Canalele din Venetia raman fara apa. Italia se confrunta cu o noua alerta de seceta
Vremea secetoasa din aceasta iarna a starnit ingrijorari ca Italia s-ar putea confrunta cu o noua seceta dupa urgenta din vara trecuta, in Alpi cantitatea de zapada cazuta fiind mai putin de jumatate fata de ninsorile normale, potrivit oamenilor de stiinta si grupurilor de mediu citate de Reuters.
Avertismentul vine in timp ce Venetia, unde inundatiile sunt in mod normal preocuparea principala, se confrunta cu o maree neobisnuit de joasa, care face imposibil ca gondolele, taxiurile pe apa si ambulantele sa navigheze pe unele dintre celebrele sale canale.
Problemele din Venetia sunt puse pe seama unei combinatii de factori — lipsa ploii, un sistem de inalta presiune, o luna plina si curentii marini.
Raurile si lacurile italiene sufera si ele de o lipsa severa de apa, a declarat luni grupul de mediu Legambiente, mai ales in nordul tarii.
Po, cel mai lung rau al Italiei, care curge de la Alpi, in nord-vest, pana la Marea Adriatica, are cu 61% mai putina apa decat in mod normal in aceasta perioada a anului.
In iulie 2022, Italia a declarat stare de urgenta pentru zonele din jurul Po, care reprezinta aproximativ o treime din productia agricola a tarii si a suferit cea mai grava seceta din ultimii 70 de ani.
„Ne aflam intr-o situatie de deficit de apa care s-a acumulat din iarna 2020-2021”, a declarat expertul in clima Massimiliano Pasqui de la institutul italian de cercetare stiintifica CNR, citat de cotidianul Corriere della Sera.
„Trebuie sa recuperam 500 de milimetri in regiunile de nord-vest: avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a adaugat el.
Nivelul apei de pe Lacul Garda, in nordul Italiei, a scazut la minime record, facand posibila ajungerea la mica insula San Biagio de pe lac printr-o cale expusa.
Un anticiclon domina vremea in vestul Europei de 15 zile, aducand temperaturi blande, observate de obicei la sfarsitul primaverii.
Cele mai recente prognoze meteo semnaleaza totusi in zilele urmatoare sosirea unor precipitatii si ninsori in Alpi.