Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara
Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj” care vizeaza Europa si statele membre NATO, expertii in securitate au declarat pentr France24 ca au observat deja o crestere semnificativa a ceea ce par a fi operatiuni acoperite de sabotaj rusesti.
Financial Times a relatat la inceputul lunii ca serviciile de informatii din trei tari europene diferite si-au avertizat guvernele ca agentii rusi pun la cale comploturi pentru o serie de bombardamente, incendii si atacuri la infrastructura pe teritoriul european.
„Evaluam riscul ca actele de sabotaj controlate de stat [Rusia] sa fie semnificativ crescute”, a declarat Thomas Haldenwang, seful serviciilor de informatii interne germane, la o conferinta de securitate din aprilie, mentionand ca atacurile vor avea „un potential ridicat pentru a provoca distrugeri”.
NATO este, de asemenea, in alerta, a declarat pentru ziar un inalt oficial european, spunand ca serviciile de securitate ale aliantei au „informatii clare si convingatoare despre ce planuri au rusii”.
Kremlinul a ironizat afirmatiile, respingandu-le ca fiind „nefondate” si „neserioase”.
Avertismentele au venit pe fondul unui val de atacuri de sabotaj atat in Europa, cat si in Statele Unite in ultimele luni, cu legaturi cu serviciile ruse de informatii. Iar lista incidentelor continua sa creasca.
Un depozit din Londra in care se aflau ajutoare pentru Ucraina a fost distrus intr-un incendiu pe 21 martie, de exemplu. Apoi, pe 15 aprilie, o fabrica americana de obuze de artilerie care trimite unele dintre produsele sale in Ucraina a luat foc. Doua zile mai tarziu, pe 17 aprilie, o explozie a zguduit fabrica antreprenorului britanic de aparare BAE Systems din Tara Galilor. Fabrica produce si arme pentru Ucraina.
Si pe 18 aprilie, un barbat legat de serviciile ruse de informatii a fost arestat in Polonia dupa ce a incercat sa culeaga informatii despre securitatea de pe aeroportul Rzeszow, de la granita cu Ucraina. In aceeasi zi, Germania a arestat doi cetateni germano-rusi suspectati ca au pus la cale atacuri de sabotaj in tara, inclusiv asupra instalatiilor militare americane.
Au fost vizate si retele de infrastructura mai mari. Luna trecuta, autoritatile cehe au acuzat Rusia ca a lansat „mii” de tentative de piratare pentru a sabota sistemele feroviare europene si capacitatea acestora de a transporta arme si materiale occidentale in Ucraina. Potrivit ministrului ceh al transporturilor, campania a inceput la scurt timp dupa ce Rusia si-a lansat invazia in Ucraina in 2022 si a inclus atacuri asupra sistemelor de semnalizare.
Kevin Riehle, expert in informatii si securitate la Universitatea Brunel din Londra, a spus ca unul dintre motivele sabotajelor rusesti este ca Moscova se considera deja in razboi cu Occidentul.
Presedintele Vladimir Putin a evidentiat acest lucru destul de clar pe 28 martie cand a spus ca orice baze militare occidentale care gazduiesc avioane de lupta F-16 destinate Ucrainei vor fi considerate „tinte legitime” pentru armata rusa.
Mark Galeotti, director al think tank-ului Mayak Intelligence din Londra si autor al cartii „Razboaiele lui Putin: de la Cecenia la Ucraina”, a spus ca amplificarea operatiunilor de sabotaj vine si pe masura ce Ucraina si-a intensificat atacurile asupra teritoriului rus si ca acestea pot fi privite ca un fel de razbunare. „In ceea ce il priveste pe Putin, Ucraina face ceea ce i se spune. Cand vede ca sunt atacate fabrici rusesti, vede mainile CIA, ale NATO”, a spus el.