Ca raspuns la amenintarea tot mai mare a unei invazii rusesti, SUA vor incepe sa desfasoare rachete cu raza lunga de actiune in Germania incepand din 2026

externe

rachete, raza lunga de actiune, Germania, amenintare rusa

Statele Unite vor incepe sa desfasoare capacitati de foc cu raza lunga de actiune in Germania in 2026, intr-un efort de a-si demonstra angajamentul fata de NATO si apararea europeana, au declarat miercuri Statele Unite si Germania intr-o declaratie comuna, citata de Reuters.

„Desfasurarile episodice” ale Statelor Unite sunt in pregatire pentru stationarea pe termen mai lung a unor astfel de capacitati care vor include SM-6, rachete de croaziera Tomahawk si arme hipersonice in curs de dezvoltare care au o raza mai mare decat capacitatile actuale din Europa, au declarat cele doua tari.

Rachetele terestre cu o raza de actiune mai mare de 500 de kilometri au fost interzise pana in 2019, in temeiul Tratatului privind fortele nucleare cu raza intermediara, semnat in 1987 de Mihail Gorbaciov din Uniunea Sovietica si de fostul presedinte american Ronald Reagan.

Acesta a marcat prima data cand cele doua superputeri au convenit sa isi reduca arsenalele nucleare si au eliminat o intreaga categorie de arme. Aliniindu-se semnatarilor, Germania, Ungaria, Polonia si Republica Ceha si-au distrus rachetele in anii 1990, fiind urmate ulterior de Slovacia si Bulgaria.

Statele Unite s-au retras din Tratatul INF in 2019, afirmand ca Moscova incalca acordul, citand dezvoltarea de catre Rusia a rachetei de croaziera 9M729 lansata de la sol, cunoscuta in NATO sub numele de SSC-8.

Kremlinul a negat in mod repetat acuzatia si apoi a impus un moratoriu asupra propriei dezvoltari de rachete interzise anterior de Tratatul INF – rachete balistice si de croaziera terestre cu raza de actiune de 500 km pana la 5.500 km.

La sfarsitul lunii iunie, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Moscova ar trebui sa reia productia de rachete cu raza intermediara si mai scurta de actiune, capabile nuclear, dupa ce Statele Unite au adus rachete similare in Europa si Asia.

Putin a declarat ca Rusia s-a angajat sa nu desfasoare astfel de rachete, dar ca Statele Unite au reluat productia acestora, le-au adus in Danemarca pentru exercitii si le-au dus, de asemenea, in Filipine.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: