Bulgaria organizeaza din nou alegeri anticipate pentru a pune capat instabilitatii politice. Este al 6-lea scrutin din ultimii trei ani

externe

rumen radev,

Alegatorii bulgari se indreapta duminica spre sectiile de votare pentru al saselea scrutin parlamentar din ultimii trei ani, insa analistii vad putine sanse ca acesta sa produca o coalitie stabila care sa puna capat unei perioade prelungite de instabilitate politica, relateaza Reuters.

Bulgaria, cel mai sarac membru al Uniunii Europene si unul dintre cele mai corupte state ale acesteia, a avut parte de guverne cu mandate scurte de cand protestele impotriva coruptiei din 2020 au contribuit la rasturnarea unei coalitii conduse de partidul de centru-dreapta GERB.

Presedintele Rumen Radev a fost nevoit sa numeasca cinci guverne interimare din 2020 pentru a conduce natiunea de la Marea Neagra, deoarece alegerile succesive, neconcludente, au dat nastere unor coalitii instabile care s-au prabusit rapid.

Bulgaria are mare nevoie de o perioada de guvernare stabila si functionala pentru a accelera fluxul de fonduri UE in infrastructura sa si pentru a o impinge spre aderarea la euro si participarea deplina la spatiul Schengen.

Planurile de aderare la zona euro au fost deja amanate de doua ori din cauza neindeplinirii obiectivelor privind inflatia.

Apatia este una dintre principalele provocari ale alegerilor de duminica, cand bulgarii isi vor alege, de asemenea, reprezentantii pentru Parlamentul European.

Multi bulgari, profund neincrezatori intr-o clasa politica pe care au ajuns sa o considere corupta si inepta, nu cred ca voturile lor vor face vreo diferenta.

„Am decis cu fermitate sa nu votez… Am votat mult timp, dar cu atatea aliante, pur si simplu nu mai vreau sa iau parte la un astfel de circ”, a declarat fotograful Ivan Dobromirov, in varsta de 71 de ani.

Alegerile de duminica au fost declansate de prabusirea, in martie, a unei coalitii care cuprindea GERB, care a detinut puterea in cea mai mare parte a celor 15 ani precedenti, si partidul relativ nou, reformist, „Continuam schimbarea” (PP).

Cele doua partide, ambele puternic pro-UE, dar divizate de rivalitati personale si de neincredere, au declarat in martie ca nu pot forma un nou guvern fara alte alegeri.

Un sondaj publicat joi de institutul de sondaje Alpha Research, cu sediul la Sofia, arata ca GERB conduce cu 25,1%, iar PP are 15,4%. Partidul ultranationalist pro-rus Renasterea era creditat cu 15,2%, iar Miscarea pentru Drepturi si Libertate, care reprezinta in principal minoritatea turca din Bulgaria, cu 14,8%.

Intr-o cursa stransa, partidele mai mici – printre care se numara Partidul Socialist Bulgar, odinioara puternic, si o alianta de partide agrare si conservatoare numita Bulgaria Albastra – ar putea influenta componenta urmatorului guvern.

Mario Bikarski, analist senior pentru Europa Centrala si de Est la compania de informatii de risc Verisk Maplecroft, a declarat ca este probabil sa aiba loc alte alegeri parlamentare anticipate in toamna.

„Chiar daca se va forma un guvern, acesta va avea probabil dificultati in a indeplini un mandat complet, avand in vedere … dezacordurile dintre diferitele forte politice”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: