BREAKING Serbia vrea sa trimita trupe in Kosovo: „Sarbii nu se simt in siguranta si sunt amenintati din punct de vedere fizic si al vietii”

externe

Prim-ministrul Serbiei a declarat vineri ca liderii tarii sunt pe punctul de a cere desfasurarea trupelor lor de securitate in Kosovo, afirmand ca vietile minoritatii sarbe din aceasta tara sunt amenintate, anunta agentia Associated Press. Revenirea trupelor de la Belgrad in fosta provincie sarba ar putea creste dramatic tensiunile din Balcani.

Oficialii sarbi sustin ca o rezolutie a ONU care a pus capat in mod oficial represiunii sangeroase a tarii impotriva separatistilor albanezi majoritari din Kosovo in 1999 permite ca aproximativ 1.000 de soldati sarbi sa se intoarca in Kosovo. NATO a bombardat Serbia pentru a pune capat razboiului si pentru a scoate trupele sarbe din Kosovo, care si-a declarat independenta in 2008.

Fortele de mentinere a pacii conduse de NATO, care sunt in Kosovo de la incheierea razboiului, ar trebui sa dea unda verde pentru ca trupele sarbe sa se duca acolo, ceea ce este foarte putin probabil, deoarece ar insemna de facto predarea securitatii regiunilor nordice ale Kosovo, populate de sarbi, catre fortele sarbe.

Prim-ministrul sarb Ana Brnabic a acuzat forta de aproximativ 4.000 de pacificatori, cunoscuta sub numele de KFOR, ca nu a reusit sa protejeze sarbii de presupusele hartuiri din partea trupelor de securitate din Kosovo si a declarat ca 1.000 de ofiteri sarbi ar trebui sa se intoarca in Kosovo.

Ea l-a acuzat pe prim-ministrul kosovar Albin Kurti ca a adus regiunea „la marginea” unui nou razboi.

„Suntem pe punctul de a solicita intoarcerea fortelor noastre in Kosovo in conformitate cu Rezolutia 1244, deoarece KFOR nu isi face treaba”. a declarat Brnabic. „Sarbii nu se simt in siguranta si sunt amenintati din punct de vedere fizic si al vietii, inclusiv copiii din gradinite.”

Presedintele kosovar, Vjosa Osmani, a raspuns la declaratii spunand ca „niciun soldat sau ofiter de politie sarb nu va mai pune piciorul pe teritoriul Kosovo”.

„Amenintarea deschisa pentru agresiune politieneasca si militara din partea Serbiei atesta ca politica hegemonica continua in acest stat”, a scris Osmani pe retelele de socializare. „Acest lucru ar trebui sa fie clar respins si combatut de intreaga lume democratica”.

O misiune a Uniunii Europene insarcinata cu sprijinirea institutiilor statului de drept din Kosovo a declarat ca  134 de ofiteri de politie polonezi, italieni si lituanieni ai sai i-au inlocuit partial pe cei 576 de ofiteri de politie sarbi care au demisionat cu o luna mai devreme.

Misiunea UE de sprijinire a statului de drept in Kosovo (EULEX) a declarat pentru Associated Press ca a intensificat patrulele de recunoastere, inclusiv pe jos, in „toate municipalitatile din nord”, in stransa coordonare cu politia kosovara si cu NATO/KFOR.

Dar a precizat ca nu poate inlocui politia kosovara.

„Facem apel la actiuni si politici responsabile din partea tuturor partilor si la o dezescaladare a tensiunilor. Acest lucru este in primul rand in beneficiul populatiei locale, a carei siguranta si securitate sunt in pericol din cauza situatiei actuale”, a declarat EULEX.

Tensiunile au fost ridicate in Kosovo de cand acesta si-a proclamat independenta fata de Serbia, in pofida incercarilor Uniunii Europene si ale oficialilor americani de a le dezamorsa. Serbia, sustinuta de aliatii sai Rusia si China, a refuzat sa recunoasca statutul de stat al Kosovo.

Cererea de desfasurare a trupelor sarbe a venit la o zi dupa ce persoane necunoscute inarmate au ranit usor un ofiter de politie din Kosovo. Prezenta politiei kosovare a fost sporita recent in zonele dominate de sarbi din nordul Kosovo, unde urmeaza sa aiba loc alegeri anticipate la 28 decembrie.

La inceputul acestei saptamani, unele centre electorale au fost avariate si s-au auzit focuri de arma in comunele respective, ceea ce a generat temeri privind o noua escaladare a tensiunilor care se manifesta de mult timp.

Decizia guvernului kosovar de a interzice placutele de inmatriculare emise de Serbia i-a impins pe legislatorii, procurorii si ofiterii de politie sarbi din comunele din nordul Kosovo sa abandoneze posturile de conducere locala la inceputul lunii noiembrie.

La sfarsitul lunii trecute, sub medierea UE si cu asistenta directa a SUA, Kosovo si Serbia au ajuns la un acord prin care Serbia va inceta sa mai emita placute de inmatriculare utilizate in prezent in Kosovo, iar guvernul kosovar va inceta sa mai ia masuri pentru a refuza reinmatricularea vehiculelor.

Uniunea Europeana a avertizat Serbia si Kosovo ca trebuie sa isi rezolve disputa si sa normalizeze relatiile pentru a fi eligibile pentru aderarea la UE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca misiunea condusa de NATO in Kosovo „ramane vigilenta”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: