BREAKING Romania, decizie curajoasa. Continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de varsta
Vaccinarea impotriva COVID-19 din Romania este foarte important sa fie continuata cu toate produsele, iar vaccinarea cu AstraZeneca va continua, a anuntat joi presedintele Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghita.
„Se continua vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de varsta. (…) Avand in vedere contextul epidemiologic din Romania, este foarte important sa continuam vaccinarea impotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale si la parametri cat mai ridicati”, a declarat Gheorghita, intr-o conferinta de presa, la finalul unei sedinte de lucru.
Potrivit acestuia, temporizarea sau renuntarea la vaccinare ne pot aduce in fata unor forme severe de imbolnavire.
„EMA a decis ca beneficiile vaccinarii depasesc riscurile acestor eventuale efecte secundare. EMA a precizat clar ca nu s-au identificat factori de risc legati de sex, de varsta, motiv pentru care nu au fost restranse conditiile de utilizare. In Romania situatia pandemica e ingrijoratoare, cu peste 4.500 de cazuri de COVID-19 zilnic.
La 100 de oameni diagnosticati, 2,5% decedeaza. Efectele trombotice post-vaccinare sunt foarte rare, beneficiile depasesc riscurile”, a mai spus Gheorghita.
Valeriu Gheorghita a precizat a prezentat efectele adverse pentru care oamenii trebuie sa mearga la medic.
“Este vorba de dificultati de respiratie, dureri in piept, umflaturi ale mainilor, dureri abdominale, simptome neurologice, durere de cap care nu cedeaza la tratamentele obisnuite si asociata cu tulburari de vedere, mici pete de sange in afara locului de adminstrare. Acestea sunt semne care trebuie sa conduca persoana sa apeleze la sistemul medical”, a transmis coordonatorul campaniei nationale de vaccinare.
El a facut un apel la profesionisti sa supravegheze toate evenimentele adverse pentru ca acestea sa fie investigate complet. De asemenea, Gheorghita a mentionat ca doreste realizarea unui sistem integrat la nivel national, cel mai probabil prin spitalele judetene, in legatura cu cazurile de tromboza aparute in urma vaccinarii impotriva COVID-19.
Gheorghita a dat asigurari ca toate autoritatile si specialistii monitorizeaza toate datele stiintitice, atat cele deja existente, cat si cele care urmeaza sa fie publicate, privind vaccinarea, profilul de siguranta, atat pentru AstraZeneca, dar si pentru celelalte vaccinuri.
”Mecanismele de farmacovigilenta la nivel european functioneaza. Expertii monitorieaza toate evenimentele adverse raportate. Fiecare stat raporteaza aceste evenimente adverse”, a dar asigurari presedintele Comitetului National de Coordonare a Activitatii de Vaccinare.
Precizarile vin dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a anuntat miercuri ca formarea unor cheaguri de sange este necesar sa fie inregistrata drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford.