DNA acuza, judecatorii CCR sunt de partea infractorilor: „O serie de decizii ale CCR au ingreunat lupta impotriva coruptiei”
Purtatoarea de cuvant a DNA, Livia Saplacan, a declarat marti, intr-un pentru RFI, ca „lupta impotriva coruptiei a fost ingreunata de o serie de decizii ale CCR”.
„Lupta anticoruptie nu s-a oprit. DNA lucreaza in limita legilor. Daca legile se modifica, atunci, poate ca la nivel de perceptie exista si aceasta apreciere ca activitatea anticoruptie are de suferit.
Va amintesc ca a fost o serie de decizii ale Curtii Constitutionale, au fost modificate legile justitiei, astfel incat lupta impotriva coruptiei a fost ingreunata. Modul in care procurorii anticoruptie pot accede in DNA a devenit tot mai dificil. Este si o problema de personal. DNA lucreaza acum cam cu 70% din procurorii care sunt in schema.
De asemenea, legislatia, instrumentele pe care le au la indemana procurorii DNA s-au tocit. Nu mai au acele puteri pe care le aveau. Ma refer strict la infractiunea de abuz in serviciu. Este o discutie tehnica, dar, marja de manevra, ca sa spun grosso modo, s-a ingustat. Infractiuni care acum cativa ani erau deferite justitie, persoanele care savarseau acete infractiuni, acum, din perspectiva legala, nu mai este posibil”, a declarat Saplacan.
„Sustineti practic ca, in urma modificarilor aduse legilor justitiei in precedenta guvernare PSD, activitatea DNA a fost ingreunata?”, a fost intrebata Saplacan.
„Fara sa fac niciun fel de apreciere asupra perspectivei politice… V-am dat un exemplu concret. Limita de accedere in DNA a fost majorata. Acum e nevoie de 10 ani pentru ca un procuror sa poata sa vina la DNA. In legea initiala limita era de 6 ani. Asta este un exemplu. V-am spus ca exista si chestiuni tehnice despre care putem sa discutam…”, a adaugat oficialul DNA.
Ea a adaugat ca DNA a trimsi propuneri catre Ministerul Justitiei pentru „repararea legilor justitiei”.
„Este firesc ca opiniile sa se ceara din partea celor care aplica legea. Au fost discutii. De exemplu in legea achizitiilor publice s-a discutat sa se introduca un sistem prin care incalcarile acestor achizitii sa poata fi considerate infractiuni, nu numai contraventii”, a explicat Saplacan.