Brexitul a facut din Marea Britanie o natiune cu statut inferior, anunta un fost ministru de Externe
Marea Britanie si-a pierdut din influenta dupa Brexit, devenind doar una dintre multele „puteri de mijloc” din lume, a declarat fostul ministru de externe David Miliband, relateaza The Guardian.
Scriind pentru Observer, Miliband, in prezent presedinte si director executiv al Comitetului International de Salvare (organizatie umanitara care intervine in zonele de conflict pentru a ajuta civili), a declarat ca, pentru a inversa acest declin, Marea Britanie trebuie sa intre in noi „structuri si angajamente” cu UE in materie de politica externa.
„Relatiile noastre in cadrul NATO sunt puternice, dar cu UE sunt aproape inexistente. Iar acest lucru este cu atat mai flagrant cu cat razboiul din Ucraina a adus UE si NATO mai aproape”, a spus el.
Miliband a sugerat ca tendinta descendenta a Marii Britanii ar putea sa se accelereze daca Donald Trump va fi reales in cursul acestui an. Dar el considera ca, si daca Joe Biden castiga un al doilea mandat, „semnele de avertizare privind disponibilitatea, rabdarea si capacitatea americana de a oferi o conducere strategica globala sunt inca acolo”.
El a adaugat: „Intr-o lume in care UE trimite arme in Ucraina, gazduieste 6 milioane de refugiati ucraineni, este un actor major in domeniul dezvoltarii, face parte din G20 si este o superputere de reglementare in domeniul comertului, al climei si in domeniul digital, trebuie sa ne schimbam mentalitatea”.
„O politica britanica privind Rusia separata de UE va fi mai putin eficienta. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste China. Asadar, decizia Marii Britanii din 2019 de a refuza o relatie politica si de politica externa cu UE trebuie sa fie anulata. Trebuie create structuri si angajamente pentru a impulsiona cooperarea in numeroasele domenii de interes comun in materie de politica externa, aparare, securitate si politica de dezvoltare.”
Comentariile lui Miliband merg mult mai departe decat orice pozitie politica prezentata pana acum de laburisti in directia unei colaborari mai stranse cu UE, in cazul in care partidul va castiga puterea la urmatoarele alegeri generale.
Miliband, care a fost ministru de externe intre 2007 si 2010, sub conducerea lui Tony Blair si Gordon Brown, spune ca „una dintre iluziile Brexitului” a fost ca destinul Regatului Unit va depinde doar de propriile decizii, mai degraba decat de capacitatea de a se angaja si de a negocia cu alte tari.
El a spus: „Pericolul pentru factorii de decizie politica britanici a fost exemplificat de guvernul Johnson: o iluzie cu privire la puterea si pozitia noastra intr-o lume dominata de riscuri globale crescande si de natiuni si actori nestatali musculosi, tranzactionali, priceputi – uneori pradatori, toti crescand in influenta prin slabirea sistemului multilateral”.
Marea Britanie, a spus el, are in continuare putere si influenta la nivel global. De asemenea, este una dintre cele mai bogate tari din lume si are privilegiul de a avea un loc in Consiliul de Securitate al ONU. „Dar avem un imperativ de a intelege realitatile puterii noastre asa cum este astazi, si nu cum era odata”, a mai spus el.