Budapesta se implica in „forta” si in Bacau: „Investitiile in comunitatea ceangailor nu au fost in zadar”. Cati ceangai sunt in „Tinutul Ceangailor”

news

Dezvoltarea retelei de invatamant maghiar din judetul Bacau si Tinutul Ceangailor, coordonata de Asociatia Ceangailor Maghiari din Moldova (ACCM) se desfasoara in forta, a spus Katalin Szili, insarcinat al premierului ungar, rezumand experientele din timpul vizitei sale de doua zile in tinutul locuit de ceangai, informeaza agentia MTI.

„Din delegatia ungara au mai facut parte insarcinatul premierului Ungariei, Zsigmond Jarai, precum si membrii Comisiei pentru Coeziune Nationala a Parlamentului Ungariei, iar vizita a vizat localitatile in care in ultimii patru ani au fost realizate investitii cu sprijinul statului ungar”, a precizat Katalin Szili.

Pe parcursul celor doua zile au vizitat 13 localitati in care ACCM a construit sau renovat gradinite, scoli si centre comunitare, cu sprijinul Guvernului Ungariei. In 34 de localitati din regiune traiesc aproximativ 55.000 de vorbitori de maghiara sau care se considera ca fiind maghiari, iar in 22 de localitati, aproximativ 2.200 de copii beneficiaza si de o masa pe zi, respectiv invata in limba maghiara si isi dezvolta in mod continuu cunostintele despre cultura si traditiile maghiare – a relatat Katalin Szili.

In prezent, de predare se ocupa aproximativ 70 de profesori, iar pe langa acestia, ACCM mai are alti 38 de angajati care se ocupa de activitati de pastrare a traditiilor sau de predarea cantatului la instrumente populare.

Potrivit lui Katalin Szili, dezvoltarile implementate de ACCM „au ajuns intr-un loc foarte bun”.

„Sunt mandra de faptul ca investitiile nu au fost in zadar”, a precizat Szili.

La cel mai recent recensamant, cel de anul trecut, judetul Bacau a fost singurul judet din Romania in care numarul persoanelor care s-au declarat a fi maghiari a crescut, in comparatie cu recensamantul de acum zece ani, din 2011, fiind inregistrata o crestere cu 7% a numarului de maghiari.

„Am obtinut rezultate semnificative si am incredere ca dezvoltarile din urmatorii ani vor ajuta si mai mult oamenii care locuiesc aici, in a-si pastra identitatea, oferindu-le acces la limba si cultura maghiara, sprijinindu-i in cultivarea si pastrarea traditiilor”, a subliniat Katalin Szili.

Oficialul ungar a amintit ca a vizitat pentru prima oara regiunea locuita de ceangai in 2006, cand era presedintele Parlamentului Ungariei, vizita fiind efectuata impreuna cu Bogdan Olteanu, presedintele de atunci al Camerei Deputatilor din Romania.

Un ziar din Targu Mures a scris, atunci ca, „dupa regele maghiar Bela al IV-lea, Katalin Szili a fost primul demnitar maghiar care a vizitat aceasta regiune”. Katalin Szili si-a exprimat convingerea ca programele din regiunea ceangailor vor continua, intrucat Constitutia Ungariei prevede ca statul ungar este responsabil si pentru maghiarii care traiesc in afara granitelor tarii. „In masura puterilor noastre, vom continua sa ne ocupam de aceste sarcini, intrucat rezultatele sunt palpabile”, a adaugat consilierul premierului Ungariei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: