news

Romania il propune pe Cristian Diaconescu pentru pozitia de secretar general al OSCE. Sanse foarte mari de a obtine postul

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, este propus de catre Romania pentru pozitia de secretar general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), au declarat surse de la Bruxelles pentru Newsweek Romania.

Pentru aceasta demnitate mai exista o singura propunere: Helga Maria Schmid (Germania), actual secretar general al Serviciului European pentru Actiune Externa (EEAS).

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) este o organizatie internationala pentru securitate. Se concentreaza asupra prevenirii conflictelor, administrarii crizelor si reconstructiei post-conflictuale. Este formata din 57 de tari participante din Europa, Mediterana, Caucaz, Asia Centrala si America de Nord, acoperind spatiul emisferei nordice „de la Vancouver la Vladivostok”.

Cristian Diaconescu s-a nascut pe 2 iulie 1959, la Bucuresti. Este profesor de drept international si avocat.

In 24 ianuarie 2012 a fost numit ministru de Externe de premierul Emil Boc. Diaconescu s-a mai aflat in fruntea acestui minister si in perioada decembrie 2008 – octombrie 2009. Cristian Diaconescu a ramas ministru de Externe si in timpul Guvernarii Ungureanu.

La 27 aprilie 2012, dupa demiterea prin motiune de cenzura a Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, Cristian Diaconescu a ramas fara portofoliul Externelor. Ulterior a fost numit consilier prezidential si sef al Cancelariei Presedintelui Romaniei.

S-a remarcat ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe si ca ministru al Justitiei (2004).

Cristian Diaconescu este casatorit cu Mariana Diaconescu. Are un copil, pe Cora Alexandra, care este absolventa la Drept si SNSPA.

A fost negociator- sef al Romaniei pentru tratatele si acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protectia minoritatilor si readmisia, precum si in domeniul masurilor de crestere a increderii si securitatii in Europa.

In 2007, a obtinut titlul de doctor in Dreptul Comertului International.

In 1992 a urmat cursurile de specializare ale Centrului pentru prevenirea conflictelor in domeniul masurilor pentru cresterea increderii si securitatii in Europa.

In 1983 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

In perioada 2000-2004 a fost secretar de stat pentru afaceri globale si a dobandit gradul diplomatic de ambasador.

Intre martie si decembrie 2000 a fost secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) si ambasador en pied in aceasta organizatie.

Intre 1998 si 2000 a fost director general al Directiei Generale Juridice si Consulare din MAE.

In perioada 1997-1998 a indeplinit functia de director al Directiei OSCE si de Cooperare cu Structurile Subregionale din MAE.

In perioada 1996-1997 a fost diplomat in Directia OSCE din MAE.

Intre 1995 si 1996 a fost diplomat la Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, adjunct al sefului misiunii pentru domeniile politico-militar si de securitate ale OSCE.

In perioada 1993-1995 a fost coordonator al sectiei de cooperare in domeniul politico-militar al OSCE din MAE.

Intre 1990 si 1993 a fost diplomat in Delegatia Permanenta, ulterior Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE.

In perioada 1989-1990 a fost inspector de specialitate in Ministerul Justitiei.

In perioada 1985-1989 a lucrat ca judecator, la Judecatoria Sectorului 4, Tribunalul Municipiului Bucuresti

Intre 1983 si 1985 a fost judecator, la Judecatoria Sectorului Agricol Ilfov.

Din 1990 incepe cariera diplomatica, la Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE. A fost director, director general si secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Cristian Diaconescu a fost negociator sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, pentru Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei si secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra, fiind ambasador en pied in aceasta organizatie.

A fost sef de delegatie la reuniunile privind Dimensiunea Umana a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva, Comisia Dunarii etc.

Intre ianuarie-mai 2012 a fost numit ministru al Afacerilor Externe in Guvernele Boc si Ungureanu, ulterior fiind numit sef al Cancelariei Presedintelui Romaniei si Consilier Prezidential, pana in aprilie 2014.

In 2011-ianuarie 2012 a fost vicepresedinte al Senatului Romaniei.

In perioada 2010-2012 a fost presedintele de Onoare al UNPR.

In februarie 2010 a demisionat din PSD.

In perioada decembrie 2008 – octombrie 2009 a fost ministru al Afacerilor Externe in Cabinetul Emil Boc In noiembrie 2008, a fost ales senator PSD de Bucuresti.

A candidat la Primaria generala a Capitalei din partea PSD, in iunie 2008.

Din 2005 pana in februarie 2010 a fost vicepresedinte al PSD, pentru politica internationala si relatia cu comunitatile romanesti, si purtator de cuvant al formatiunii.

In 2004 a fost ales senator de Constanta, pe listele PSD.

Tot din 2004 este vicepresedinte al Comisiei Drepturilor Omului si presedinte al Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Senat.

Intre martie si decembrie 2004 a fost ministrul Justitiei.

In perioada ianuarie-martie 2004 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, in MAE. In 2002, a intrat in PSD.

In perioada decembrie 2000-ianuarie 2004 a fost secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale, in Ministerul Afacerilor Externe.

Cristian Diaconescu a desfasurat si o activitate didactica si stiintifica ca membru fondator in Fundatia Colegiului National de Aparare, membru asociat al Jamestown Foundation, secretar stiintific al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, profesor in cadrul Colegiului National de Aparare si in cadrul Institutului de Drept si Relatii Internationale, unde a sustinut cursuri privind tematica securitatii si cooperarii europene si euro-atlantice.

Din 2004 este profesor la Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene.

In perioada 1998-2000 a fost profesor la Institutului de Drept si Relatii Internationale, unde a tinut prelegeri stiintifice si cursuri, de asemenea, in cadrul reuniunilor si simpozioanelor tematice privind protectia drepturilor omului la Strasbourg, Geneva, Londra.

Din 1997 este profesor la Colegiul National de Aparare, unde tine cursuri privind tematica securitatii si cooperarii europene si euro-atlantice.

In perioda 1996-1997 a fost secretar stiintific al ADIRI.

Din 1995 este membru fondator in Fundatia Colegiului National de Aparare.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dragnea confirma blatul Ciolacu-Simion: „Simion va primi de la PSD cate 10, 15 sau 20 de voturi de la fiecare dintre cele 18.000 de sectii de vot din Romania”

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…

O oră ago

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

2 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

2 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

2 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

O oră ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

2 ore ago