioritar” si ca acest cadru trebuie sa fie unul „coerent si aplicat, capabil sa consolideze cultura de securitate in interiorul societatii” si sa faca posibila adaptarea la noile provocari ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…