politica

Campanie dura anticoruptie in Vietnam: „Nicio piatra nu va ramane neintoarsa”

Ascensiunea generalului To Lam in fruntea politicii vietnameze a pus capat lunilor de agitatie politica si luptelor interne, dar nu si temutei campanii anticoruptie demarate de predecesorul sau, defunctul Nguyen Phu Trong. Aceasta va continua probabil in timp ce noul lider incearca sa isi indeplineasca promisiunea de a eradica coruptia, chiar daca economia are de suferit, relateaza site-ul american NPR.

Noul secretar de partid, Lam, in varsta de 67 de ani, va detine si functia de presedinte al statului, cel putin pana la urmatorul Congres al Partidului Comunist, la inceputul anului 2026, si va continua, de asemenea, sa foloseasca campania anticoruptie pentru a-si consolida puterea.

Abordarea sa pragmatica fata de ideologie si diplomatie poate face ca Vietnamul sa isi urmareasca mai hotarat interesele nationale, navigand in acelasi timp printre capcanele rivalitatii dintre SUA si China. Dar campania anticoruptie este primordiala.

Promisiunea lui Lam de a nu lasa „nicio piatra neintoarsa” pentru a combate coruptia lasa ramura executiva a statului vietnamez si mai slabita din cauza concedierilor in masa si a demiterii ministrilor de rang inalt.

In prima zi a conducerii lui Lam in calitate de secretar general al Partidului Comunist din Vietnam (PCV), o ancheta privind acuzatii la nivel inalt de „incalcari ale regulilor partidului” – un eufemism pentru coruptie – a dus la demiterea unui vicepremier, a unui tanar ministru si a doi sefi de partid provinciali.

Toti cei patru au fost inlaturati din Comitetul Central al PCV la 3 august, in aceeasi zi in care Lam si-a dezvaluit politica intr-un discurs in fata partidului, in care s-a angajat sa continue campania anticoruptie. El a contribuit la punerea in aplicare a acestei campanii in calitate de ministru al securitatii in timpul raposatului Nguyen Phu Trong.

Cea mai recenta demitere a viceprim-ministrului Le Minh Khai a ridicat insa semne de intrebare in comunitatea de afaceri, atat in Vietnam, cat si in strainatate. Vicepremierul era responsabil de un portofoliu vast, care includea politicile macroeconomice, bugetul de stat, sistemul bancar si bursa de valori. Khai a reprezentat Vietnamul la o conferinta internationala la Tokyo in luna iunie si s-a intalnit cu Jared Bernstein, presedintele Consiliului consilierilor economici din Statele Unite, la Washington, D.C., in aceeasi luna. Eliminarea lui Khai din Comitetul Central a pus si mai multa presiune pe guvernul prim-ministrului Vietnamului, Pham Minh Chinh.

Din 2023, Chinh a pierdut deja doi adjuncti (Pham Binh Minh si Vu Duc Dam) si numerosi ministri. Acest lucru a condus la speculatii din partea observatorilor vietnamezi, care s-au intrebat daca guvernul nu a fost capabil sa functioneze in mod corespunzator din cauza coruptiei – toti politicienii demisi au fost acuzati public ca au fost implicati in unele afaceri dubioase – sau daca procesul decizional a fost paralizat de campania anticoruptie, unii birocrati temandu-se sa ia decizii si sa se puna in carca autoritatilor anticoruptie.

Dar Lam este ferm in dorinta sa de a duce la bun sfarsit campania, deoarece „cuptorul in flacari va ocupa un loc proeminent in procesul sau de consolidare a puterii”, a scris pe X Alexander Vuving, observator al Vietnamului si profesor la Centrul Asia-Pacific pentru Studii de Securitate din Hawaii, SUA.

In plus, dupa cum a recunoscut Lam, anticoruptia aduce, de asemenea, apreciere din partea publicului si a comunitatii internationale. Aceasta reprezinta o sursa de legitimitate pentru el si subordonatii sai, in principal tineri generali de politie recent promovati in functii de conducere in cadrul partidului. Acestia vor fi foarte ocupati in lunile urmatoare, deoarece exista inca multe cazuri de coruptie la scara larga inca in curs de investigare.

Exista comentatori care spun ca presupusul „autoritarism pragmatic” al lui Lam este bun pentru cresterea economica a Vietnamului. Dar, pe termen scurt, epurarea figurilor-cheie responsabile de politicile economice din guvernul condus de Nguyen Phu Trong a ingrijorat deja oamenii de afaceri vietnamezi si investitorii straini. Pentru a rezolva aceasta problema, Lam a semnalat ca doreste sa fie un nou tip de lider care sa utilizeze principiul „statului de drept” pentru a conduce tara.

Una dintre primele actiuni pe care Lam le-a intreprins pana in prezent in calitate de lider al partidului a fost prezidarea reuniunii Comitetului judiciar al partidului pentru a lansa o reforma juridica a instantelor, a procuraturii si a ramurii de aplicare a legii din Vietnam. In viziunea sa, o astfel de reforma va prinde contur in acest an si va dura pana in 2030 pentru a redefini „sarcinile dintre cele trei ramuri ale puterii: legislativa, judiciara si executiva”.

Desi nu este vorba de o separare a puterilor in sensul democratiei occidentale, reforma, daca este pusa in aplicare in mod corespunzator, poate crea o aparenta de control si echilibru in contextul sistemului leninist din Vietnam. Cu toate acestea, nicio reforma interna nu va schimba situatia drepturilor omului, avand in vedere ca Ministerul Securitatii Publice a primit mai multa autoritate in temeiul noii legi de baza privind securitatea din luna iulie a acestui an.

Agenda energica a lui Lam atinge, de asemenea, eterna problema a caii socialiste a Vietnamului. Acest elefant in camera exista de mai bine de trei decenii, de la inceputul erei reformei, la sfarsitul anilor 1980. Recenta decizie a Departamentului de Comert al SUA de a respinge cererea Vietnamului de a-si schimba statutul de economie care nu este economie de piata, dupa o revizuire care a durat un an, a reprezentat o lovitura pentru pretentiile reformiste ale Hanoiului, dezvaluind un adevar dureros: Vietnamul nu poate fi in acelasi timp o economie de piata cu orientare socialista, in care statul dicteaza si intervine, si o economie de piata.

Merita, de asemenea, remarcat faptul ca, cu referire la istoria oficiala a regimului, Lam a eliminat retorica traditionala despre „eroica rezistenta antiamericana”, lasand doar o propozitie despre „victoria vietnameza asupra razboiului colonialist francez de agresiune”. Impreuna cu decizia sa de a trimite o nava a garzii de coasta vietnameze sa se alature marinei filipineze pentru a organiza exercitii de stingere a incendiilor si de cautare si salvare in largul coastei Manilei la inceputul acestei luni, este clar ca Vietnamul sub conducerea lui To Lam este increzator ca isi poate proteja autonomia strategica – ceea ce, in termeni practici, inseamna o relatie mai stransa cu SUA si aliatii sai pentru a contrabalansa puterea in crestere a Chinei in regiune, mentinand in acelasi timp legaturi stranse cu vecinul din nord al Vietnamului.

Lam a efectuat saptamana aceasta o vizita la Beijing, prima sa vizita de stat in strainatate, un semn al importantei pe care atat Vietnamul, cat si China o acorda relatiilor lor bilaterale, a relatat The Associated Press. Lam este, de asemenea, asteptat sa participe la Adunarea Generala anuala a Organizatiei Natiunilor Unite in septembrie, dupa care se asteapta sa se intalneasca cu presedintele american Biden.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Recent Posts

Spania trimite o nava de cercetare sa scaneze fundul marii in cautarea victimele din provincia Valencia

O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…

12 minute ago

Rusia a condamnat doi soldati care au ucis o intreaga familie in Ucraina

Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…

26 de minute ago

SUA acuza un iranian de organizarea unui complot pentru a-l ucide pe Donald Trump

Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…

O oră ago

Provincia pakistaneza Punjab este atat de poluata incat autoritatile interzic intrarea oamenilor in parcuri, gradini zoologice si locuri de joaca

Provincia Punjab din estul Pakistanului a interzis vineri intrarea populatiei in parcuri, gradini zoologice, locuri…

O oră ago

Germania: Un presupus lider extremist de stanga arestat in Turingia pentru agresiuni fizice motivate politic

Dupa o cautare care a durat mai multi ani, politia germana a arestat un presupus…

2 ore ago

Amsterdam interzice demonstratiile dupa ce „echipe antisemite” i-au atacat pe fanii israelieni care au venit pentru meciul de fotbal Ajax Amsterdam – Maccabi Haifa

Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…

2 ore ago