„Am primit doi irakieni, unul a fugit”. Bulgaria se plange ca REFUGIATII nu vor sa ramana

externe

Bulgaria isi reafirma angajamentul de a gazdui cota de migranti prevazuta in cadrul mecanismului european de redistribuire, relateaza AFP, citata de Agerpres. Premierul Borisov s-a plans insa ca niciun refugiati nu doreste sa ramana in tara sa.

Intr-un interviu acordat agentiei France Presse, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca solidaritatea nu poate fi intr-un singur sens pentru „tarile care, ca si noi, conteaza pe solidaritatea europeana” in materie de fonduri structurale.

„Suntem fericiti atunci cand sunt varsati bani” pentru dezvoltarea celor mai sarace state din UE, insa atunci cand cele mai bogate tari „au o problema pentru ca fluxul de migranti se indreapta catre ele, si noi ar trebui sa dam dovada de solidaritate si de ajutor reciproc”, a insistat premierul bulgar, aflat din 2014 in fruntea unei coalitii de partide conservatoare.

Criza refugiatilor a scos in evidenta o „fractura” intre tarile din Europa de Vest, promotoare ale unei distribuiri a solicitantilor de azil in cadrul UE, si mai multe tari din Europa Centrala, precum Ungaria, Slovacia si Polonia, care resping acest mecanism adoptat in toamna anului 2015.

Bulgaria se distinge de aceste foste state din blocul comunist, exprimandu-si hotararea de a-si indeplini partea sa in cadrul acestui acord. Bulgariei i-a revenit o cota de 1.200 de migranti.

„Fie ca sunt 1.200 sau chiar 2.000, ne-am angajat sa-i gazduim’, a dat asigurari premierul bulgar, care a anticipat totusi anumite dificultati: refugiatii ‘doresc sa mearga in Austria sau in alte tari, ei nu doresc sa ramana in Bulgaria”, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana.

„Trebuie construita o inchisoare pentru a-i retine? Doi irakieni au sosit (in cadrul sistemului de repartitie) si unul a fugit”, a spus Borisov.

Comisia Europeana a propus miercuri oficial instituirea unui mecanism automat si permanent de impartire a migrantilor prin cote obligatorii intre statele Uniunii Europene, precum si obligarea statelor membre care nu accepta acest mecanism sa plateasca amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. Propunerile au fost avansate in cadrul revizuirii regulamentului de la Dublin, ce reglementeaza solutionarea cererilor de azil in Uniunea Europeana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: