Caciu si Bolos n-au facut nimic la Bruxelles, ne asteapta cresteri de taxe si impozite. TVA crescut la 21% plus o crestere a impozitului pe dividende
Guvernul Ciolacu nu a reusit sa ii convinga pe oficialii de la Bruxelles ca vrea sa ia masuri fiscal-bugetare serioase pentru a lupta cu deficitul bugetar. Orin urmare, Comisia Europeana ar dori sa impuna Bucurestiului o serie de masuri dure, printre care se afla si cresterea TVA.
Ministrii Marcel Bolos (Finante) si Adrian Caciu (Fonduri Europene) s-au intors cu coada intre picioare de la Bruxelles, unde au mers luni si marti pentru discutii. Ei ar fi trebui sa ii convinga pe oficialii europeni ca Romania nu se poate incadra in tinta de deficit de 4,4% din PIB, asumata oficial la inceputul anului.
„Cecile Gauer (n.r. – director general al grupului operativ SG Recover al Comisiei Europene) si Valdis Dombrovskis (n.r – vicepresedinte al Comisiei Europene) le-au dat cu masa in cap. La nivelul Comisiei Europene nu mai exista incredere. Nu mai au incredere, s-au promis multe si nu s-au realizat. Au insistat pe lipsa de masuri din ultimul an. Aceasta este principala problema a Romaniei, lipsa de incredere. Masurile fiscal-bugetare poate vor fi aprobate, dar ele nu sunt suficiente pentru atingerea tintei de deficit”, a relatat un lider din coalitie pentru Libertatea despre modul in care s-au derulat negocierile.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a cerut la Bruxelles, cresterea deficitului la 5,5%, fata de 4,4% cat era asumat.
Comisia Europeana vrea masuri mai dure, le-a cerut lui Bolos si Caciu sa creasca TVA peste nivelul de 19%, posibil de 21%,1 sau sa existe o singura cota de TVA de 19%. In acest al doilea scenariu s-ar elimina cotele de TVA de 5%, respectiv 9%. Daca Romania ar aplica o singura cota de TVA de 19%, pretul alimentelor ar creste cu 10 puncte procentuale, sustine Bolos, deoarece actuala cota este de 9%.
De asemenea, Comisia Europeana a cerut majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%.
Bolos si Caciu au prezentat la Bruxelles masurile convenite in Coalitie, insa acestea au fost considerate insuficiente.
Masurile propuse de Bolos si Caciu, conform hotnews.ro:
- la microintreprinderi pana in 300.000 lei se va plati impozit de 1%, peste 300.000 lei si pana in plafonul de 2.5 milioane de lei se va plati 3% pe cifra de afaceri.
- masinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxa 0,3% din valoare totala a masinii.
- taxa de 0.3% pentru proprietatile de peste 500.000 de euro cu exceptii: casele cumparate pe credit unde se discuta mai multe variante. Este in discutie sa se elimine valoarea luata pe credit si sa se impoziteze valoarea adusa de proprietar.
- se mentine impozitul pe dividende la 8%.
- se mentine eliminarea facilitatilor fiscale pentru agricultura si constructii.
- se introduce impozit pe venit pentru IT, pentru veniturile de peste 10.000 de lei.
la PFA pentru CASS se pastreaza plafoanele de 6, 12, 24 de salarii, dar ce depaseste se plateste la venitul real. Plafoanele la CAS se mentin ca in prezent.
Bolos recunoaste ca masurile nu acopera toate obligatiile din PNRR. Discutii despre marirea TVA.
Negocierile vor fi continuate de Marcel Ciolacu, care va merge de joi la Bruxelles. El se intalneste, vineri, cu Ursula von der Leyen.