Noul presedinte al CCR a devenit Marian Enache, fiind votat in unanimitate de judecatorii CCR. Marian Enache a fost deputat FSN, PDSR si PSD inainte de a ajunge la CCR.
Enache a fost si consilier al fostului presedinte Ion Iliescu. El a fost membru si in partidele lui Melescanu (APR), Voiculescu (PC) si Gabriel Oprea (UNPR).
Marian Enache incaseaza trei pensii, dintre care una este pensie speciala, plus salariu plus indemnizatie de revolutionar. Enache este cel mai bine platit judecator al CCR.
Conform declaratiei de avere, Marian Enache incaseaza anual aproape 813.000 de lei (173.000 de euro) din salariul de judecator cumulat cu indemnizatia de revolutionar si trei pensii (de stat, de avocat si cea speciala, de parlamentar). Venitul sau lunar depaseste 15.000 de euro.
Enache s-a remarcat primavara anului 2018, cand l-a ajutat pe deputatul PSD Florin Iordache sa scrie sesizarea prin care a contestat la CCR completurile de trei judecatori ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Informatia a fost dezvaluita de Victor Ponta. Enache a votat si pentru admiterea sesizarii, alaturi de cei trei colegi numiti de PSD plus cel al UDMR. Scor strans: 5-4.
Sesizarea lui Iordache a fost depusa intr-un moment stresant pentru Liviu Dragnea, cu o saptamana inainte ca acesta sa aiba termen in dosarul angajarilor fictive la un astfel de complet ICCJ, aminteste Rise Project. CCR a amanat insa de cinci ori sa se pronunte, iar Dragnea a fost condamnat.
O luna mai tarziu, Darius Valcov si familia Cosma de la PSD Prahova, doua dintre motoarele propagandei anti-justitie din ultimii ani, au sarbatorit decizia CCR. Primeau astfel dreptul de a cere rejudecarea dosarelor complexe de coruptie in care sunt condamnati de prima instanta.
Marian Enache este si judecator raportor in cazul sesizarii depusa de Opozitie privind alegerea lui Teodor Melescanu in functia de sef al Senatului. Judecatorii au amanat luare unei decizii de cinci ori, Enache imbolnavindu-se subit in ultima saptamana.
Jurnalistii de la Rise Project au publicat atunci o ancheta in care arata ca Melescanu si Marian Enache sunt prieteni vechi, ei au fost nu numai colegi de partid dar si asociati intr-o firma.
CV-ul lui Marian Enache:
Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi (1977).
Stagiu de documentare (1990) in Drept constitutional comparat (Franta, Spania, Italia).
Doctor in stiinte juridice: specializarea Drept constitutional, Facultatea de drept a Universitatii Bucuresti (1997).
Activitate profesionala:
1977-1990: avocat in Baroul Iasi, Baroul Vaslui;
1990:membru in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN);
1990-1992: deputat, Adunarea Deputatilor, Parlamentul Romaniei;
vicepresedinte al Adunarii Deputatilor; vicepresedinte al Comitetului Adunarii Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constitutiei Romaniei; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunarii Deputatilor;
1993:consilier prezidential – Directia juridica a Presedintiei Romaniei;
1993-1996: ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova;
1996-2000: deputat, Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei; membru al Comisiei juridice, de disciplina, si imunitati; membru al Comisiei de validare;
1998-2010: avocat in Baroul Bucuresti;
2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputatilor;
2012-2016: deputat, Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei; membru al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…