Un site independent din Belarus a identificat agenti ai FSB prezenti in sala de concerte de la Crocus City Hall chiar in momentul atacului terorist
Jurnalistii publicatiei independente belaruse Nexta, cei care au atras atentia pentru prima data asupra prezentei in sala de concerte atacate de teroristi in seara zilei de 22 martie a unor indivizi dubiosi, despre care sustineau ca ar fi putut fi membri FSB au adus astazi primele dovezi certe in favoarea acestei ipoteze.
Ei au analizat una dintre inregistrarile video realizate cu cateva minute inainte de inceperea impuscaturilor in sala de concerte. Aceasta arata mai multi barbati imbracati in mod similar, in pulovere albastre si blugi, care mai intai s-au privit unul pe altul cu mare atentie si apoi au inceput sa indemne multimea sa „inchida usile”, ceea ce a dus la o pierdere uriasa de vieti omenesti.
Continuand sa studieze informatiile din surse deschise, jurnalistii de la Nexta au incercat sa identifice„barbatii in albastru” care au trezit suspiciuni. Din cauza calitatii slabe a filmarii, a fost dificil sa se compare fetele acestor barbati cu bazele de date existente, dar s-a reusit totusi identificarea unui ofiter FSB.
In inregistrarea video din sala de concerte, la un moment dat, unul dintre „barbatii in albastru” poate fi vazut coborand din randul de sus, in loc sa paraseasca sala ca toti ceilalti. Apoi, el, sustine apelurile pentru inchiderea usilor. Fata sa este clar vizibila, asa ca jurnalistii belarusi au reusit sa gaseasca o fotografie a unei persoane foarte asemanatoare, pe site-ul web al institutiei municipale rusesti „Centrul sportiv Sosenski”.
Fotografia arata un barbat care primeste premiul al treilea la o competitie de skanderberg. Trasaturile generale ale fetei sunt foarte asemanatoare cu unul dintre „barbatii in albastru” de la sala de concerte de la Crocus City Hall.
In aceasta etapa, jurnalistii au descoperit o alta „coincidenta neasteptata”: in oraselul Sosenskoie, unde avusese loc competitia, se afla sediul Serviciului de Informatii Externe al Rusiei.
Dar povestea despre „barbatii in albastru” nu s-a incheiat doar cu un singur videoclip. In filmarea arestarii unuia dintre teroristi, jurnalistii au acordat atentie si hainelor „civile” ale fortelor de ordine.
Dupa cum se poate vedea, echipamentul acestora este, de asemenea, albastru. Jurnalistii de la Nexta au emis ipoteza ca in cazul atacului terorist „fortele de ordine sub acoperire” au folosit imbracaminte de culoare albastra (toti barbatii respectivi purtau blugi si pulovere in aceeasi nuanta de albastru) pentru a nu iesi in evidenta din multime si, in acelasi timp, pentru a avea un marcaj „prietenos”.
Mai mult decat atat, analizand imaginile video din interiorul salii inainte de impuscaturi, se poate observa un alt „om in albastru” care sta in fata autorului videoclipului. Chipul acestui presupus ofiter FSB poate fi comparat cu imaginile din timpul retinerii unuia dintre teroristi. Desi fata sa este ascunsa de o masca, trasaturile sale, forma capului, pozitia ochilor, indica faptul ca este vorba de aceeasi persoana.
A doua zi dupa atacul terorist, propagandistii rusi au publicat un interviu video cu presupusul act eroic al unuia dintre participantii la concert, care „a reusit sa il puna la pamant pe terorist cu mainile goale si sa salveze zeci de oameni”.
Este demn de remarcat faptul ca, in videoclip, „eroul” sta cu spatele la camera pentru a-si ascunde fata si, din nou, printr-o „coincidenta uimitoare”, el poarta un pulovar in aceeasi nuanta de albastru! De asemenea, se poate observa ca „eroul” da interviuri purtand o sapca asemanatoare cu cele pe care le poarta membrii serviciilor speciale in timpul arestarii teroristilor.
In concluzie, afirma jurnalistii de la Nexta, „nu putem spune cu certitudine ca aceste persoane sunt membri ai serviciilor speciale, dar nici nu putem ignora toate ciudateniile si neconcordantele tragediei de la Crocus, dintre care una este chiar aparitia acestor persoane in timpul atacului terorist”. „Men in Blue” arata ca niste agenti ai serviciilor speciale care nici macar nu incearca sa se deghizeze si, spre deosebire de toate celelalte persoane aflate in sala, isi pastreaza calmul pe toata durata atacului, de parca ar asista la o piesa de teatru.