Brexitul, un „dezastru economic” pentru comertul dintre Marea Britanie si Germania

externe

brexit

Brexitul a fost un „dezastru economic” pentru legaturile comerciale si de investitii dintre Marea Britanie si Germania, ducand la o scadere a investitiilor directe germane si la scaderea importantei Regatului Unit ca partener comercial, au declarat economistii germani, relateaza Reuters, preluata de StreetInsider.

Marea Britanie a votat la 23 iunie 2016 pentru iesirea din Uniunea Europeana si a parasit piata unica a UE la inceputul anului 2021.

„Brexitul este un dezastru economic pentru ambele parti ale canalului”, a declarat joi pentru Reuters Volker Treier, seful departamentului de comert exterior al Camerei de Comert si Industrie a Germaniei (DIHK).

Anul trecut, Germania a exportat bunuri in valoare de 73,8 miliarde de euro in Marea Britanie, cu 14,1% mai putin decat in 2016. In anul referendumului, Marea Britanie a fost a treia cea mai importanta piata de export a Germaniei, dar in 2022 tara a coborat pe locul opt, a precizat Treier.

Ca partener comercial – masurand exporturile si importurile combinate – Marea Britanie a pierdut si mai multa importanta de atunci, coborand de pe locul cinci pe locul unsprezece, a adaugat el.

Volumul investitiilor directe germane in Marea Britanie a scazut, de asemenea. In 2021, acesta a fost de aproximativ 140 de miliarde de euro, o scadere de 16,1% fata de 2016.

Potrivit DIHK, aproximativ 2.163 de companii germane sunt active in prezent in Marea Britanie, cu 5,2% mai putine decat in 2016.

Intre timp, multe companii britanice s-au stabilit in Germania in ultimii ani. Germany Trade and Invest (GTAI), o organizatie care ajuta companiile internationale sa se instaleze in Germania, a numarat peste 1.000 de noi intreprinderi din Marea Britanie de la votul pentru Brexit.

Numai anul trecut, au existat 170 de noi intreprinderi, un numar depasit doar de companiile din SUA si din Elvetia.

Dimensiunea si locatia centrala a Germaniei reprezinta un avantaj in ceea ce priveste atragerea companiilor britanice, a adaugat el.

„Iesirea Marii Britanii din UE a ingreunat relatiile noastre comerciale stranse si exista inca o incertitudine juridica considerabila in ceea ce priveste afacerile din Marea Britanie ale companiilor germane”, a spus Treier.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: