Budai, plesnit de Comisia Europeana: „Modificarea PNRR nu se poate face decat in situatii exceptionale, cum ar fi dezastre naturale de dimensiuni istorice”

politica

Comisia Europeana anunta ca o renegociere a Planului National de Redresare si Rezilienta se poate face doar in conditii exceptionale, cum ar fi, spre exemplu, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar o astfel de renegociere ar duce la intarzierea reformelor si la pierderea unor fonduri. In replica, ministrul Muncii, Mariu Budai (PSD), a sustinut ca el nu a cerut renegociere ci „optimizare”.

Comisia Europeana arata, intr-un raspuns oferit la solicitarea Digi24, ca modificarea Planului de Redresare si Rezilienta (PNRR) nu se poate face decat in situatii exceptionale, cum ar fi, spre exemplu, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar o astfel de renegociere ar duca la intarzierea reformelor si la pierderea unor fonduri. Reprezentantii Comisiei Europene arata, potrivit Digi24, ca asteapta sa vada o incurajare a iesirii la pensie cat mai tarziu prin oferirea de stimulente celor care se pensioneaza la varste cat mai inaintate.

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budai, sustine acum ca nu a propus niciodata renegocierea PNRR, ci „optimizarea acestuia”.

„Haideti sa le luam pe rand, sa intelegem exact ce am sustinut pana acuma. Comisia s-a referit la acele dezastre naturale, de o renegociere per total a PNRR. Nici sub o forma nu am spus asa ceva! Noi am scris si in programul de guvernare, am spus si in discutiile pe care le-am avut in Coalitie, de o optimizare in anumite puncte, nu vorbim de o renegociere per total a PNRR.

(…) Trebuie sa intelegem ca nu ne dorim sub nicio forma sa punem in pericol implementarea PNRR. Din contra, suntem extrem de determinati sa implementam acest PNRR si reformele legate de PNRR. Noi, in coalitie, ne asumam sa facem tot posibilul pentru binele cetatenilor romani, nu ne asumam sa pierdem bani.

(…) Or, acel procent – sunt inca o data extrem de ferm – acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care inseamna reforma pensiilor prin rezolvarea inechitatilor din sistem”, a declarat ministrul Muncii, sambata dupa amiaza, la Digi24, citat de news.ro.

In ceea ce priveste pensionarea la varste cat mai tarzii, Budai atrage atentia sa in Romania speranta de viata este mai mica decat in alte state membre ale Uniunii Europene.

„Aici, Comisia Europeana trebuie sa inteleaga care este speranta de viata din Romania, care au fost conditiile de lucru de pana acum din Romania, pentru ca avem foarte multi oameni care au lucrat in conditii grele (…) or sa-i spui acelei persoane ca trebuie sa stai tu in munca pana la 70 de ani, din punctul PSD de vedere este inadmisibil si de neacceptat. Nu vom accepta asa ceva”, adauga ministrul Muncii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: