Judecatoria Oradea a recunoscut un incident intre doi elevi de liceu drept bullying. Pentru acest comportament, insotit de loviri repetate, instanta a impus agresorului sanctiuni educative si plata de daune morale in valoare de 25.000 de lei. Curtea de Apel a redus pedeapsa, diminuand suma la 3.000 de lei si durata supravegherii la doua luni, potrivit Edupedu.ro.
Incidentul s-a petrecut in 2022, intre doi elevi de liceu, iar cazul a ajuns in instanta. Procesul a durat doi ani, timp in care cei doi elevi implicati au si absolvit liceul.
„In data de 05.05.2022, in jurul orei 09,30, in timp ce se aflau in sala de clasa de la Liceul Tehnologic, pe fondul unei discutii contradictorii, a lovit in mai multe randuri cu pumnul in zona fetei pe persoana vatamata, cauzandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar de 4 – 5 zile de ingrijiri medicale”, se arata in hotararea Judecatoriei Oradea.
„Elevul, devenit ulterior inculpat, i-a adresat cuvinte jignitoare unui coleg. Acesta din urma a ripostat verbal, iar agresorul a devenit violent. A lovit scaunul pe care statea colegul sau, iar cand acesta s-a ridicat nervos si s-a indreptat spre el, l-a lovit cu pumnul in fata”, mai este consemnat in document.
Un alt coleg al celor doi, martor in dosar, afirma ca loviturile au fost repetate si ca victima nu a ripostat.
„In total cred suspectul i-a aplicat vreo sase lovituri directe cu pumnul in zona barbiei, fara ca persoana vatamata sa cada sau ca acesta sa reuseasca sa-l loveasca pe suspect, intrucat tot timpul a tinut mainile lasate in jos, pe langa corp si nu a incercat sa-l loveasca pe suspect, desi se deplasa inspre el”, a declarat martorul.
Elevul lovit a depus plangere la Politie, care a deschis dosar penal pentru loviri si alte violente, iar Judecatoria Oradea a stabilit ca actiunile elevului agresor constituie bullying, acesta avand obiceiul de a-si intimida si sacai colegii, care nu se aparau de teama consecintelor.
Mai mult, aceeasi instanta a precizat ca este vorba de „violenta comisa pe fondul indraznelii manifestate de catre persoana vatamata de a nu-i mai permite inculpatului sa isi bata joc de el. Nu i se poate tolera incalcarea normelor sociale si o conduita de tip bullying doar ca sa se distreze”, mai este precizat in sentinta judecatoreasca.
Conform hotararii amintite, judecatorii au decis ca agresorul sa plateasca daune morale in valoare de 25.000 de lei, sa-i fie aplicata masura educativa a asistarii zilnice pe o durata de 5 luni, fiind obligat sa urmeze un curs de pregatire scolara sau formare profesionala, sa se prezinte la Serviciul de probatiune Bihor, la datele fixate de acesta, sa urmeze un program de consiliere psihologica cu o frecventa minima de o data/saptamana timp de 5 luni la Cabinetul scolar.
Judecatorul a argumentat ca sanatatea psihica a unui copil este esentiala pentru dezvoltarea sa echilibrata, iar comportamentul de tip bullying lasa adesea traume semnificative asupra victimei, afectandu-i stima de sine si increderea pe termen lung.
„In speta exista o carenta evidenta in educatia inculpatului, atat sub aspectul obligatiei de supraveghere, cat si in atitudinea parintilor de a-si invata copiii ca datoreaza respect tuturor persoanelor cu care vin in contact, atitudinea inculpatului descrisa elegant ca „glumetul clasei” relevand ca sicanarea colegilor il caracterizeaza ca si comportament, si din pacate s-a ajuns ca de la incidente preponderent verbale situatia sa escaladeze pana a agresiuni fizice.
Copiii se cred „cool” daca rad sau ii batjocoresc pe altii, se cred ######### daca ii lovesc sau se cred ########## daca ii fac pe altii sa se simta inferiori si nesemnificativi, dar sanatatea psihica a unui copil este vitala pentru cresterea si dezvoltarea acestuia indiferent de varsta, astfel ca un comportament similar celui manifestat de catre inculpat lasa sechele si risca sa il determine pe persoana vatamata sa se indoiasca toata viata de calitatile sale, si de puterile lui, astfel ca rolul daunelor morale in prezenta cauza este atat cea de reparatie compensatorie a durerii fizice resimtite atunci cand a fost lovit, si ulterior pana la vindecare, dar si aceea ce reparatie pentru suferinta psihica, ce nu poate fi evaluata in grade de durere, care insa a existat, a generat modificari comportamentale la persoana vatamata si care necesita o compensare baneasca intr-un cuantum care sa-l convinga ca nu este cu nimic inferior inculpatului, ca poate sa aiba incredere in puterile sale si comportamentele de genul celui adoptat de catre inculpat nu sunt tolerate si nu reprezinta decat o dovada a inferioritatii celor care recurg la astfel de gesturi, care nu au argumente, ci forta fizica”, este textul care apare in hotarare.
Cazul a ajuns apoi la Curtea de Apel, care a micsorat pedepsele date de prima instanta, diminuand daunele morale acordate de catre Judecatoria Oradea de la 25.000 lei la 3.000 lei. De asemenea, timpul de supraveghere de catre autoritati pentru elevul agresor a fost redus de la 5 luni la 2 luni.
Curtea de Apel a considerat ca sanctiunea initiala este disproportionata fata de gravitatea faptei, avand in vedere ca elevul agresor nu avea antecedente penale si ca numarul de zile de ingrijiri medicale de care a avut nevoie victima a fost „relativ redus”.
La inceputul anului scolar 2024-2025, a fost publicat in Monitorul Oficial noul plan national de combatere a violentei scolare.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, joi, despre solicitarea presedintelui PNL Nicolae Ciuca, catre premierul…
In statul mexican Sinaloa, autoritatile le-au transmis locuitorilor sa nu se costumeze joi seara de…
Ingropata cu un lacat la picior si cu o secera de fier la gat, „Zosia”…
Numarul mortilor in urma inundatiilor devastatoare din estul Spaniei a urcat joi la 158. Echipele…
Avocata din Bucuresti suspectata ca a ordonat lichidarea a trei romani stabiliti in Marea Britanie,…
Timp de trei zile, pe perioada Halloween-ului, Aeroportul International Brasov Ghimbav va fi rebotezat, informeaza…