Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sambata ca UE, alaturi de Statele Unite si de alti parteneri occidentali, intentioneaza sa impuna noi sanctiuni Rusiei pentru invazia sa in Ucraina, inclusiv taierea unui numar de banci rusesti din sistemul de plati interbancare SWIFT, anunta Reuters.
In cadrul unei conferinte de presa, ea a declarat ca armata rusa comite „actiuni barbare” in Ucraina, la doar cateva zeci de kilometri de granita estica a UE.
Ea a declarat ca aliatii occidentali s-au angajat sa impuna „costuri masive” Rusiei si sa isi „inaspreasca semnificativ” sanctiunile.
De asemenea, o parte din activele Bancii Centrale Ruse vor fi inghetate.
SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicatii Financiare Inter-bancare mondiale), este o retea globala securizata de transmitere a mesajelor, folosita de banci pentru a face trasferuri dincolo de granite. Reteaua faciliteaza circulatia banilor intre organizatiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.
Sistemul este folosit de peste 11.000 de institutii financiare, in peste 200 de state si teritorii pentru a transmite in mod securizat ordine de plata. Aproape 40 de milioane de mesaje cu instructiuni pentru transferarea a zeci de miliarde de dolari au fost trimise zilnic pe aceasta platforma in 2020, facand ca sistemul sa fie, de departe, cel mai important din lume in acest domeniu.
Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, bancile pot onora platile in timp record. Sunt asigurate astfel tranzactii zilnice cu valori importante.
Societatea cu sediul in Belgia, fondata in 1973, este supravegheata de bancile centrale din Europa, Statele Unite, Canada si Japonia.
Excluderea Rusiei din reteaua de telecomunicatii bancare ar provoca grave intreruperi in economie si ar restrictiona puternic accesul tarii pe pietele financiare internationale, precizeaza Deutsche Welle.
Masura ar ingreuna tranzactiile de capital pentru firmele si persoanele private, afectand semnificativ comercializarea petrolului si gazului, care se bazeaza pe SWIFT pentru transferurile de fonduri. Ar restrictiona, de asemenea, capacitatea Rusiei de a investi sau a de a se imprumuta la distanta.
Excluderea bancilor iraniene de la aceasta retea, in anul 2012, s-a soldat cu reducerea dramatica a exporturilor de petrol.
Institutiile financiare din Rusia ar putea folosi alte canale, precum telefoane, servicii de mesagerie sau clasicul serviciu de e-mail ca alternative si modalitati de plata cu statele care nu au impus sanctiuni. Dar alternativele nu sunt la fel de eficiente si sigure precum SWIFT si ar putea atrage costuri majorate si scaderi semnificative in volumul tranzactiilor.
Rusia a dezvoltat o retea proprie de comunicatii interbancare numita SPFS. Sistemul, care sprijina aproximativ o cincime din totalul transferurilor de fonduri interne, nu ar putea face fata volumului si nu s-ar putea compara din punctul de vedere al eficientei cu SWIFT.
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…
Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…
DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…