Bulgaria ridica o parte din resctrictii. Se redeschid barurile si restaurantele in aer liber
Premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat duminica ridicarea interdictiei privind deplasarile in afara comunitatilor locale, odata cu inceperea relaxarii restrictiilor instituite pentru a preveni raspandirea noului coronavirus, care a provocat in Bulgaria 72 de decese de la inceputul epidemiei, potrivit Reuters.
In ultimele 24 de ore au fost confirmate in aceasta tara 23 de noi cazuri de COVID-19 si au survenit patru noi decese provocate de aceasta boala. Numarul total al cazurilor de COVID-19 confirmate in Bulgaria de la inceputul epidemiei ajunge la 1.611.
Vorbind la o conferinta de presa, premierul Boiko Borisov a spus ca punctele de control dintre localitati vor fi eliminate cel mai probabil miercuri, dar el a avertizat ca cetatenii trebuie sa manifeste disciplina si in saptamanile urmatoare. ”Trebuie sa ne obisnuim sa traim cu virusul, acesta nu va disparea intr-un an sau doi”, a afirmat seful guvernului de la Sofia, anuntand totodata ca luni va fi pregatit proiectul de lege privind ridicarea starii de urgenta care este valabila pana pe 13 mai.
Bulgaria a inchis la jumatatea lunii martie scolile, barurile, restaurantele, hotelurile, centrele sportive si culturale, precum si magazinele, cu exceptia celor alimentare si farmaciilor. A interzis de asemenea socializarea in spatiul public si a introdus carantina obligatorie pentru aproape oricine intra in tara.
Premierul Borisov a mai spus ca si alte restrictii vor fi ridicate in zilele urmatoare. Barurile in aer liber si restaurantele vor fi deschise in urma inspectiilor realizate de autoritatile locale de sanatate si de protectie a consumatorului.
Sportivii se vor putea antrena individual. ”Activitatile sportive individuale in aer liber sunt permise incepand de maine, nu insa si competitiile. Se vor deschide si bazinele de inot, cu conditia aplicarii tuturor masurilor de siguranta”, a precizat seful guvernului de la Sofia, care prognozeaza pentru acest an un deficit bugetar de circa 3% din PIB ca efect al masurilor de izolare.