BREAKING Sentinta in cazul Piedone este amanata cu doua luni. Piedone trebuia sa afle azi daca merge la puscarie
Curtea de Apel a decis, luni, sa amane pana pe 3 martie decizia finala in dosarul „Colectiv”, in care fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat in prima instanta la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu.
La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie, avocatii inculpatilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blande, apreciind ca procurorii ar fi gresit cand au decis trimiterea in judecata a clientilor lor, dar si magistratii Tribunalului Bucuresti, cand au pronuntat pedepse cu executare.
De cealalta parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevazut de lege” si cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, functionari din primarie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii, sustinand ca ordinea sociala a fost „alterata” de coruptie, iar oameni au ars,”si nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.
Initial, procesul ar fi trebuit sa se incheie in luna iunie 2021, insa completul de judecata, format din magistratii Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a incadrarii juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpatii din dosarul ‘Colectiv’.
Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse intre judecatoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, si pe de alta procurorul DNA si avocatii victimelor, care au reclamat ca se incearca tergiversarea procesului si aplicarea unor pedepse mai mici inculpatilor.
Cei doi judecatori ai completului nu au cazut de acord asupra schimbarii incadrarii juridice a faptelor, astfel incat s-a format un complet de divergenta, prin includerea unui al treilea magistrat.
Ulterior, acest complet de divergenta a decis sa inlature aplicarea consecintelor deosebit de grave in cazul infractiunii de abuz in serviciu de care sunt acuzati o parte dintre inculpatii din dosarul ‘Colectiv’, printre care si fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.
Procesul se afla in faza de apel, dupa ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, functionari din primarie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii.
Astfel, Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv.
Totodata, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – au primit cate 11 ani si 8 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.
Daniela Nita – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedata intre timp) – a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 10 ani.
Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.
George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.
Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie, a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Motoc, referent superior – 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.
Persoanele condamnate au fost obligate sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015.
De asemenea, inculpatii, ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite.
In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii Colectiv „au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015”.
Anchetatorii mai arata ca patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si a clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator, si nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream Multimedia SRL”.
Fostul primar Cristian Popescu-Piedone este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Sectorului 4.
Potrivit procurorilor, infractiunea de abuz in serviciu consta in eliberarea acordurilor si autorizatiilor de functionare pentru doua societati comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispozitiile privind controlul dupa emiterea autorizatiilor.
Potrivit DNA, in perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, cei doi ofiteri ISU – Antonina Radu si George Matei -, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta, nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat ca acel club din Bucuresti (care pana la data de 6 octombrie 2014 a functionat ca persoana juridica SC Music Hall SRL Bucuresti, iar dupa aceasta data ca persoana juridica SC Colectiv Club SRL Bucuresti) desfasura activitati specifice fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.
Procurorii au retinut ca cei doi au permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzata vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a acestora si a angajatilor care s-au aflat in incinta clubului Colectiv in perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, dar si ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.
Anchetatorii arata ca, desi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, Antonina Radu si George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej, si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.