Posta Romana se afla, la ora actuala, sub controlul unei echipe care, ca provenienta politica, vine dintr-o structura creata din „spuma marii”, in timp ce evolutia veniturilor din exploatare si a rezultatului brut in termen reali arata, fara echivoc, o degradare continua a situatiei financiare a companiei, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).
„Selectia managerilor la companiile cu capital de stat, faimoasele noi teze venite atat de la Comisia Europeana, cat si de la OECD, cu guvernanta corporatista, cu proceduri transparente prin care, chipurile, alegem „spuma”, elita managerilor din Romania, sunt niste minciuni gogonate in fapt, de ani de zile. Inca de la jumatatea anilor 90, tot ceea ce inseamna capital de stat a fost supus si continua sa fie supus unui proces continuu de devalizare prin care camarilele politice sunt instalate la conducerea acestor companii. Posta Romana, in momentul de fata, se afla sub controlul unei echipe care, ca provenienta politica, vine dintr-o structura creata din „spuma marii”. In urma cu cativa ani de zile, cand se intitulau fundatie, ulterior s-au transformat intr-un partid PACT. Astazi, ii regasiti de la stanga la dreapta in conducerea Companiei Nationale Posta Romana (…) Aceasta creatie artificiala politica a fost inghitita la comanda de catre o formatiune politica altminteri respectabila, Partidul National Liberal. Ei se afla acolo, in burta Partidului National Liberal de cativa ani de zile”, a afirmat Costin, citat de Agerpres.
PACT a fost condus, pana la fuziunea cu PNL, de Sebastian Burduja, actual ministru si presedinte al PNL Sector 1.
Acesta a adaugat ca actuala conducere de la Posta Romana a avut in spate „pe cei de la butoane”.
„Cand a venit acest „zero virgula” in politica romaneasca, in interiorul PNL a avut in spate pe cei de la butoane care au zis trebuie sa le dati si functii de conducere in partid, vicepresedinti la nivel national, la nivelul Bucurestiului sau in alte orase din tara, pe unde erau prezenti, astazi in conducerea companiei: Valentin Stefan, Gregor Teodorescu, Valentin Chirita, Claudiu Ilie, Irina Smarandita, Diana Mardarovici, iar lista e lunga. Toate aceste personaje vin din aceasta structura politica, disimulata in burta PNL-ului. Pe vremea cand actionau ca partid, spre exemplu, criticau cu vehementa, ca se pregateste terenul pentru un nou tun – compania Electrica, preluata ostil de gasca de la ALDE. Posta Romana a fost preluata ostil de aceasta gasca PACT/PNL, iar rezultatele actului de management se vad pe date si cifre. Sunt date publice, de pe site-ul ANAF, Ministerul de Finante sau din proiectul de buget pentru anul in curs 2024 al Postei Romane”, a mentionat liderul sindical.
In viziunea lui Dumitru Costin, evolutia veniturilor din exploatare si a rezultatului brut in termen reali din Compania Nationala Posta Romana „arata fara echivoc o degradare continua a situatiei financiare a companiei”.
„Veniturile din exploatare, respectiv cifra de afaceri s-au redus in termeni reali, atentie nu inflationisti, nu nominali. In termeni reali s-a redus cifra de afaceri de la un an la altul, la fel si rezultatul brut al exercitiului. Salariul mediu in companie este foarte apropiat de salariu minim brut pe tara. Un numar semnificativ de angajati au salarii foarte apropiate de salariul minim brut pe tara. Din estimarile noastre, in momentul de fata discutam de aproape 60% din totalitatea salariatilor din Compania Nationala Posta Romana, platiti pe salariul minim, indiferent de munca pe care o fac in companie, indiferent de nivelul de pregatire profesionala, indiferent de responsabilitatile pe care acestia le au la nivelul postului lor de lucru. Desi din 2019 salariul mediu brut din companie a inregistrat un trend de crestere mai rapid decat salariul minim brut pe tara, incepand din 2023 acest trend a fost inversat in 2024. Echipa de management isi propune o crestere salariala mult mai mica decat a salariului minim, insemnand ca salariu mediu brut pe companie va fi doar cu 24% mai mare decat salariul minim brut pe tara”, a explicat Costin.
Presedintele BNS a aratat ca, in Posta Romana, tendinta este de a creste numarul de salariati platiti pe salariu minim sau la un nivel extrem de scazut si a avertizat ca, odata cu cresterea salariului minim la 1 iulie, este posibil ca 80% dintre angajatii companiei sa fie platiti la nivelul noului salariu minim.
„Exista riscul ca, odata cu cresterea salariului minim la 1 iulie, sa contabilizam in Compania Nationala Posta Romana, nu 60%, ci 80% dintre salariati platiti la nivelul noului salariu minim. Castigul salarial mediu brut din companie a inregistrat in ultimii ani o crestere sub media sectorului din care face parte, facand din ce in ce mai putin tentante locurile de munca din aceasta companie. Conducerea companiei isi propune ca, si in 2024, evolutia salariilor din companie sa fie inferioara celei din din sector. Ce inseamna acest lucru? Nicio perspectiva privitoare la posibilitatea de a atrage lucratori tineri, de a moderniza si dezvolta compania, de a o face, repet, atractiva pentru piata muncii. Nicio sansa, dimpotriva. Un alt lucru la care vreau sa ma refer este nivelul extrem de scazut al salariului mediu, ceea ce arata ca un numar semnificativ de salariati sunt platiti pe salariu minim brut. In detaliu, dracul nu este atat de negru, pentru ca anul trecut a avut grija sa isi genereze o noua organigrama extrem de flexibila, prin care sa se plateasca generos un numar limitat de indivizi”, a sustinut Dumitru Costin.
Liderul BNS a transmis, totodata, ca o cheltuiala este dedicata „partii flexibile”.
„Daca o sa va duceti sa-l intrebati pe directorul general, Valentin Stefan, va va spune „este chestiune de management modern de companie, trebuie sa venim cu o parte variabila, sa stimulam salariatii din companie”. Deci, creste aceasta suma de la an la an si avem, cel putin pentru anul in curs, 2024, circa 140 de milioane de lei pentru aceasta parte variabila de recompense financiare”, a apreciat Costin.
BNS a organizat, joi, o conferinta de presa cu tema „Destructurarea gruparii care ingroapa Compania Nationala Posta Romana”.
Posta Romana este liderul de piata in sectorul serviciilor postale si deserveste aproximativ 19 milioane de romani, printr-o retea extinsa de 5.500 de oficii postale.
In prezent, compania se afla in proprietatea statului roman, reprezentat de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (93,52% din pachetul de actiuni) si Fondul Proprietatea (6,48%).
Victoria lui Donald Trump in alegerile din SUA a adus un val de entuziasm in…
Candidatul PSD la Presedintie, Marcel Ciolacu, a sarit sa fie primul oficial roman care il…
Presedintele AUR, George Simion, a transmis, miercuri, un mesaj in care afirma ca Donald Trump…
Un fost angajat care lucra pentru una dintre agentiile de stat din China a fost…
Fostul presedinte Donald Trump a castigat Pennsylvania, statul swing care a fost cel mai ravnit…
Republicanii vor obtine majoritatea in Senatul SUA, schimband radical raportul de forte din Washington, estimeaza…