Burkina Faso suspenda emisia posturilor de radio BBC Africa si VOA din cauza relatarilor privind uciderea a 223 de sateni de catre armata
Burkina Faso a suspendat timp de doua saptamani emisia BBC Africa si Voice of America (VOA), finantata de SUA, din cauza relatarilor in legatura cu un raport al Human Rights Watch (HRW) care acuza armata de crime extrajudiciare, au declarat autoritatile joi seara, potrivit Reuters.
In raportul bazat pe propria investigatie, HRW a spus ca armata tarii vest-africane a executat aproximativ 223 de sateni, inclusiv cel putin 56 de copii, in februarie, ca parte a unei campanii impotriva civililor acuzati de colaborare cu militantii jihadisti.
HRW a declarat ca armata a comis in mod repetat atrocitati in masa impotriva civililor in numele combaterii terorismului si a cerut autoritatilor sa investigheze masacrele.
Consiliul de comunicare al tarii a declarat ca raportul HRW contine declaratii „peremptorii si tendentioase” impotriva armatei, susceptibile de a crea dezordine publica si ca va suspenda programele radiodifuzorilor din cauza difuzarii acestui raport.
De asemenea, autoritatile au anuntat ca au ordonat furnizorilor de servicii de internet sa suspende accesul la site-urile web si la alte platforme digitale ale BBC, VOA si Human Rights Watch din Burkina Faso.
„VOA isi sustine reportajele despre Burkina Faso si intentioneaza sa continue sa acopere pe deplin si in mod corect evenimentele din acea tara. Vocea Americii respecta cu strictete principiile jurnalismului corect, echilibrat si cuprinzator, prin urmare, solicitam guvernului Burkina Faso sa reconsidere aceasta decizie tulburatoare”, a declarat directorul interimar al VOA, John Lippman, intr-un comunicat.
HRW a pornit aceasta investigatie dupa ce un procuror regional a declarat in martie ca aproximativ 170 de persoane au fost executate de persoane neidentificate in timpul atacurilor asupra satelor Komsilga, Nodin si Soro.
„Suntem profund tulburati de rapoartele privind uciderea unui numar mare de civili, inclusiv copii… intr-un context general al luptei dintre grupurile armate si fortele burkinabe”, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului intr-un comunicat.
„Faptuitorii trebuie trasi la raspundere si drepturile victimelor la adevar, justitie si reparatii trebuie respectate”, a spus biroul, adaugand ca este ingrijorat si de suspendarea temporara a celor doua institutii de presa.
Burkina Faso este una dintre numeroasele natiuni din Sahel care s-au luptat pentru a controla insurgentele islamiste legate de Al Qaeda si Statul Islamic, care s-au raspandit din vecinul Mali din 2012, ducand la moartea a mii de oameni si stramutarea altor cateva milioane.
Frustrarile legate de esecul autoritatilor de a proteja civilii au dus la doua lovituri de stat in Mali, doua in Burkina Faso si una in Niger din 2020.