Ungaria este pregatita sa sustina candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a anuntat marti premierul ungar Viktor Orban intr-o postare pe reteaua de socializare X, transmit agentiile AFP, Reuters si EFE, citate de Agerpres.
Mark Rutte „a confirmat” ca, daca devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligata sa participe la activitatile Aliantei Nord-Atlantice in Ucraina, prin urmare, „avand in vedere acest angajament, Ungaria este pregatita sa-l sustina”, a precizat Orban, care a avut luni o discutie la Bruxelles cu premierul interimar olandez si a inclus in mesajul sau o fotografie impreuna cu acesta.
Viktor Orban a amintit totodata ca in discutia avuta saptamana trecuta la Budapesta cu actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a convenit cu acesta ca fonduri ale Ungariei nu vor fi folosite pentru operatiunile si actiunile NATO in Ucraina, acord pe care, precizeaza premierul ungar, Mark Rutte a promis ca-l va respecta daca devine secretar general al Aliantei.
Premierul olandez a semnalat intr-o scrisoare trimisa marti guvernului ungar, facuta publica de Orban tot pe platforma X, ca in calitate de secretar general al NATO va trata „toate tarile cu acelasi nivel de intelegere si respect”, o referire la criticile sale anterioare fata de situatia statului de drept in Ungaria.
Orban a refuzat pana in prezent sa-l sustina pe Rutte, motivandu-si refuzul printr-o declaratie a acestuia din urma cu trei ani, cand premierul olandez a spus ca Ungaria trebuie sa fie „pusa in genunchi” si ca aceasta tara ”nu mai are ce sa caute in Uniunea Europeana”, dupa ce Ungaria a adoptat o lege de protectie a minorilor care interzice in scoli materialele despre homosexualitate.
In scrisoarea transmisa acum Budapestei, Mark Rutte mentioneaza ca a „luat act de faptul” ca acele remarci ale sale despre incalcarea statului de drept in Ungaria „au provocat o anumita nemultumire”.
Mai devreme marti, noul presedinte slovac Peter Pellegrini a anuntat ca Slovacia va sustine candidatura lui Rutte, dar i-a cerut acestuia in schimb sprijin pentru asigurarea apararii antiaeriene a Slovaciei, tara ce a ramas complet fara protectia spatiului sau aerian dupa ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea.
Subliniind ca Slovacia si-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrala si de Est, precum presedintele roman Klaus Iohannis, care de asemenea candideaza, presedintele slovac a mai precizat ca i-a cerut lui Rutte sa aiba in vedere principiul geografic in ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.
Odata ce a primit sprijinul Slovaciei si Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de sustinerea Romaniei pentru a obtine consensul asupra numirii sale in postul de secretar general al NATO.
Presedintele american Joe Biden a sosit in Peru joi, 14 noiembrie, pentru a-si incepe vizita…
Fostul prezentator de la televiziune FoxNews, Pete Hegseth, desemnat de Donald Trump ca secretar al…
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…