Premierul bulgar Nikolay Denkov a calificat drept inacceptabile conditiile pe care Viena le-ar pune Bulgariei si Romaniei, pentru a deschide doar spatiul aerian Schengen pentru cele doua tari, scrie publicatia bulgara Mediapool intr-o analiza.
Conditiile puse de Austria pentru a-si da acordul sunt cresterea de trei ori a misiunii Frontex in Bulgaria, cu bani europeni, cresterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria si Romania si dintre Ungaria si Romania, precum si acceptarea de catre ambele tari a solicitantilor de azil afgani si sirieni.
„Nu am discutat niciodata despre intrarea noastra in Schengen in acest mod si nu este acceptabil asa cum este definit. Introducerea unor reguli suplimentare pentru Bulgaria si Romania nu este acceptabila. Ideea este sa respectam regulile regulamentului european, pe care le acoperim deja. Daca cineva doreste reguli specifice pentru Bulgaria, acest lucru este cu siguranta inacceptabil”, a declarat premierul, duminica seara, la bTV.
El a precizat ca negocierile privind intrarea tarii in Schengen sunt in curs de desfasurare.
„Suntem deschisi la cresterea securitatii la frontiera si lucram acum cu serviciile austriece si olandeze. Pentru admiterea refugiatilor, vom lucra in conformitate cu regulile europene”, a declarat premierul, citand date care arata ca incercarile de a trece granitele europene au scazut de mai multe ori in ultimele luni si acest lucru este evident pentru toti.
„Exista proceduri cu privire la cine poate ramane in Europa si cine poate fi returnat, iar noi am fost criticati ca Bulgaria nu respecta aceste proceduri. Guvernul a lansat deja un proiect si, impreuna cu serviciile europene, am imbunatatit gestionarea migrantilor interceptati”, a declarat Nikolay Denkov.
Anterior, presedintele Radev a comentat conditiile stabilite de ministrul austriac de interne ca fiind greu de acceptat de Bulgaria.
Economistii au comentat, de asemenea, ca aderarea la Schengen doar pe calea aerului nu aduce beneficii Bulgariei. Turistii vor beneficia, dar nu si economia, au spus ei.
„Aceasta decizie ar usura calatoriile tuturor, dar nu si pe cele de afaceri – cozile la frontiere pentru transportatorii de marfuri. Dar este totusi o veste buna. In Bulgaria, va fi dificil sa se aprobe o decizie politica de a primi un anumit contingent de refugiati, care este conditia pe care Austria o pune Sofiei si Bucurestiului. Acest lucru nu este posibil, ei nu vor sa ramana in Bulgaria si nimeni nu ii poate forta”, a declarat politologul Ognyan Minchev, profesor la Universitatea din Sofia. El este, de asemenea, seful Centrului pentru Studii Regionale si Internationale.
In opinia lui Lyubomir Stefanov, politolog si lector la NBU, aderarea la Schengen pe calea aerului este un pas bun, dar reprezinta 1/10 din intregul proces de integrare a tarii in spatiul Schengen, deoarece economia nu va castiga prea mult de pe urma acestuia.
Bulgaria si Romania urmeaza sa primeasca solicitanti de azil din Austria si sa consolideze protectia frontierelor, acestea sunt conditiile pentru ca Viena sa accepte intrarea tarii noastre in Schengen, informeaza Der Standard. Ministrii de interne din UE se vor reuni luni si marti la Brdo (Slovenia).
De cand Austria a blocat pe neasteptate aderarea Romaniei la Schengen, in urma cu un an, diplomatii romani au depus eforturi neobosite pentru a gasi o solutie, scrie publicatia austriaca. Primele semne de succes apar acum. Austria ar putea fi de acord ca Romania si Bulgaria sa adere in etape la spatiul Schengen. Initial, ar urma sa se renunte la controalele pe aeroporturi.
Ministrul de interne Gerhard Karner (OVP) a confirmat acum acest scenariu pentru Kurier. Guvernul de la Viena a blocat acest lucru timp de luni de zile, dar acum Olanda, care s-a opus doar aderarii Bulgariei la Schengen, dar nu si Romaniei, ar putea ridica veto-ul. Austria ar ramane singura care se opune. Discutiile dintre fostul ambasador al SUA in Austria, Ronald Lauder, si diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, probabil, de asemenea, decisive in decizia de a ceda. Romania este un aliat important al SUA in Europa de Est.
Urmatorii pasi urmeaza acum sa fie conveniti luni si marti la Forumul de la Salzburg, o reuniune a ministrilor de interne din UE care se desfasoara la Brdo, in Slovenia. La Brdo, se asteapta ca ministrul Karner sa ceara ca misiunea Frontex in Bulgaria sa fie triplata si sa se cheltuiasca si mai multi bani UE pentru infrastructura de protectie a frontierelor. Frontiera dintre Bulgaria si Romania, pe Dunare, urmeaza sa fie monitorizata in continuare.
In plus, Romania si Bulgaria trebuie sa accepte sa primeasca solicitanti de azil sirieni si afgani care se afla in Austria. Totusi, acest punct este inca subiect al negocierilor. Bucurestiul este deja pregatit sa primeasca inapoi solicitantii de azil care au calatorit prin Romania, in conformitate cu Regulamentul Dublin, precizeaza Der Standard.
Austria si-a argumentat veto-ul Schengen prin faptul ca prea multi migranti calatoresc in Austria. La Bucuresti, insa, s-a precizat ca maximum doi la suta dintre migranti au calatorit prin Romania, ceilalti venind prin Serbia si Ungaria.
Bucurestiul spera acum ca in martie vor fi ridicate controalele pe aeroporturi, iar apoi, in toamna – dupa alegerile din Austria – si controalele la frontierele nationale. Acest lucru este si in interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd multi bani din cauza timpilor de asteptare la frontiere.
Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook: „Am spart gheata! Austria si-a inmuiat pozitia fata de spatiul Schengen”, se mai arata in incheierea articolului.
Iata postarea integrala a lui Ciolacu de sambata noapte, fara nicio referire la conditiile in care Romania va fi acceptata in Schengen.
„Am spart gheata! Austria si-a flexibilizat pozitia in ceea ce priveste spatiul Schengen si este de acord cu ridicarea granitelor aeriene pentru Romania.
Asta inseamna ca romanii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci cand zboara in interiorul Uniunii Europene.
Am facut eforturi mari in ultimele luni sa ajungem in acest punct si le sunt recunoscator tuturor celor care au luptat pentru Romania.
Ministrul Predoiu are mandat sa se vada cu ministrul de interne austriac si sa duca negocierile la bun sfarsit.
Dupa ani de zile de asteptari, vom realiza impreuna si acest vis! Romania merita in Schengen!”, s-a laudat Ciolacu.
Intrebat, duminica seara, la Digi24 daca sunt conditii agreate de Ausgtria cu tara noastra, Predoiu a raspuns ca aceste conditii ii sunt cunoscute si ca urmeaza a fi discutate.
”Sunt conditii care imi sunt cunoscute si pe care urmeaza sa le discutam. Parte dintre ele, putem observa cu ochiul liber, sunt chestiuni care ajuta inclusiv securizarea Romaniei si a teritoriului national, deci sunt lucruri care ne folosesc si noua sa intarim frontiera. De aici, mai departe, trebuie sa discutam. Trebuie sa ne obtinem cu totii autorizarile necesare in tarile noastre. Vorbim si de state membre, vorbim si de Comisia Europeana. (…) Evident ca nu o sa fac acum nicio declaratie care sa antameze aceste discutii. Daca am ajuns in acest punct, am ajuns si pentru ca am comunicat echilibrat, exact cat trebuie la momentul oportun, ca sa nu periclitam negocierile noastre, care au fost purtate pe parcursul acestor luni”, a mai precizat Catalin Predoiu.
Intrebat ce anume a facut Austria sa isi flexibilizeze pozitia, Catalin Predoiu a explicat ca in ultimele luni Romania a aratat ca este mai avantajos sa aplice aquis-ul Schengen.
”Noi, pe parcursul acestor luni, am incercat sa aratam ca este mult mai avantajos sa trecem la aceasta masura, sa aplicam aquis-ul Schengen in Romania, din toate punctele de vedere, inclusiv economic pentru toate tarile, si nu numai in Romania si Austria, si orice tara care are investitii aici, in Romania, tara din Europa, parteneri strategici. Toti care au interese economice in Romania au de castigat daca noi aplicam aquis-ul Schengen, in conditiile in care am demonstrat, ca tara, ca putem proteja frontiera de migratia ilegala. Avem printre cele mai scazute cifre de migratie ilegala din Europa. Noi, la Forumul Salzburg mergem ca sa vedem exact ceea ce vor partenerii nostri din Austria. Avem deocamdata o declaratie de presa. Declaratia de presa nu este un document oficial si o pozitie oficiala. O sa iau act de aceasta pozitie cand ma voi intalni cu domnul Karner, la Ljubljana, in doua zile”, a adaugat Predoiu.
Foto: Deposit Photos
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…
Misterul bilelor negre care au aparut pe unele dintre cele mai cunoscute plaje din Sydney,…
Protestatarul Marian Tivilic, supranumit "Ceausescu", l-a asteptat vineri pe Niculae Badalau, fost vicepresedinte al PSD,…