Categories: externe

Campania impotriva CORUPTIEI din China ajunge la un nou nivel, este macel: peste 1.000.000 de oficiali au fost prinsi

Partidul Comunist Chinez (PCC) ii supune pe unii dintre membrii sai acuzati de coruptie la „tortura”, printr-un sistem „violent si ilegal”, a denuntat marti organizatia internationala de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch, transmite AFP, citata de Agerpres.

De la venirea sa la putere la sfarsitul lui 2012, presedintele chinez Xi Jinping supervizeaza o ampla campanie anticoruptie. Cele 88 de milioane de membri ai PCC pot, in acest cadru, sa fie supusi unei proceduri disciplinare interne (numita ‘shuanggui’), deconectata de la orice control judiciar.

Conform agentiei Xinhua, peste un milion de membri ai partidului unic au primit deja diverse sanctiuni in cadrul acestei campanii, suspectata de asemenea ca ii serveste presedintelui Xi pentru a-si elimina opozantii politici, scrie France Presse.

Suspectii pot fi inchisi in locuri secrete pana ‘marturisesc’, inainte ca dosarul lor sa fie predat justitiei, unde rata de condamnare este oficial de 99,92%.

„Presedintele Xi si-a bazat campania anticoruptie pe un sistem de detentie violent si ilegal”, denunta Sophie Richardson, directoare pentru China a Human Rights Watch (HRW), ONG cu sediul la New York.

Organizatia a analizat sentinte si articole de presa si a efectuat interviuri cu fosti detinuti si cu familiile lor pentru a redacta un raport, publicat marti. Documentul ofera exemple de tortura la care au fost supusi suspectii: privare de somn, de apa sau de hrana, lovituri, obligatia de a sta in pozitii inconfortabile sau amenintari asupra familiei.

„Am fost obligat sa imi inventez fapte ilegale. Daca nu, ma loveau”, spune unul dintre fostii detinuti citat in raport.

Un altul detaliaza cum a fost constrans sa stea in picioare sau asezat timp de intervale de 12 ore fara a putea sa isi schimbe pozitia. „Picioarele se umflau, fundul amortea, incepea sa curga puroi”, adauga el.

Un avocat din Beiijing spune cum clientul sau nu era lasat sa doarma decat o ora pe zi, petrecandu-si restul timpului obligat sa tina in echilibru o carte pe cap. Dupa opt zile, „el a recunoscut tot ce i se cerea sa recunoasca”, subliniaza avocatul.

Media chineze au relatat despre moartea a cel putin 11 persoane in cadrul acestor detentii, conform HRW. In majoritatea cazurilor, autoritatile au prezentat aceste decese ca sinucideri, noteaza organizatia.

Aceste practici „nu doar ca prejudiciaza sistemul judiciar chinez. Dar il arunca in derizoriu”, spune Sophie Richardson.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Lupte grele la Kupiansk, ucrainenii au reusit sa respinga atacul rusilor: „Situatia a fost foarte dificila” – VIDEO

Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…

O oră ago

Ciolacu a decretat, joi: „Simion nu e spion, nu a avut intalniri cu agenti rusi”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…

6 ore ago

Un intreg castel din sec. 13 este de vanzare in Italia. Cat ar costa o astfel de proprietate

Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…

2 ore ago

Canada se pregateste sa devina „superputere” nucleara cu suficient uraniu pentru a depasi China si Rusia

In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…

3 ore ago