Ca si in cazul ultimei runde de finantare UE pentru Ucraina, Ungaria a refuzat sa deblocheze urmatoarea transa din Facilitatea Europeana pentru Pace (FEP) destinata Kievului, a declarat luni pentru Reuters purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta.
„Ungaria nu este de acord cu faptul ca Uniunea Europeana utilizeaza Facilitatea Europeana pentru Pace numai pentru Ucraina, deoarece acest lucru nu permite canalizarea unor fonduri suficiente pentru a promova interesele UE in alte domenii”, a declarat purtatorul de cuvant intr-un raspuns trimis la Reuters.
Pana in prezent, potrivit calculelor Ukrainska Pravda, Budapesta a blocat aproximativ 6 miliarde de euro din finantarea pentru ajutorul militar al Ucrainei din FEP.
„Majoritatea statelor membre au insistat asupra necesitatii de a ridica blocarea acestei plati in asteptare”, a declarat cel mai inalt diplomat al UE, Josep Borrell. „Si, in acelasi timp, au subliniat importanta in ceea ce priveste decizia de a pune in aplicare un nou fond de asistenta pentru Ucraina, care a fost blocat de un stat membru timp de mai mult de un an”, a mai spus el.
FPE a fost creat in 2021 pentru a contribui la prevenirea conflictelor apropiate, la construirea pacii si la consolidarea securitatii internationale. Purtatorul de cuvant de la Budapesta a adaugat ca o parte din bani ar putea fi folositi in schimb in Balcani sau in Africa de Nord.
Ungaria, care detine in prezent presedintia rotativa a UE, a devenit un ghimpe in coasta blocului celor 27 de membri. Cel mai recent, premierul ungar Viktor Orban a deranjat Bruxelles-ul facand calatorii neautorizate la Moscova si Beijing pentru a discuta propuneri de pace fara nicio contributie din partea Uniunii pe care pretinde ca o reprezinta.
Acest comportament „trebuie sa aiba unele consecinte”, a declarat Borrell dupa „misiunile de pace” neautorizate.
„Trebuie sa trimitem un semnal, chiar daca este un semnal simbolic” catre Ungaria, a spus el.
Acest semnal a venit luni, cand UE a schimbat in mod oficial locul de desfasurare al summitului privind afacerile externe, din august, de la Budapesta la Bruxelles.
Simtind greutatea acestei palme, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a replicat pe Facebook: „Nu vreau sa ranesc sentimentele nimanui, dar ma simt ca la gradinita”.
De cand a inceput invazia rusa in Ucraina, in 2022, Ungaria a refuzat sa furnizeze echipament militar vecinului sau de la est. UE a facut concesii Budapestei in sensul ca nicio parte din contributiile Ungariei nu va merge direct la ajutor militar in aceasta tara, insa tensiunile sunt mai profunde: Ungaria se afla de mai bine de un an intr-un litigiu cu UE cu privire la fondurile de recuperare dupa epidemia de Covid 19 pentru Budapesta, pe care Bruxelles-ul refuza sa le elibereze pana cand guvernul lui Orban nu se va ocupa de coruptia generalizata.
Mii de cetateni slovaci au iesit aseara pe strazile tarii pentru a protesta impotriva guvernului…
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de…
Politistii din Suceava atrag atentia asupra unei noi metode de inselaciune, dupa ce un sofer…
Ucraina va aplica de luni "masuri de restrictie" in consumul de electricitate pe tot teritoriul…
Autoritatile din Sinaia au inceput procesul de inzapezire artificiala pe partia Laptici 1 din Valea…
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…