„Campanie de defaimare a Romaniei, totul a fost schimbat”. PSD, o noua iesire isterica privind sedinta de azi de la Bruxelles
Eurodeputatul PSD, Claudia Tapardel, a afirmat ca este „scandalos” faptul ca, in sedinta de luni a Comisiei LIBE din Parlamentul European, nu se mai dezbat protocoalele secrete si efectele lor asupra justitiei si ca tema principala este statul de drept in Romania.
„In calitate de europarlamentar al Romaniei, imi exprim nemultumirea fata de presiunea uriasa care se face asupra tarii noastre, prin cele doua dezbateri legate de Romania intr-o singura saptamana. Este o situatie fara precedent care, din pacate, nu face decat sa loveasca in imaginea Romaniei pe plan extern. Este scandalos ce se intampla in Comisia LIBE, acolo unde initial trebuia sa aiba loc o dezbatere, de altfel necesara, despre protocoalele secrete si efectele acestora in justitia din Romania. In cateva ore, totul a fost schimbat, urmand ca membrii Comisiei Libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European sa discute, in prezenta prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situatia din Romania dar din perspectiva independentei justitiei si respectarii statului de drept. Iar totul se face fara ca reprezentantii institutiilor de la Bucuresti sa fie invitati pentru a prezenta pozitia tarii noastre”, a declarat eurodeputatul PSD, Claudia Tapardel, intr-un comunicat de presa remis luni Mediafax.
Aceasta a adaugat ca dezbaterea din plenul Parlamentului European, in prezenta premierului Viorica Dancila, ar fi fost normala daca s-ar fi axat pe teme ca viitorul UE si proiectele foarte importante legate de preluarea de catre Romania a Presedintiei Rotative a Consiliului UE.
„Felul in care cele doua dezbateri au fost programate, tematica abordata, arata foarte clar ca Romania este discriminata la nivelul Uniunii Europene si, in niciun caz, nu este o dovada de unitate la nivel european, mai ales ca viitorul UE este si asa extrem de incercat de numeroase provocari”, a completat Tapardel.
Europarlamentarul PSD vorbeste si despre contextul politic in care se desfasoara toate aceste actiuni impotriva Romaniei si actorii politici implicati. Claudia Tapardel il nominalizeaza ca „varf de lance” pe Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, care „este in plina campanie electorala si aspira sa ii ia locul lui Jean-Claude Juncker in fruntea Comisiei Europene, fiind sustinut puternic de cancelarul german, Angela Merkel”.
„Este un joc murdar inainte de alegeri, in care fiecare isi vede strict interesul personal si este dispus sa faca orice pentru voturi, iar cel mai bun exemplu aici este liderul popularilor europeni, Manfred Weber, care conduce aceasta ofensiva impotriva Romaniei. De asemenea, este un atac sistematic la adresa Guvernului social-democrat de la Bucuresti, ales in mod legitim, dar si un atac concertat asupra social-democratiei europene in contextul in care majoritatea guvernelor social-democrate din Uniunea Europeana se confrunta cu astfel de atacuri din partea adversarilor politici”, a explicat europarlamentarul social-democrat.
Eurodeputatul PSD sustine ca este vorba de rea credinta, in conditiile in care premierul Viorica Dancila, dar si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, au prezentat zilele trecute la Bruxelles, in cadrul intalnirilor cu oficiali europeni de prim rang, situatia reala din Romania, acolo unde independenta justitiei si statul de drept sunt respectate cu strictete.
„Este o campanie de defaimare a Romaniei, la care iau parte politicieni europeni, aflati in propriile campanii de imagine, impreuna cu o parte a europarlamentarilor romani. Este regretabil ca unii colegi romani contribuie activ si sunt de acord cu felul in care imaginea Romaniei este distrusa pe plan extern pentru niste interese politice marunte si de moment”, a conchis Tapardel.
Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reuneste, luni seara, la Strasbourg, intr-o „sedinta extraordinara” pe tema situatiei din Romania, inaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august si statul de drept.
Dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).
Al doilea punct de referinta din Comisia LIBE, la dezbaterea despre Romania, va fi Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea in Parlament a legilor justitiei – Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind CSM.
Pe 3 octombrie va avea loc in plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august si a statutului de drept in Romania, discutie la care cutuma europeana prevede invitarea premierului tarii respective, in acest caz Viorica Dancila.
Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX ca in a doua saptamana a lunii octombrie, presedintele Klaus Iohannis va sustine un discurs despre viitorul Uniunii Europene, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg e programat Iohannis sa sustina un discurs. Acesta este si motivul deciziei PE de a amana adoptarea rezolutiei, au adaugat sursele citate.
Premierul Viorica Dancila a efectuat, marti si miercuri, o vizita la Bruxelles unde s-a intalnit si a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European Seful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, premierul discutand cu acestia despre protestele din 10 august si reforma in domeniul justitiei in Romania, potrivit Guvernului.