In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva de uraniu de calitate superioara care ar putea ajuta tara nord-americana sa joace un rol vital ca furnizor de combustibil in deceniile urmatoare, relateaza Interesting Engineering.
Cresterea recenta a cererii de energie curata a readus in atentie tehnologia de fisiune nucleara pentru generarea de energie cu emisii scazute de carbon.
Canada este al doilea cel mai mare producator de uraniu din lume. Conform cifrelor din 2022, tara a inregistrat o productie de uraniu din minele sale de 7.400 de tone. Cu toate acestea, aceasta cifra este inca aproximativ o treime din ceea ce a produs Kazahstan in acelasi an. Acest lucru se poate schimba insa in urmatorii cativa ani.
Pe masura ce tarile urmaresc emisii nete zero in urmatoarele decenii, exista o nevoie urgenta de a renunta la combustibilii fosili. In timp ce proiectele de energie regenerabila sunt in crestere, tarile isi dubleaza, de asemenea, eforturile prin investitii in energia nucleara.
Interesant Engineering a relatat anterior ca China urmareste sa construiasca peste 100 de reactoare nucleare noi in urmatorul deceniu, in timp ce UE si SUA favorizeaza, la randul lor, investitii nucleare noi.
La COP28 desfasurata anul trecut, doua duzini de natiuni au anuntat ca isi vor tripla productia de energie nucleara pana in 2050, creand o cerere de combustibil nuclear. Deoarece Kazahstanul nu imbogateste uraniul pe care il extrage, tarile depind de Rusia si China pentru uraniul imbogatit pentru reactoarele lor nucleare.
Canada are tehnologia necesara pentru a furniza direct uraniu imbogatit. De asemenea, ofera o alternativa tarilor care nu doresc sa faca comert cu Rusia sau China, dar totusi au nevoie de combustibilul nuclear.
Odata ce mine suplimentare devin operationale, contributia Canadei la aprovizionarea globala ar putea creste de la 13% la 25%, facand-o furnizorul preferat pentru SUA, UE si multe alte natiuni.
Dar tehnologia fisiunii nucleare are detractorii ei. Incidente precum unul de la Fukushima, in Japonia, sunt inca proaspete in mintea oamenilor, iar functionarea centralelor nucleare nu este inca lipsita de riscuri.
Nici macar operatiunile miniere nu sunt sigure din punct de vedere economic. Dupa ce Canada a cunoscut in trecut un boom de aprovizionare cu combustibil nuclear, in 1982 Uranium City a inchis operatiunile din cauza costurilor ridicate si a cererii scazute de uraniu.
Va fi diferit de data asta? Doar timpul o va spune.
Partenerii europeni ai Kievului se pregatesc din ce in ce mai mult pentru un acord…
Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…
Arestarea preventiva de catre instanta suprema, la 3 ani si jumatate de la fapta, a…
Stalpul de iluminat care s-a prabusit, marti, pe un tramvai in Piata Unirii a fost…
Judecatorii Curtii de Apel Constanta au respins joi, ca fiind nefondata, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS…