Bruxelles, nou anunt despre negocierile de aderare a Ucrainei si Moldovei. Referendumul din Moldova a aprins beculetele rosii

externe

josep borrell, ue

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca spera sa avanseze cu discutiile de aderare cu Ucraina si Moldova „cat mai curand posibil” in 2025, ca parte a unui nou impuls de extindere in fata „amenintarii existentiale” din partea Rusiei, relateaza Kyiv Post.

Intr-o actualizare anuala a procesului de extindere a UE, Comisia a reafirmat, de asemenea, ca procesul de aderare a Georgiei ramane „de facto” blocat fara o schimbare de directie din partea partidului sau de guvernamant, acuzat ca a readus Tbilisi pe orbita Rusiei.

Ucraina si Moldova, foste state sovietice, au deschis negocierile de aderare la Uniunea Europeana in iunie, pornind pe o cale lunga – si inca nesigura – catre aderare, pe care Rusia incearca sa o blocheze.

Comisia a precizat ca sarcina de a evalua in ce masura legile din Ucraina si Moldova respecta standardele UE – si cat de mult mai este de lucru – „progreseaza fara probleme”.

Negocierile efective pot incepe pe 35 de teme, de la fiscalitate la politica de mediu – grupate in ceea ce in jargonul extinderii se numesc „clustere”.

Atat pentru Ucraina, cat si pentru Moldova, Comisia a anuntat ca „asteapta cu nerabdare deschiderea negocierilor privind grupurile… cat mai curand posibil in 2025” – sub rezerva unui acord din partea celor 27 de state membre ale UE.

Pana in prezent, Ucraina a fost laudata pentru ca a demarat o serie de reforme de reducere a coruptiei si a interferentei politice, chiar daca se lupta cu invazia rusa.

„Ucrainenii duc doua batalii in acelasi timp”, a declarat seful politicii externe a UE, Josep Borrell, la o conferinta de presa. „Una pe campul de lupta, un adevarat razboi, si alta care se straduieste sa promoveze reformele necesare pentru a deveni membru al Uniunii Europene”.

„Vom sprijini Ucraina pe ambele fronturi”, a spus el.

Moldova a votat la limita in favoarea aderarii la blocul comunitar in cadrul unui referendum desfasurat luna aceasta si marcat de acuzatii de interferenta din partea Moscovei – ceea ce arunca o umbra asupra aspiratiilor tarii la UE.

Cu toate acestea, comisarul pentru extindere, Oliver Varhelyi, a declarat la conferinta de presa ca „este foarte clar ca Moldova a parcurs un drum lung”, citand in special recuperarea de la oligarhi a zeci de milioane din fonduri „furate”.

Borrell a declarat ca invazia Ucrainei a facut „clar faptul ca Rusia reprezinta o amenintare existentiala pentru Europa, acum mai mult ca niciodata, si ca aderarea la Uniunea Europeana devine o alegere strategica”.

„Pur si simplu nu poti mentine legaturi cu Rusia sau sa incerci sa faci afaceri cu ea si sa te astepti ca tara ta sa faca parte din Uniunea Europeana”, a spus Borrell. „Trebuie sa alegi”, a mai spus el.

Bruxelles-ul a aprobat la inceputul acestui an negocierile de aderare cu Bosnia si are discutii in curs cu Serbia, Muntenegru, Albania si Macedonia de Nord.

Borrell a criticat Serbia, care mentine relatii de prietenie cu Moscova si a refuzat sa o sanctioneze pentru invazia Ucrainei.

„Serbia, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa alinieze politica externa la politica externa a Uniunii Europene. In caz contrar, aderarea va fi periclitata”, a avertizat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: