Calita in luptele cu mafia PSD-CCR din Romania, Kovesi anunta: „Parchetul European va apara si statul de drept”
Parchetul European va apara nu doar bugetul si cetatenii UE, ci in cele din urma si statul de drept, in special in contextul pandemiei, cand mai multi bani europeni merg catre statele europene si exista mai multa flexibilitate in alocarea lor, a declarat vineri procurorul-sef european Laura Codruta Kovesi, in cadrul unei dezbateri organizate online de ONG-ul Europuls din Bruxelles.
Vorbind in cadrul sesiunii intitulate „Pandemia de COVID-19 si sistemul de justitie: perspective europene”, Kovesi a subliniat ca, din perspectiva functiei pe care o ocupa, atunci cand se discuta despre stat de drept trebuie avute in vedere doua elemente „extrem de importante”.
„In primul rand faptul ca in general vedem atacuri la statul de drept acolo unde exista suspiciuni de coruptie sistemica si frauda, acolo unde s-a dezvoltat un intreg sistem de conexiuni intre politicieni, oameni de afaceri, functionari publici, oameni care au actionat in comun pentru fraudarea resurselor publice si care vor sa mentina controlul asupra resurselor publice. Al doilea element important cand vorbim despre statul de drept este independenta sistemului de justitie. Independenta sistemului de justitie, care este esentiala pentru statul de drept, independenta justitiei nu este un privilegiu oferit judecatorilor si procurorilor, ci este un principiu fundamental intr-un stat de drept”, a spus Kovesi la dezbaterea Eurosfat 2020, citata de Agerpres.
Ea a precizat ca doar o justitie independenta poate asigura o judecata echitabila si aplicarea legii in mod egal pentru toata lumea. „Este evident ca atunci cand politicienii nu doresc o justitie independenta si, spre exemplu, incearca sa castige cat mai mult influenta asupra numirii judecatorilor si procurorilor in functie sau asupra carierei acestora, este evident ca scopul este de a folosi sistemul judiciar in alte scopuri si putem spune ca avem un atac la statul de drept”, a adaugat ea.
Laura Codruta Kovesi a subliniat rolul extrem de important pe care Pachetul European (EPPO) il va avea in contextul pandemiei in apararea statului de drept si implicit in combaterea coruptiei si a fraudei financiare.
„Ma refer in special in aceasta situatie cu pandemia cand, pentru prima data, o sa avem mai multi bani care merg catre statele membre, mai multa flexibilitate, mai putina rigurozitate in a respecta anumite reguli care pana acum au fost implementate, ceea ce inseamna un risc mai mare pentru a avea mai multe fraude cu fonduri financiare. Parchetul European va fi o parte din aceasta solutie si prin activitatea pe care o va desfasura va apara in cele din urma nu doar bugetul si cetatenii UE, ci va apara in cele din urma si statul de drept”, a spus primul procuror-sef european.
Laura Codruta Kovesi a precizat ca este constienta ca exista multe intrebari care decurg din crearea EPPO, mai ales atunci cand vine vorba de protejarea fondurilor europene si reducerea coruptiei in UE.
„De ce am avut nevoie de Parchetul European? In primul rand pentru ca pentru prima data avem un parchet la nivel european, o structura specializata care are competenta de a efectua investigatii de natura penala. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca o sa avem o abordare de natura unitara in investigarea acestor fraude financiare. O sa avem o armonizare a procedurilor in cadrul investigatiilor si a bunelor practici pentru toate sistemele de aplicare a legii la nivelul UE, va exista o prioritate si o strategie clara in depistarea si investigarea fraudelor cu fonduri europene, va exista o concentrare reala si mai eficienta pe recuperarea daunelor si a veniturilor infractiunii”, a enumerat Kovesi.
Ea a mai spus ca va exista o cunoastere mai buna a tipologiilor, a modului in care aceste fapte sunt comise si, in cele din urma, o mai buna prevenire a acestui tip de criminalitate.
Kovesi a atras atentia ca, atunci cand se discuta despre frauda financiara, frauda cu TVA, infractiuni transfrontaliere, trebuie avuta in vedere viteza cu care infractorii isi schimba modul de operare ca reactie la aplicarea legii, „astfel incat flexibilitatea oferita de structura EPPO va fi esentiala si va elimina majoritatea obstacolelor care existau pana acum in cooperarea judiciara internationala”.
Potrivit procurorului-sef european, EPPO va usura „proceduri uneori greoaie” de lucru la nivel international, in care uneori o investigatie dura doi ani sau mai multi, iar intre timp infractorii si banii dispareau.
„Acum, cu EPPO, procurorul din Romania va pune mana pe telefon, il va suna colegul sau din Olanda, din Germania, din celelalte state membre UE, va cere direct sa fie ajutat cu furnizarea unor documente care sunt relevante in ancheta, cu identificarea unor tranzactii financiare care au avut loc, iar toate aceste probe pot fi folosite direct in procesul penal, ceea ce va insemna o eficienta mult mai mare in investigare, o eficienta mult mai mare in recuperarea prejudiciilor”, a subliniat Kovesi.
Ea a recunoscut in acelasi timp ca Parchetul European este o „mare provocare”, pentru ca „suntem procurori din 22 de state membre care trebuie sa unificam o procedura si sa lucram cu 22 de coduri penale si 22 de coduri de procedura penala diferite, ceea ce intr-adevar nu va fi usor”.
Laura Codruta Kovesi si-a exprimat insa convingerea ca „experienta tuturor procurorilor europeni care au fost numiti in iulie si impreuna cu care constituim colegiul va aduce un plus de valoare in ceea ce inseamna investigatiile cu frauda financiara, cu criminalitatea transfrontaliera in domeniul TVA-ului si in domeniul fiscal”.
Cea de-a 8-a editie a Forumului EUROSFAT, cel mai mare forum anual de afaceri europene din Romania, s-a desfasurat in perioada 12 – 16 octombrie, avand in program dezbateri online pe tema viitorului Europei in concordanta cu prioritatile Planului de Recuperare al UE: rezilienta, digitalizare si pactul verde.