Canalul de televiziune de stat TVP Info a fost scos din emisie. Reformele lui Donald Tusk privind depolitizarea presei publice intra in vigoare
Canalul de televiziune de stat polonez TVP Info a fost scos din emisie dupa ce noul guvern al premierului Donald Tusk a trecut la depolitizarea presei publice, transmite BBC.
Programul a fost intrerupt, iar jurnalistul Adrian Borecki a spus audientei ca presa poloneza a fost „preluata”.
Parlamentul de la Varsovia a aprobat marti seara o rezolutie care cere independenta, obiectivitate si pluralism in televiziunea si radioul public.
Noul ministru al culturii i-a demis pe sefii postului de televiziune si ai postului public de radio, precum si pe cei ai agentiei de stiri PAP.
Fostul premier al partidului Lege si Justitie (PiS), Mateusz Morawiecki, a condamnat „actiunile ilegale” ale guvernului Tusk, iar aliatul politic, presedintele Andrzej Duda, l-a acuzat de „incalcarea principiilor constitutionale si a legii”.
Mass-media de stat este un instrument important in Polonia. Aproximativ o treime din populatie se bazeaza doar pe ea pentru stiri, neavand acces la radiodifuzorii privati.
In ultimii ani, principalele emisiuni de stiri de seara ale TVP si TVP Info, au devenit o masinarie de propaganda pentru guvernul PiS, iar noua coalitie, condusa de premierul pro-UE Donald Tusk, le-a promis alegatorilor ca va transforma mass-media de stat intr-o platforma pentru „ informatii de incredere”.
Zeci de parlamentari PIS carora li s-a alaturat si liderul Jaroslaw Kaczynski, au participat la un protest la sediul TVP din Varsovia care a durat toata noaptea, parasind cladirea dupa ora locala 06:00. El s-a intors, impreuna cu alti zeci de parlamentari PiS, miercuri, dupa ce TVP a fost scos din emisie. TVP Info a continuat sa difuzeze pe YouTube pentru o vreme, apoi s-a oprit si el.
Fostul premier Mateusz Morawiecki a acuzat noul guvern ca si-a incalcat „presupusa grija pentru statul de drept… la fiecare pas”.
Coalitia condusa de Tusk a depus juramantul in urma cu o saptamana, dupa ce a castigat alegerile din octombrie cu promisiunea de a anula anii de reforme PiS.
Fostul presedinte al Consiliului European a actionat rapid pentru a demite membrii PiS din organele guvernamentale. Marti a numit noi sefi ai birourilor securitatii de stat, informatiilor si anticoruptiei. El i-a descris pe noii sefi, inclusiv doua femei, drept „foarte buni, loiali si disciplinati”.
Prin lege, mass-media de stat nu ar trebui sa serveasca interesele politice ale niciunui partid. In practica, este in mod normal de partea oricarui guvern este la putere.
Dupa preluarea mandatului in 2015, PiS a mers mult mai departe decat orice guvern anterior in controlul TVP. A schimbat legea media a Poloniei si a infiintat un organism de reglementare a mass-media rival pentru a-i permite sa demita consiliile de administratie si a adus in mass-media publica jurnalisti simpatizanti ai politicilor sale.
De asemenea a adoptat o legislatie pentru a-si spori controlul politic asupra sistemului judiciar si a functiei publice. Si-a pus propriii oameni la conducerea serviciilor de securitate si a companiilor controlate de stat.
Multi polonezi suficient de in varsta pentru a-si aminti propaganda cruda a autoritatilor din epoca comunista din anii 1970 si 80 spuneau ca metodele TVP erau si mai rele.
PiS si-a propus sa „repolonizeze” mass-media si a folosit compania de energie Orlen, controlata de stat, pentru a cumpara cel mai mare grup media regional din Polonia, Polska Press, detinuta de germani, preluand controlul politic asupra ziarelor si site-urilor sale web.
De asemenea, a adoptat o legislatie pentru limitarea proprietatii straine asupra mass-media, ceea ce a determinat Washingtonul sa protesteze ca proiectul de lege vizeaza TVN detinut de SUA. Protestul l-a determinat pe presedintele Andrzej Duda sa invoce dreptul de veto asupra proiectului de lege.
Ca raspuns la actiunile PiS, ziarele private si radiodifuzorii, cum ar fi postul TVN 24, au devenit mult mai critici fata de guvernul condus de PiS.
Sub guvernul anterior, Polonia a coborat de la locul 18 la 57 in Indexul mondial al libertatii presei.
Deci, cum poate fostul sau lider Kaczynski sa spuna ca protestul apara democratia si pluralismul mass-media?
In definitia sa, pluralismul media va fi redus prin pierderea controlului PiS asupra TVP. Pentru el, TVP actioneaza ca un bastion conservator impotriva radiodifuzorilor privati care sustin noul guvern de coalitie.
Autoritatea de reglementare a mass-media din Polonia, care a fost, de asemenea, politizata de PiS, a declarat ca demiterile sunt ilegale. „Oprirea semnalului de televiziune si a site-urilor web ale TVP Info este un act de nelegiuire si aminteste de cele mai rele vremuri ale legii martiale”, a spus presedintele Maciej Swirski.
PiS a spus ca rezolutia parlamentara nu a acordat guvernului puterea de a demite consiliile de conducere. Dar ministrul culturii a spus ca ministerul are drepturi asupra companiilor de stat.
Donald Tusk a invatat ceva din cei opt ani de putere ai lui PiS. Cand a fost ales pentru prima data prim-ministru in 2007, el l-a lasat pe Mariusz Kaminski, din partea PiS, in functia de sef al Biroului Central Anticoruptie pana in 2009.
Mariusz Kaminski a ocupat functia de ministru de interne in cadrul guvernului recent plecat. Miercuri, el a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru abuz de putere pentru rolul sau intr-o operatiune anticoruptie care dateaza din 2007, pentru care presedintele Duda il gratiase deja in 2015.
Guvernul Tusk s-ar putea confrunta cu rezistenta presedintelui la schimbarile planificate.
Duda a apelat miercuri seara la retelele de socializare pentru a le cere premierului si cabinetului sau sa „respecte ordinea juridica poloneza”. El i-a scris deja presedintelui parlamentului avertizand ca orice modificari aduse presei de stat trebuie efectuate in conformitate cu legea.
Ziarul polonez Rzeczpospolita a anuntat ca guvernul de coalitie nu a planificat o epurare ampla a personalului TVP, spunand ca pana la 60 de angajati care au incalcat standardele jurnalistice isi vor pierde locurile de munca. Ziarul a spus ca guvernul planuieste sa faca schimbarile pana la Craciun.