Campania pentru saptamana de lucru de patru zile ia avant in Marea Britanie: „Guvernul laburist va fi mai receptiv”

externe

Big Ben, Houses of Parliament, London

Sustinatorii saptamanii de lucru de patru zile pregatesc un nou proiect pilot privind munca flexibila, in speranta ca guvernul laburist va fi mai receptiv la schimbarile in modul in care lucreaza oamenii, relateaza The Guardian.

Proiectul-pilot a fost deschis companiilor pentru a se inscrie pentru inceputul lunii noiembrie, urmand ca rezultatele sa fie prezentate guvernului in vara anului 2025.

Campania pentru saptamana de lucru de patru zile – fara pierderi la salariu – a castigat avant in ultimii ani, in special dupa ce blocajele din cauza pandemiei de Covid au schimbat asteptarile cu privire la locul si cand lucreaza oamenii. Un total de 61 de companii au participat la primul program pilot din Regatul Unit in 2022. Dintre acestea, 54 il mentineau un an si jumatate mai tarziu. Alte proiecte s-au derulat in Germania, Portugalia, Spania si Islanda.

Noua incercare va analiza si alte politici de lucru flexibile, inclusiv o saptamana de lucru mai scurta, orele flexibile de incepere si de terminare, doua saptamani de noua zile sau ore comprimate, cand oamenii lucreaza acelasi numar de ore, dar mai putine zile.

Noul program pilot va fi condus de Campania 4 Day Week din Marea Britanie si de firma de consultanta Timewise. Academicieni de la Universitatea din Cambridge si Boston College vor oferi sprijin pentru cercetare.

Joe Ryle, directorul Campaniei 4 Day Week, a spus ca spera ca guvernul laburist va fi mai receptiv la schimbarea practicilor de lucru.

„Cu un nou guvern laburist, schimbarea este in aer si speram sa vedem angajatorii imbratisand aceasta schimbare prin inscrierea in programul nostru pilot”, a spus el.

Bron Afon Community Housing este una dintre primele companii care s-a inscris la noul pilot, angajandu-se in acelasi timp sa pastreze birourile si sa nu renunte la standarde. Unji Mathur, director executiv al companiei, a declarat: „Suntem impresionati de impactul pe care o saptamana de lucru mai scurta l-a avut asupra performantei, bunastarii si pastrarii organizatiilor”.

O saptamana de sase zile era norma in epoca victoriana, dar cresterea sindicatelor si salturile uriase ale productivitatii au permis ca weekendul de doua zile sa devina norma. Sustinatorii saptamanii de patru zile spun ca poate imbunatati in continuare productivitatea si retinerea personalului si poate reduce absenta lucratorilor.

Din 24 de domenii de activitate ale consiliului analizate de cadrele universitare de la universitatile din Cambridge si Salford, 11 domenii si-au imbunatatit performanta, 11 au avut schimbari reduse sau deloc, in timp ce doua domenii s-au inrautatit: colectarea chiriei si viteza de reinchiriere a caselor goale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: