Bruxellesul a decis. Pentru calatoriile in cadrul UE, valabilitatea certificatului verde fara booster este de 9 luni
Comisia Europeana a decis marti limitarea la noua luni a valabilitatii certificatului verde pentru calatoriile intra-europene dupa vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completa alcatuita din doua doze (sau o doza in cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a incuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza ‘booster’ sau de ‘supra-rapel’), a anuntat executivul comunitar, potrivit AFP, citata de Agerpres.
Masura va fi aplicata din 1 februarie si este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, daca ea nu va fi respinsa de o majoritate calificata a acestora sau de un vot majoritar impotriva in Parlamentul European (PE). Dar Comisia Europeana, care s-a consultat in prealabil cu statele membre si cu PE, se declara increzatoare ca aceasta decizie va fi aprobata.
Aceasta reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru calatoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat in alte scopuri pe plan intern (accesul in restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecarui stat membru.
Limitarea la noua luni a valabilitatii certificatului de vaccinare in lipsa dozei de supra-rapel a fost propusa luna trecuta de Comisia Europeana, tinand cont de orientarile Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odata cu trecerea a sase luni de la incheierea schemei complete de vaccinare, intrucat eficacitatea vaccinului scade in acest timp.
Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilita acum la 270 de zile, ”va da cetatenilor si companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-si planifica deplasarile in deplina incredere”, a declarat comisarul european pentru justitie, Didier Reynders.
”Revine acum statelor membre sa vegheze ca rapelurile (dozele ”booster” n.red) sa fie efectuate rapid pentru a ne proteja sanatatea si a garanta siguranta calatoriilor”, a indicat acesta.