Bulai, oficial dat afara de la SNSPA. Pricopie: „Am semnat decizia”. El ii ia apararea Mihaelei Miroiu

news

Alfred Bulai

Rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a anuntat marti ca a semnat „dispozitia de desfacere a contractului individual de munca al lui Alfred Bulai, incepand de azi, 6 august 2024”. El a tinut si sa-i ia apararea Mihaelei Miroiu.

„Am primit astazi hotararea Comisiei de Etica a SNSPA privind reclamatiile de hartuire sexuala, aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultatii de Stiinte Politice, conf. univ. dr. Cristian Pirvulescu, Presedintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Barbulescu, si Consiliul de Administratie ca, in calitate de Rector SNSPA si in conformitate cu Art. 172 din Legea invatamantului superior nr. 199/2023, pun in aplicare aceasta hotarare, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispozitia de desfacere a contractului individual de munca al lui Alfred Bulai, incepand de azi, 6 august 2024.

Am semnat cu gandul la victimele stiute si nestiute ale celui care, in loc sa fie profesor, un mentor pentru tinerele generatii, a ales sa incalce principiile de baza ale oricarei comunitati civilizate si sa supuna mai multe persoane unui tratament nedemn si abuziv.

Sper ca actiunea ferma a SNSPA impotriva celor care nu respecta normele etice si demnitatea fiecarui membru al comunitatii academice sa fie un exemplu si pentru alte universitati sau institutii publice din Romania. Din experienta mea profesionala de trei decenii, nu cunosc un alt caz de hartuire sexuala care sa fi fost solutionat in 8 zile de la momentul sesizarii, cu respectarea tuturor cerintelor legale.

Din pacate, Romania ramane una dintre tarile din Uniunea Europeana in care misoginismul, agresivitatea verbala si hartuirea sexuala sunt in general tolerate, prin lipsa de reactie institutionala si prin inexistenta unor instrumente reale de ordin civil sau penal de pedepsire a agresorilor si protejare a victimelor. Aceasta boala sociala, care se manifesta prin misoginism, hartuire sau chiar agresiune sexuala, nu poate fi eradicata fara marturiile victimelor si implicarea tuturor instantelor competente. Trebuie sa fim alaturi de victime si familiile lor, prin toate mijloacele care ne stau la dispozitie si sa le incurajam sa expuna orice situatie pe care o considera abuziva.

Azi, in timp ce discutam despre „cazul Bulai”, exista, din pacate, si alte cazuri de hartuire sexuala in universitati, institutii de cultura, presa, partide politice, autoritati locale, politie, sport etc. care nu sunt semnalate sau care sunt tolerate prin inactiune. Este nevoie de o revizuire a intregii legislatii din domeniu – nu numai cea specifica universitatilor – , atat in materie de drept administrativ, dar si de drept penal. Fara instrumente institutionale si legale puternice, nu exista tratament eficient pentru fenomenul hartuirii sexuale. De exemplu, atat timp cat intervine prescrierea cu o viteza greu de imaginat, iar pedepsele, acolo unde se pot aplica, sunt simbolice, fenomenul hartuirii sexuale va continua sa afecteze anual mii de femei, majoritatea la varste foarte tinere, fara macar ca aceste cazuri sa fie sesizate.

Din perspectiva universitatii pe care o conduc, subiectul declansat de „cazul Bulai” nu se inchide aici. SNSPA va continua analiza situatiei create, pe mai multe planuri, in conformitate cu legislatia in vigoare. Pe de o parte, Comisia de Etica va evalua in ce masura exista argumente legale pentru a extinde cercetarile. De asemenea, toate datele adunate la SNSPA vor fi trimise cu celeritate catre organele de ancheta penala, pentru a contribui la derularea investigatiilor deja demarate. Pe de alta parte, suntem constienti de gravitatea „cazului Bulai”, iar identificarea vulnerabilitatilor interne care au permis acest lucru este fundamentala pentru noi. In acest sens, am demarat procedurile pentru a realiza un audit intern, care va incepe de la Facultatea de Stiinte Politice, Departamentul de Sociologie, si care va trebui sa dea nu doar raspunsuri cu privire la ceea ce s-a intamplat, ci si sa propuna masuri pentru viitor. Este important sa stim ca forta unei organizatii este data nu numai de succesele sale, dar mai ales de modul in care stie sa treaca prin crize. Prin urmare, identificarea si tratarea imediata a derapajelor, de orice fel, trebuie sa fie o prioritate.

