Bulgaria termina luna asta de construit gardul de 133 de kilometri de la granita cu Romania
Gardul de 133 de kilometri care este in prezent construit la granita Bulgariei cu Romania, in ideea de a preveni raspandirea virusului Pestei Porcine Africane, va fi gata pana la finele acestei luni, a declarat joi ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov.
Potrivit lui Porodzanov, gardul va cost 1,1 milioane leva, mai mult decat se estima initial, deoarece a fost nevoie sa fie folosita o sarma mai rezistenta.
„Pana acum a fost instalat peste jumatate din gard. Ne asteptam sa receptionam alte doua livrari saptamana viitoare”, a spus Porodzanov. Potrivit acestuia, Pesta Porcina Africana se apropie de granita Bulgariei. „Cel mai recent focar este la Calarasi, la 15 kilometri de Silistra. Se apropie. Cehia a luat masuri similare, instaland un gard electrificat, iar acum Romania va construi si ea un gard la granita cu Ucraina. Subiectul este unul serios. Sunt deja aproape 800 de focare in Romania”, a spus oficialul bulgarpentru postul de televiziune bTV, informeaza Agerpres.
Potrivit autoritatilor veterinare, Pesta Porcina Africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.
Pesta Porcina Africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.
Potrivit celor mai recente date comunicate de presedintele Autoritatea Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), numarul focarelor de pesta porcina africana confirmate pe teritoriul Romaniei a ajuns la 725, acestea fiind active in 10 judete din nord-vestul si sud-estul tarii, respectiv in 156 de localitati.