Secretarul de stat adjunct al premierului Viktor Orban, responsabil cu politica nationala, Peter Szilagyi, a facut in ultimele zile mai multe declaratii scandaloase legate de Tratatul de la Trianon, cu ocazia zilei de 4 Iunie, Ziua Tratatului de la Trianon.
„Tragedia de la Trianon nu a adus doar pierderi. A fost un test decisiv pentru natiunea noastra: un test al credintei, al perseverentei si al unitatii nationale”, a declarat Peter Szilagyi, la ceremonia de comemorare organizata vineri, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la moartea lui Elemer Elemerne Sziklay Szerena Papp-Vary si a Zilei Unitatii Nationale.
„Realitatea de la Trianon nu a trecut, Ungaria este inca inconjurata de comunitatile noastre nationale din Bazinul Carpatic”, a subliniat el, citat de Hirado.
Sambata, la o alta ceremonie, predarea „Podului Apartenentei” in Porva, judetul Veszprem, secretarul de stat a continuat in acelasi ton.
„Constiinta nationala si speranta au dat putere maghiarilor blocati in afara granitelor dupa Trianon. Speranta ca va exista un viitor maghiar in Bazinul Carpatic.
Din 2010, guvernul maghiar a lucrat pentru a indeplini aceasta speranta. In acest spirit, 150.000 de maghiari care traiesc in strainatate au devenit parte a Ungariei de drept public”, a subliniat oficialul ungar.
„Nu vom permite ca frontierele sa ne desparta de semenii nostri. Am decis sa incepem reunificarea natiunii, iar maghiarii care traiesc in strainatate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai natiunii”, a anuntat apoi Peter Szilagyi, citat de Hirado.
Datorita sprijinului retelei de institutii de invatamant maghiare din strainatate, 300.000 de copii pot beneficia anual de un invatamant de calitate in limba materna in Bazinul Carpatic si in intreaga lume, a subliniat el.
„Maghiarii au rezistat testului timpului si, datorita politicii nationale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodata ”, a mai declarat Peter Szilagyi.
Pozitia Romaniei privind data data de 4 Iunie
Ministerul Afacerilor Externe din Romania a anuntat ca rememoreaza cu recunostinta, cu fiecare ocazie, eforturile inaintasilor si, in special, activitatea diplomatiei romanesti, care a actionat permanent pentru realizarea obiectivelor nationale pe palierul politic extern, inclusiv pentru recunoasterea internationala a Marii Uniri. In acest sens, in ultimii trei ani, MAE a marcat Ziua Tratatului de la Trianon, in conformitate cu Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 care a stabilit declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, asa cum o face sistematic pentru o serie de momente emblematice din istoria Romaniei, in scop comemorativ si educativ.
Astfel, cu ocazia zilei de 4 iunie 2023, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice, organizeaza o expozitie dedicata Tratatului de la Trianon, cu prezentarea originalelor alternatelor Tratatelor de Pace de la Paris din 1919-1920 si a altor documente diplomatice si fotografii rare din patrimoniul Arhivelor Diplomatice ale MAE.
Expozitia va fi deschisa publicului in zilele de 31 mai, 4, 6, 7, 8 si 9 iunie 2023 la sediul central al Ministerului Afacerilor Externe din Bucuresti (Aleea Alexandru, nr. 31), si va fi popularizata si in format virtual, prin intermediul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale romanesti din strainatate. Accesul publicului se va face in zilele mentionate, intre orele 10.00-12.00 si 14.00-17.00, in holul principal al Salii „Grigore Gafencu” (Aleea Alexandru nr. 31, Bucuresti, sector 1).
Expozitia va fi centrata pe prezentarea contributiei diplomatiei romane la pregatirea si desfasurarea Conferintei de Pace de la Paris si cuprinde o serie de fotografii si documente ce ilustreaza unele dintre cele mai importante acte internationale incheiate in cadrul Conferintei de Pace desfasurate la Paris, pe parcursul anilor 1919-1920, dupa incheierea Primului Razboi Mondial.
Bazandu-se pe realitatile rezultate in urma disolutiei marilor imperii multinationale, precum si pe principiile formulate de Presedintele american Woodrow Wilson in anul 1918, reprezentantii statelor participante au negociat pacea in Europa, aplicand, intre altele, principiul autodeterminarii popoarelor. Pentru prima data, s-a recurs la expertiza stiintifica a specialistilor in diverse domenii precum: drept international, istorie, statistica, cartografie, lingvistica, etnografie.
Sfarsitul Primului Razboi Mondial, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 si Conferinta de Pace de la Paris din 1919-1920 reprezinta trei momente istorice indisolubil legate. Marcarea acestora de catre MAE este realizata in aceasta paradigma si luand in considerare necesitatea de a reliefa ansamblul complex de semnificatii politico-diplomatice si istorice ale Conferintei de Pace de la Paris, atat pentru Romania, cat si pentru Europa in ansamblu.
Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 a stabilit declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Conform prevederilor acestui act normativ, “in scopul marcarii Zilei Tratatului de la Trianon se organizeaza, la nivel national si local, manifestari cultural-educative si stiintifice consacrate constientizarii semnificatiei si importantei Tratatului de la Trianon.”
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…
Unul dintre aeroporturile Ucrainei, cel din Lvov sau Borispil, de langa Kiev, isi va relua…
China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de…
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…
Intr-un articol scris joi pe blogul sau, ideologul regimului de la Kremlin, Alexandr Dughin, isi…