politica

BREAKING Premierul Citu anunta cand „vom ajunge sa facem 100.000 de vaccinuri pe zi”: „Vom incerca sa crestem numarul de doze pe care il primim”

Premierul Florin Citu a anuntat, marti, intr-o videoconferinta cu prefectii ca Romania va ajunge la o capacitate de a vaccina 100.000 de oameni pe zi pe la inceputul lunii martie.

„Dorinta noastra este sa crestem numarul vaccinurilor pe care le primim saptamanal. Este complicat. Stiti foarte bine ca Romania primeste vaccinuri, dar asta nu inseamna ca nu vom incerca sa crestem numarul de vaccinuri pe care le primim saptamanal. Eu cred ca daca ne pastram acest ritm, vom ajunge sa facem 100.000 de vaccinuri pe zi, ceea ce ar fi foarte bine”, a declarat premierul.

El a precizat ca saptamana viitoare trebuie sa fie gata cele 932 de centre de vaccinare, din afara spitalelor, pentru ca atunci va incepe etapa a doua a vaccinarii.

„Inca o data va multumesc pentru efortul pe care il faceti. Trebuie cu totii sa continuam si sa acceleram aceasta campanie de vaccinare. Vreau ca aceste 932 de centre sa fie gata pana la inceputul etapei a doua, ceea ce inseamna dupa estimarile noastre si domnul ministru al Sanatatii este acolo, ministrul de Interne, ministrul Apararii, din estimarile noastre, saptamana viitoare ar trebui sa incepem etapa a doua. Deci inseamna ca aceste centre, care sunt in afara spitalelor, ar trebui sa fie gata saptamana viitoare si nu cred ca avem vreo scuza sa nu fie gata saptamana viitoare”, a conchis Citu.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a inceput in conditii normale, nu s-au inregistrat evenimente deosebite si au fost respectate procedurile, a declarat, marti, la Spitalul Militar Central, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghita.

„Este prematur sa vorbim de succes sau esec in momentul de fata. (…) Campania inceput in conditii normale, nu s-au inregistrat evenimente deosebite, procesul in sine de vaccinare a decurs normal, echipele de vaccinare si-au facut treaba, au respectat procedurile”, a spus medicul militar.

El a anuntat ca se vor face vaccinari sapte zile din sapte.

„Incepand din aceasta saptamana, ziua de duminica este deblocata. Practic, vaccinarea continua sapte zile din sapte, de la 8 dimineata pana la 8 seara si chiar dupa 8 seara pentru personalul propriu din unitatea respectiva care intra in servicii de garda sau in turele de noapte. Ieri, la ora 20,00, erau vaccinati aproape 13.000 de persoane, fiind programate in platforma circa 10.800 de persoane. Deci, s-au vaccinat mult peste cat erau programati. (…) Astazi sunt peste 12.000 de persoane programate, maine sunt peste 15.000 de persoane programate. Ritmul programarilor creste, ceea ce este foarte bine. (…) Oricand, o persoana care astazi nu doreste sa fie vaccinata o poate face pe durata derularii campaniei de vaccinare”, a explicat Gheorghita.

Potrivit acestuia, sunt activitati in acest proces care trebuie imbunatatite.

„Sigur ca sunt multe activitati care necesita a fi imbunatatite, suntem la inceput. Cred ca avem suficient timp ca, etapa cu etapa, sa imbunatatim tot ceea ce vom observa pe parcurs. O parte dintre activitati au fost devansate datorita faptului ca acest tip de vaccin a fost autorizat mult mai repede decat se preconiza initial, ceea ce a grabit toate activitatile organizatorice. Ne asumam disfunctionalitatile platformei de programare din perioada 28-31 decembrie. In momentul de fata sunt operationalizate serviciile de call center. Pentru etapa a doua si etapa a treia, procedura de programare este mult simplificata. Vom imbunatati tot ceea ce trebuie imbunatatit”, a aratat medicul.

Pentru etapa a doua de vaccinare sunt prevazute peste 900 de centre, cu o capacitate de peste 140.000 de persoane vaccinate pe zi.

„Avem capacitate de vaccinare suficienta atat pentru etapa 1, cat si pentru etapele a 2-a si a 3-a. In etapa a doua sunt prevazute peste 900 de centre de vaccinare, ceea ce ne poate asigura o capacitate zilnica de vaccinare de peste 140.000 de persoane, in conditiile in care intr-un singur centru s-ar vaccina, in medie, circa 150 de persoane pe zi. Ritmul de vaccinare trebuie sa fie corelat cu disponibilitatea dozelor de vaccin. Incercam o accelerare inclusiv a livrarilor de vaccin, dar acest lucru trebuie negociat la nivelul Comisiei Europene si nu tine de statul roman”, a sustinut medicul.

Urmatoarea transa de vaccin va ajunge miercuri in tara pe cale aeriana.

„In ceea ce priveste personalul din invatamant, ne gandim la acest aspect de prioritizare. Ei sunt oricum inclusi in etapa a doua, atat timp cat servesc activitati esentiale extrem de importante pentru sistemul educational din Romania. Cu siguranta este prioritatea noastra si din acest punct de vedere vom decide momentul oportun pentru vaccinarea personalului din invatamant”, a mai aratat medicul militar.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Minzatu, probleme la Bruxelles din cauza casei din Brasov. Liderul grupului PPE: „Exista inca intrebari legate de proprietatea ei care necesita clarificare”

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…

5 ore ago

Activisti de mediu din Italia il indeamna pe papa sa opreasca „sacrificarea” unui copac de 200 de ani pentru Craciun

Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…

10 ore ago

Echipaj Wizz Air afectat de vapori toxici in timpul zborului de la Cluj Napoca la Barcelona

Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…

9 ore ago

Greva la Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud. Angajatii solicita egalitate salariala si conditii de munca decente

Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…

9 ore ago