Nu in ultimul rand, vreau sa precizez doua lucruri:

1.Afirmatia potrivit careia „toti stiau” este mincinoasa si calomnioasa. Nu exista niciun element care sa o sustina. Vina colectiva functioneaza doar in regimurile totalitare. A acuza in corpore o intreaga comunitate academica, cu mii de membri, si a arunca cu noroi asupra tuturor profesorilor dedicati de la SNSPA poate fi util doar celor care nu au legatura cu educatia, ci eventual cu interesele unor politici extremist-radicale, pe care SNSPA le-a combatut in mod constant si va continua sa le combata. Astfel de abordari generalizatoare si simplificatoare, bazate pe parerile si impresiile celor care comenteaza pe margine, dauneaza grav interesului legitim ca invatamantul romanesc si societatea, in ansamblul sau, sa faca pasi inainte.

2.Al doilea este cel legat de atacul nejustificat la persoane care au contribuit nu doar la constructia SNSPA ca institutie, una dintre cele mai respectate si apreciate universitati romanesti la nivel international, ci care au definit concepte, atitudini si norme etice in invatamantul romanesc. Ma refer aici la profesorii fondatori, dar si la cei care s-au alaturat mai tarziu proiectului SNSPA.

Un exemplu particular este cel al d-nei prof. univ. dr. Mihaela Miroiu. Astazi nu am fi discutat deschis despre hartuirea in scoli si universitati daca Mihaela Miroiu, in urma cu peste 20 de ani, nu ar fi atras atentia asupra unui fenomen larg raspandit in societatea romaneasca, dar tinut „sub pres”, in mod sistematic. Mihaela Miroiu a fost atacata si in 2004-2006, cand a expus public nevoia de a aborda frontal tema misoginismului din societatea romaneasca, incepand cu mediul politic si cel stiintific, pana la mediile dezavantajate socio-economic. In 2005, Mihaela Miroiu a propus Ministerului Educatiei adoptarea unui Cod Etic la nivel national, ceea ce, cateva luni mai tarziu, s-a si intamplat. La acel moment, nu exista nici macar legislatie de natura penala, ea fiind oarecum completata insuficient aproape zece ani mai tarziu. Prin urmare, sa o invinovatesti azi, in 2024, pe Mihaela Miroiu pentru „lipsa de actiune” sau „tainuire” este ca si cum am vrea sa rescriem istoria. Munca sa trebuie apreciata, nu denigrata.

In final, vreau sa asigur studentii si cadrele didactice din universitate, dar si opinia publica, de faptul ca SNSPA a fost, inca de la infiintare, si va ramane in slujba valorilor fundamentale democratice, in slujba tarii si a cetatenilor sai, atat in zilele senine, dar si pe timp de furtuna. SNSPA este mai mult decat o institutie de invatamant superior. Este o comunitate formata din oameni cu valori si aspiratii comune, care au contribuit la constructia a ceea ce noi vedeam azi in jurul nostru: o Romanie euro-atlantica. Istoria va consemna acest lucru in mod distinct. Absolventii nostri au avut si au un rol bine definit in tot ceea ce inseamna administratie publica, politica, relatii internationale, diplomatie, spatiul public, politici publice, iar lista poate continua. Ne dorim ca fiecare student si studenta sa stie aceste lucruri si sa simta preocuparea noastra pentru siguranta si respectul lor”, a transmis Pricopie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: